Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Panaszkodnak a klinikai ebédre

Szeged - A közelmúltban a szaktárca bejelentette: hárommilliárd forintot oszt szét a hazai egészségügyi intézmények között, amivel a betegek komfortérzetén, főként étkeztetésén javítana. A kórházi koszt Szegeden sem vált ki osztatlan sikert – az „átlagbeteg" egyénileg emelhet a színvonalán.
– A nővérkének égnek áll a haja, amikor meghallja, mennyi diétát kell betartanom – mondta el tegnap délben a szegedi II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központ egyik betegágyán fekvő Baranyi Nagy Mihály. A férfi tíz éve művesekezelésre szorul, kálium-, foszfor- és laktózérzékeny, még sincs elkeseredve rendkívül szigorú diétája miatt. Azt mondja, itt ugyan jó az étel, de ebből ő sajnos nemigen részesül – leginkább vizes zsömlén és parizeren él. Ha szeretne, kaphatna ugyan főtt ételt, akkor viszont egy csomó gyógyszert kellene beszednie hozzá. Ezt – ha lehet – inkább elkerüli. Megjegyezte, a tálalás színvonalán volna mit javítani, mert a műanyag edények és a több évtizedes zsúrkocsik nem túl bizalomgerjesztők.

Ötszáz forint naponta

Most naponta 6-700 adag étel készül a szegedi városi kórház másfél éve elkészült új konyháján, egy beteg étkeztetésére napi 4-500 forint jut – tudtuk meg Pajor László főigazgatótól. A szakemberek leadják az igényt az egyes osztályokról – ennek megfelelően főznek. A páciensek egyéni tálcás rendszerben, névre szólóan kapják meg a reggelijüket, ebédjüket, vacsorájukat. Mint a professzor elmondta: mivel az előállítási és nyersanyagköltségek összegei szétdarabolódnak, és így nem érik el a tízmilliós határt, a feladatra nem írnak ki közbeszerzést, megszokott beszállítóikkal dolgoznak.

– Mindent meg kell ennem, hogy jól lakjak – mondta a szomszédos ágyon fekvő Tóth János, aki nem sokkal korábban fejezte be ebédjét. A ránézésre másfél mázsás férfi szív- és cukorbeteg, azért jött hétfőn a klinikára, hogy beállítsák a gyógyszereit. Szerinte nem túl változatos, hogy minden vacsorára és reggelire felvágottat vagy túrót kap.

– Nagyon leveses vagyok. Ha finomat főznek, már azzal jóllakom, és nem is foglalkozom a másodikkal – mesélte a folyosón sétáló Margit néni. A hétfő óta bent lévő idős nő nemigen nyúlt eddig a főfogásokhoz, mert azokkal nem elégedett. A két nappal korábbi levest viszont magasztalta: szerinte az majdnem olyan volt, mintha ő főzte volna.

Nagyjából hatféle menüből, összesen legalább száz adagot készítenek ebédre a II. belgyógyászati klinika konyháján, ami közös a vele egy épületben működő bőrklinikáéval – tudtuk meg Forster Tamástól, a II. belklinika vezetőjétől. Az „átlagos" betegeknek szánt úgynevezett könnyű vegyes menüsor hathetente ismétlődik, alacsony zsírtartalom és a fekvő betegeknek kellő szénhidráttartalom jellemzi. A legtöbben viszont a – vese, máj, epe, hasnyálmirigy – betegségükhöz szabott diétát vagy éppen erősítő menüt kapnak, amit szakemberek állítanak össze. A páciensek naponta háromszor – a cukorbetegek ötször – kapnak enni: a reggelit 8, az ebédet fél 12, a vacsorát 6 körül tálalják a nővérek. A professzor elárulta: gyümölcsből sajnos kevés fér a betegenként napi 700-1000 forintos keretbe, és a húst is alaposan ki kell porciózni. Zöldséget viszont gyakran kapnak főzelékben a betegek. De a klinikai koszt is feldobható: aki a könnyű vegyes menüt kapja, annak hozhatnak a rokonok, barátok ételt, amit felcímkézve hűtőben tárolnak, a nővérek pedig kívánságra megmelegítik a mikróban.

Kiszerveznék az élelmezést

Jelenleg öt helyen – a sebészeti, a II. belgyógyászati, az újszegedi gyermek- és az új klinikán, illetve a gazdasági igazgatóság épületében – működik konyha a szegedi klinikai központ intézményeiben. Mint Resch József, az orvoskar gazdasági igazgatója elmondta: a konyhák teljes kapacitása napi 3000 adag étel lenne – de most 1600-1700-nál nem főznek többet. A közelmúltban – gazdaságtalansága miatt – csökkentették a menüválasztékot: ma már „csak" ötvenféle diétás étrendből választják a szakemberek a beteg gyógyulásához szükségeset. A hús-, tej- és pékáruk beszállítóit most éves közbeszerzési pályázaton választják ki. A klinikai pavilonrendszerrel együtt széttagolt konyhák megszüntetése érdekében közbeszerzési eljárást készítenek elő: az összes élelmezési feladatot kiszerveznék. A tender sikere érdekében a gazdasági igazgató nem árulta el, mekkora éves költséggel jár most ennek a feladatnak az ellátása. Csupán az egyik tételt említette: a nyersanyagokra nagyjából kétszázmilliós nagyságrendben költenek egy évben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőtér helyén épül az újszegedi lakópark

Szeged - Lakópark épül Dél-Újszegeden az egykori lőtéren, amelynek tulajdonosa az osztrák Agronómia… Tovább olvasom