Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Palya Bea: Nő - nyert páros belépőt?

Szeged – Kisorsoltuk a páros belépőket Palya Bea csütörtöki koncertjére a szegedi Ifjúsági Házba. Önnek kedvezett a szerencse?
Kisorsoltuk a páros belépőket Palya Bea március 6-i koncertjére az Ifjúsági Házba. Arra a kérdésre vártunk választ a tiszteletjegyekért cserébe, hogy hogyan lép fel a népszerű énekes a koncertjein? A helyes megfejtés a "mindig mezítláb van a színpadon" volt. Nagyon sokan játszottak most is velünk, a szerencse ezúttal az alábbi öt olvasónknak kedvezett:

Blaskó Tímea,
Kisagócsi Tünde,
Liborné Forgács Éva,
Patkós Aladár
és
Szépné Tóth Katalin.

Gratulálunk nekik! A nyerteseket sms-ben értesítettük. Kérjük őket, őrizzék meg ezt az üzenetet a jegyek átvételéig, mert ezzel tudják igazolni magukat. A tiszteletjegyeket a koncert helyszínén, az Ifjúsági Ház jegypénztárában vehetik át negyed órával az előadás kezdete előtt.


Korábban írtuk:
Palya Bea énekes, dalszerző, előadóművész, író. Magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett, később más népek zenéiről is tanult (szefárd zene, indiai zene). Leginkább saját dalait énekli, amelyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezében nyomon követhető az a folyamat, ahogyan játszik hagyománnyal és modern témákkal, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. 2012 októberében életet adott Lili nevű kislányának. Az anyaság Bea életében egy új életszakasz kezdetét jelenti, melyhez új dalok és új zenészek, új zenekar is társul. Bea így ír erről az időszakról:

„Lett tizennégy új dal, lett egy új zenekar.

Merthogy lett egy új életem is. Megszületett a kislányom, és most óvatosan lépkedek ezen az ösvényen, amely egyszerre az anyáé, a szeretőé, az énekes-dalszerzőé... És a dalok lettek az útjelzőim, segítenek megtalálni, ki is vagyok én ebben az új szakaszban.
A zenei nyelv, amely e dalokat röpteti, kelet és nyugat közt folyton utazgatva születik. Ott van benne a magyar, bolgár, cigány, zsidó zenei hagyomány, az indiai és afrikai hallásélmények, de ott van benne az európai középkori muzsika, a jazz és más improvizált zenék is, meg az is, amit a nagy dalíró egyéniségektől tanultam. Zenésztársaim is hozták a maguk személyes zenei hagyományait. Kísérletezünk, mellkast ütünk, többszólamban énekelünk, mondókázunk, sustorgunk, kiabálunk, újra hangszerhez nyúlunk, játszunk, nevetünk, bandává zenéljük magunkat.
Szeretném, ha sokan hallgatnátok a számokat, szeretném, ha nem csak fotókról és interjúkból tudnátok rólam, hanem ismernétek a zenéimet. A népdalénekes megnevezést is szűkösnek érzem magamra, és ha már címke kell, az énekes-dalszerző sokkal inkább megmutatja, miben rejlik az én igazi erőm.


Ez lesz, akkor. Akár ingyen is ott lehet. Csak játszania kell. Meg mázlistának lenni...
Ez lesz, akkor. Akár ingyen is ott lehet. Csak játszania kell. Meg mázlistának lenni...

Megszülettek olyan dalok, mint a Hívlak téged, amelyben minden nőt egybeterelek, hogy segítsenek új és könnyebb életmesét írni, az anya-lánya összeolvadós szerelméről szóló Szavak nélküli, vagy az Emberállat, amely nőstény titkokat mesél el. De születtek olyan slágerek is, mint a Szabadon, ahol már nyoma sincs a régi keservnek, nincs más, csak szárnyalás.

Én ennek az öt delejes férfinek a támaszától csak még teljesebb nővé váltam. És talán a dalok mellékhatása az is, hogy egy kicsivel jobban értem magam, meg a másik nemet. Az én életem rengeteget változott a daloktól, és izgatottan várom, vajon a tiétek fog-e."

Ezt az új albumot (is) mutatja be Szegeden március 6-án este héttől az Ifjúsági Házban.

A zenekar tagjai:
Palya Bea – ének, sansula
Bodóczki Ernő – nagybőgő
Gerzson János – oud, buzuki, kalimba, furulya
Mogyoró Kornél – ütőhangszerek
Szokolay Dongó Balázs – furulya, szaxofon, duda, kaval
Ifj. Tóth István – gitár

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptomi papír sírkamra a Kass Galériában

A háromezer évvel ezelőtti egyiptomi sírkamrák építői nem hittek volna a szemüknek a mai követőik láttán a Kass Galériában. Tovább olvasom