Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Pálinkó Lujzának a lánya a legkedvesebb tanítványa

Az egész élete a rendezvények körül zajlik. Szerepel, szervez és olykor mások teljesítményét értékeli. Pálinkó Lujza, a Szombat esti láz népszerű zsűritagja, minden idők egyik legsikeresebb magyar női versenytáncosa manapság szegedieket oktat tánclépésekre. A lapunk által szervezett lakodalmas zenekarok fesztiválján is elmondta a véleményét.
– Hogy kik kopogtatnak be hozzánk a szegedi Makkoserdő soron lévő tánciskolánkba? – ismétli meg a kérdésünket Pálinkó Lujza. – Gimnazisták, akik az iskolabálba készülnek és a diszkózásból kinőtt középkorúak. Fiatal párok, amelyek gyertyafénykeringőzni szeretnének az esküvőjükön, és férfiak, akik a kedvesük unszolására nagy nehezen rászánják magukat a társastánctanulásra – sorolja a sokszoros táncbajnok azokat, akik kedvet kapnak az órákhoz.

Kedvenc tanítványa tizenhárom éves lánya, Liza, aki a szülői hagyományokat követve kezdett el táncolni az úszást és a balettet abbahagyva. Szem nem maradt szárazon, amikor a mindössze négyéves kislány egy bálban a tíz centiméter híján két méter magas édesapjával angolkeringőzött.

Egy tanfolyam két-három hónapon keresztül tart, és hat-hét tánc, így az angolkeringő, a blues, a foxtrott, a csacsacsa, a szamba, a rocky és a mambó alaplépéseinek elsajátítása fér bele. Aki rákap az ízére, nem hagyja abba az órákat, a tanfolyam után is rendszeresen visszajár, sőt akár amatőr versenyeken is elindulhat. A tánctanár nem tagadja, a Szombat esti láz nagyban segítette a tánc népszerűsítését, ahogy ő fogalmaz „lórúgást" adott a műfajnak. – A műsorban széles skálán mozgott a táncosok életkora, és nem egy akadt közülük, aki minden előzmény nélkül csöppent a show-ba. Ezért gondolták sokan, hogy akár ők is nekiveselkedhetnek.

A harmadik kurzuson túl

Pálinkó Lujza népszerű a tanítványai között. Pinke Ildikó szerint egyenesen tündéri. – Már a harmadik kurzuson koptatjuk a lábunkat a férjemmel. Lujza sugárzó egyénisége miatt ragadtunk itt – állította a fogorvosnő. Mint mondta, nehezen vette rá az órákra az urát, akit mostanában már kevesebbszer kell nyaggatni. – Azért még a feleségem nyomása alatt állok – kezdett mondandójába a férj, Boa János.
 – Már az üzleti partnereim is tudják mikor kell órákra mennem, de nem furcsállják, hogy táncolok. A standardok a kedvenceim – árulta el a vegyész férfi.  
Pálinkó Lujza szerint a tánc olyan, mint a vers. Néhány sorból, de akár több strófából is állhat. Az alapokhoz az egyensúlyt, az ütem- és irányérzéket, a ritmikát és a tempót kell elsajátítani. A technikát egyedül kell megtanulni, utána lehet csak párban tovább csiszolni. A Szombat esti láz zsűritagja nem tagadja: a hétköznapok számára is éppen olyan nehezek, mint bárki másnak. – Az adás idejére felvettem a szép ruhámat, és igyekeztem jól kifejezni magam. Nehéz volt felfogni, hogy két-három millióan is figyeltek, miközben az arcomba világítanak. De hét közben utazhattam haza Szegedre, a befizetendő csekkjeimhez.

A csinos tánctanár lapunk megkeresését is szívesen fogadta, hogy zsűrizzen a lakodalmas zenekarok fesztiválján. – Még csak ismerkedem a lakodalmassal, de a minőségre való törekvés és a szakmai alázat bármilyen műfaj esetén érződik. Díjazom, ha egy zenekar képes igazi választékot nyújtani, hiszen egy lakodalomban keringőre, rockyra vagy akár rumbára is lehet igénye a násznépnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavarrták Tamás alkarját

Tegnap már mozgatni is tudta ujjait az a 18 éves hódmezővásárhelyi fiú, akinek egy hete egy fémvágó… Tovább olvasom