Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Pályaválasztás: segítenek a középiskolák

A szegedi Radnóti- és a Tömörkény-gimnázium is igyekezett megkönnyíteni a diákoknak és szüleiknek a továbbtanulást és a pályaválasztást. Sokan már lemondtak a nyomtatott felvételi tájékoztatóról, amely információnk szerint úton van az intézményekbe.
A felvételizőknek összesen egy hónap áll rendelkezésükre, hogy beadják jelentkezésüket az idén szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. Két héttel a jelentkezési határidő (március 1.) előtt már szerencsés dolog, ha tudja a középiskolás, merre tovább. A döntés megkönnyítésében az iskolák is segítettek.

– Szerveztünk olyan eseményeket délutánonként, nem osztályfőnöki óra keretében, amelyeken az SZTE majdnem minden kara itt volt, de bemutatkozott még például a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is. A döntésben csak akkor tudunk segíteni, ha kérik tőlünk – mondta Gál Béla, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója. Az iskolában 11. osztály végére általában egyértelműen eldől, hogy ki hol szeretne tovább tanulni, bár az igazgató szerint tavaly bekavart a hír, hogy sokkal kevesebb diák juthat be államilag finanszírozott képzésre. Gál Béla hozzátette, régóta várják a nyomtatott felvételi tájékoztatót, a többség már le is mondta.

Pályaorientációs tanácsadás

A Szegedi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda (Dózsa György utca 5.) évek óta szervez ingyenes pályaorientációs tanácsadásokat heti rendszerességgel. Előzetes bejelentkezést követően szakember segíti azokat, akik bizonytalanok a szakma, illetve a hivatás megválasztásában. Idősebbek is fordulhatnak hozzájuk pályamódosítás ügyében. A Felvi ingyenes pályaorientációs és életpálya-tervezési tanácsadó szolgáltatása e-mailen keresztül, a valós személyes adatok megadása nélkül is igénybe vehető a palyaorientacio@felvi.hu címen. 
– Elektronikus formában december 31-én jelent meg a tájékoztató. Elkészült a nyomtatott kiadvány, tudomásom szerint úton van az iskolákba, pár napon belül megkapják – tudtuk meg Roberts Évától, az Educatio Nonprofit Kft. kommunikációs osztályvezetőjétől.

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában decemberben tartottak Tömörkény-napot, amelyre felsőoktatási intézmények képviselőit is meghívták. – Januárban pályaválasztási szülői értekezletre hívtuk az érdeklődőket. A végzős diákoknak és szülőknek szóló megbeszélésen a felvételi pontszámításról, a pluszpontokról, az érettségi vizsgaszabályzat hatályban lévő rendelkezéseiről volt szó – emlékeztetett Horváthné Szabó Éva. Az igazgatónő úgy látja, a korábbi években már 11. osztályban határozott elképzeléseik voltak a tanulóknak a jövőjükről, ám az utóbbi egy-két évben több a bizonytalanság. A Tömörkényben a felvételizők nagy százaléka humán tárgyakban erős, így népszerű többek közt a jogi pálya, illetve az idegen nyelvek. Februárra eldőlt, hogy melyik diák mit választ, ennek megfelelően készülnek az érettségi vizsgákra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekeres Ferenc álmai és átjárói

Alkotókkal feleselő anyagot válogatott Szekeres Ferenc szegedi grafikusművész a Remake – Átjárók és áthatások című kiállítására. Tovább olvasom