Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Panasz a szoros eredmény miatt

Nyolc jelölt fellebbezett a Csongrád megyei választási bizottsághoz a vasárnapi voksoláskor kialakult szoros eredmény miatt. A területi választási bizottság nem bukkant hibára, jóváhagyta a helyi testület döntését.
A szoros választási eredmény miatt rossz érzés alakult ki néhány polgármester-, illetve képviselőjelöltben, ezért Ásotthalomról, Árpádhalomról, Kistelekről, Makóról, Tömörkényről, Vásárhelyről nyolcan fellebbeztek, a voksok újraszámolását kérték – tájékoztatta lapunkat tegnap este, a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság ülését követően a testület elnöke, dr. Szabó Imre. Ilyen megkérdőjelezett esetben a korábbi választójogi törvény szerint újra kellett számolni a voksokat, a most érvényes jogszabály azonban nem szól ilyen kötelezettségről.

Ugyanakkor a panaszok nyomán a területi választási bizottság ellenőrizte a jegyzőkönyveket, s megállapította: ott, ahol szoros végeredmény született, újra megszámolták (előfordult, hogy négyszer is) a voksokat. Ezért a területi választási bizottság hét ügyben helybenhagyta a helyi választási bizottság döntését. A Makón egyetlen voks különbséggel alulmaradó képviselőjelölt, Toldi János panaszát pedig – az érintett jelenlétében – a szavazatok újraszámolásával vizsgálták meg. Ez az ellenőrzés is a helyi választási bizottság döntésének jóváhagyásával zárult. Ezzel még nem zárult le a jogorvoslati eljárás: a panaszosok az adott település választási bizottságának a mozgóurnával, illetve a kampánysértéssel kapcsolatos döntése ellen még fellebbezhetnek a területi testülethez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érdekvédők nem tüntetnek

Nem vesznek részt a pénteki tüntetésen szervezett formában sem a gyógyszerészek, sem a diákok, sem a… Tovább olvasom