Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Pályáztatás nélkül készíttetne Pick-szobrot Haág Zalán

Szeged - Pályáztatás nélkül bízná meg Haág Zalán Kligl Sándort Pick Márk szobrának elkészítésével 12 millióért. Úgy véli, fölösleges a pályáztatás, az alpolgármester szerint viszont alapvető.
Haág Zalán (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő előterjesztésében azt javasolja a június 27-i közgyűlésnek, hogy a Pick-múzeum elé állítsanak szobrot Pick Márknak.

Azt is indítványozza a képviselő, hogy a világhírű szalámigyár alapítójának 180 centi magas bronzszobrát bruttó 12 millió forintért Kligl Sándor Munkácsy-díjas szegedi szobrászművésztől rendeljék meg.

 Nobel-díjasok

2011-ben Gyimesi László (Fidesz–KDNP) a Fekete Ház melletti kis térre javasolta felállítani a Nobel-díjasok szoborcsoportját. 13 magyar származású Nobel-díjast ábrázoló, bronzkompozícióval szintén pályáztatás nélkül Kligl Sándort bízták volna meg bruttó 60 millió forintért. A javaslatot nem fogadta el a közgyűlés.

Kérdésünkre, hogy miért nem pályázatot indítványoz, Haág Zalán elmondta: – A közgyűlés dönti el, hogy pályáztat vagy sem. Mivel én láttam egy jó koncepciót, egy jó tervet, azt javaslom, hogy ezt fogadja el a testület, ez valósuljon meg. Álságosnak tartom, hogy pályáztassunk, hiszen az utóbbi időben sem így készültek a szobrok Szegeden sem. Polgármester urat sem zavarta ez, amikor például Straub F. Brunó mellszobrát felavatta (még ha ez nem is városi kezdeményezés volt). Amikor pedig pályáztatott a város, abból sem az valósult meg, ami a kiírásból vagy a döntésből következett – mondta.

– 2010-ben a Széchenyi téri IV. Béla lovas szobor tervét kettős kereszttel fogadta el a közgyűlés, mégis lándzsával készült el. Tavaly is pályázatot írt ki a város Szent-Györgyi Albert szobrára, de az sem lett sikeres, érvénytelennek nyilvánította a közgyűlés, és egy másik helyszínen, a parktükör helyett a rektori hivatal lépcsőjére tervezett szoborral bízta meg a művészt. A fenti példákból is látszik, hogy a pályáztatásnak gyakorlati jelentősége nincs, a végső szót úgyis a közgyűlés mondja ki. Egyébként a művészettörténet jelentős alkotásainak többsége – miként általában a kortárs képzőművészet remekei – nem pályázat útján születnek meg – tette hozzá..

Solymos László alpolgármester (MSZP) kérdésünkre úgy reagált: – Az elmúlt 12 évben az önkormányzati pénzből megvalósult szobrokra minden esetben pályázatot írtunk ki, képzőművészeti lektorátus és szakmai javaslatok figyelembevételével a legelfogadhatóbb és a legolcsóbb szobrot valósította meg az önkormányzat. Azért, hogy ez ebben az esetben is így legyen, természetesen módosító indítványt nyújtunk be a javaslathoz.

Kezdeményezve, hogy pályázat útján válasszuk ki a szobrászt. A pályáztatásnak igenis van értelme, mert a Pick-hez hasonló méretű Szent-Györgyi-szobor például 6,5 millióba került  – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi Petink a foci vébén

Egy tősgyökeres szegedi, a Nemzeti Sport munkatársa, Kibédi Péter tudósítóként testközelből élheti át a Brazíliában zajló labdarúgó világbajnokságot. Tovább olvasom