Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Panaszkodnak a lakók a rókusi hajléktalanokra

Szeged - A házak oldalában könnyítenek magukon, rengeteg szemetet hagynak maguk után a rókusi hajléktalanok – panaszkodott olvasónk. Kalmár Ferenccel, a városrész önkormányzati képviselőjével és az utcán élőkkel beszélgettünk a problémáról.
– Egyre több a hajléktalan Rókuson – sajnos a rosszabbik fajtából. Kivetkőznek emberi mivoltukból, oda végzik el a dolgukat, ahol éppen gondolják. A házunk előtt egy hete éktelenkedik egy darab emberi ürülék, női alsóval letakarva – hallottuk Hajdu Istvántól. A férfi a Körtöltés utcán lakik, nap mint nap találkozik a hajléktalanokkal vagy azzal a szeméttel, kosszal, amelyet maguk után hagynak.

A hajléktalanok állítják, nem a házak között végzik
A hajléktalanok állítják, nem a házak között végzik.
Fotó: Frank Yvette

Az Arany János iskola mögött, a Puskás utca és a Tesco közötti kis szakaszon is sokan közlekednek. Vizelettócsákat, cigicsikkeket hagynak maguk után a beugróknál. Az egyiket néhány évvel ezelőtt bekerítették a lakók kérésére, miután egy hajléktalan holttestére bukkantak – tudtuk meg Kalmár Ferenctől. A városrész képviselője elmondta: örökzöld téma a hajléktalankérdés. Néhányan a rókusi kiserdőben laknak, sokan járnak a Tescóhoz üvegeket visszaváltani. – Volt rá példa, hogy az Arany János iskolához vackolták be magukat, a feljáró alá. Szólongatták a gyerekeket, ezért rendőri segítséget kértem. Ezek után egy időre elszoktak a környékről – mondta a képviselő.

Borzalmas szeméthegyet halmoztak fel. Fotó: Frank Yvette
Borzalmas szeméthegyet halmoztak fel.
Fotó: Frank Yvette

A kiserdő már Solymos László alpolgármester körzetéhez tartozik. Az Északi városrész önkormányzati képviselője minden évben kitakaríttatja a környéket. A hajléktalanok mégis mindig visszaköltöznek. Tegnap három férfi ücsörgött a szeméttenger közepén. Babot főztek egy lábasban a tűzön. Felvázoltuk érkezésünk okát, mire beavattak a „hajléktalanetikettbe". – Kijelölt helyünk van az erdőben, egyezményesen mindenki ott végzi a dolgát. Ha megtudom, hogy ki volt az, aki a ház elé csinált, biztos jól elverem. Az ilyenek miatt néznek le bennünket is – csattant fel Kónya Tamás. Megtudtuk: másfél éve került az utcára, néhány hónapja költözött az erdőbe. Németh Ferenc Szentesről érkezett. Hogy mikor? – már nem is emlékszik rá, olyan régóta nincs fedél a feje felett. Harmadik társuk, a 37 éves Orbán Károly a vasöntödében dolgozott, azután került az utcára, hogy elküldték.

Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő mutatja, hogy a házak közti beugrót bekerítették. Fotó: Frank Yvette
Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő mutatja, hogy a házak közti beugrót bekerítették.
Fotó: Frank Yvette

– Volt, hogy megszidtak, megdobáltak kővel a suhancok, egymás után többször igazoltattak a rendőrök, bevittek, majd elengedtek, mert nincs velem semmi gond – magyarázta a férfi. Kijelentette: alapvetően jó a viszonyuk az ott lakókkal. Sokszor kint hagyják nekik a cigicsikkeket, kiteszik a száraz kenyeret. – Hajléktalanszállóra nem megyünk. Addig volt mobiltelefonom, meg hajszárítóm, amíg be nem költöztem. Ellopták. Itt jól érezzük magunkat. Nem bántunk senkit. Valahol nekünk is élnünk kell – zárta rövidre a témát Orbán Károly.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. info 2012. január 06. 20:27
  „Nem kívánok pálcát törni senki felett sem, de a kiserdő szinte teljes területét elfoglalták, bejönnek a lakótömbök közé, bokrok alatt lakva? odahordva a mindenüket és inzultálják az utcán járókelő embereket, hol útravaló pénzért, hogy haza tudjon menni, hol kenyérre valóért. Ha nem adsz akkor egy köpéssel megúszod hacsaknem a ruhádon köt ki az is. Természetesen tudjuk, bárkiből válhat hajléktalan, de addig míg a tízemeletesek tövében borozgatnak azután oda hu@zgatnak, stb. ez nekünk nem hiányzik. Vannak hajléktalan szállók menjenek oda. Régebben még nem volt kunszt átsétálni az erdőn keresztül, hogy bevásároljunk a Tescoban de ma már félelem bemenni az erdőbe és annak környékén, vagy kutyaszar vagy emberi@ba botlunk lépten nyomon. De kíváncsi lennék rá hányan fognak sorban állni, hogy havat lapátoljanak ha rákerül a sor, vagy az erdőt kitakarítani önmaguk után!”
 • 63. katalin41 2012. január 05. 17:08
  „Kalfo

  Semmi érdekem nem fűződik a Máltai Szeretet szolgálathoz,de ők jutottak az eszembe.Annyit elismerek,hogy lehetséges, talán csak "szociális munkás volt". A pisis ágyát és a kartonokat viszont elvitték !
  Sajnálom,hogy nem hisz nekem.”
 • 62. racionalitás? 2012. január 05. 16:35
  „59. klj-54 2012.01.05. 11:03

  3 válás az szép....én sohasem ittam és társai....miért????MERT NEM MENEKÜLÖK-HANEM SZEMBESÜLÖK....az használ kivülről bevitt ajzószereket....ÖNKÉNT!!!!---aki ezt nem tudja megoldani.Sajnálatos-hogy ez van...de ők már edzettek lesznek-mikor a többiek...devizahitelesek...melléjük kerülnek.”
 • 61. KALFO 2012. január 05. 12:21
  „katalin 41
  ILYEN ESETEKBEN MENTŐT IS LEHET hívni, ráadásul nővér ne is dolgozik a máltánál, feltakarítottak?összepakoltak? a cuccait biztos összepakolták, na de takarítani, kétlem..és miért csak ebben az gy esetben végezték el ezt a tevékenységet, ha egyáltalán tényleg így volt?és a többi miért van ott ahol, mocsokban, szeméthegyek közt...????hagyjuk már a lírát...azért annyira nem kell elferdíteni a valóságot és fényezni a máltát...”
 • 60. katalin41 2012. január 05. 11:04
  „A Máltai Szeretetszolgálat szerintem teszi a dolgát, amiről személyes tapasztalataim vannak.Az udvarunkba beköltözött egy hajléktalan férfi,akit rendszeresen éjszakánként kiraboltak! Egy éjszaka irtózatosan elverték
  kiütötték a fogát nem tudott talpra állni.Ekkor hívtam a Szeretetszolgálatot kértem a segítségüket.Jöttek és gyorsan! Orvos,nővér és még két ember! Sőt összepakoltak és feltakarítottak.Később láttam egyszer a férfit
  szépen felöltözve tisztán egy boltban.Hát ennyit akartam közölni.”
 • 59. klj-54 2012. január 05. 11:03
  „Látom többen nem értenek egyet velem és ez a jó!
  Én három válás után álltam fel, de erre nem képes mindenki.
  Viszont a gyengébbeket eszem ágában sincs el vagy megítélni.
  Sokan nem ismerik az addiktológiát (függőségek) de szidják az alkoholistákat a bagósokat.
  Pedig ha tudnák, hogy mi van a háttérben, talán csendesebbek lennének.”
 • 58. Queenmargareth 2012. január 05. 10:50
  „Csak annyit tennék még hozzá, hogy az állambácsi lecsökkentette az aktív korúak támogatását 28500-ról 22500-ra.
  Ráadásul, akit közmunka után nem foglalkoztatnak, egy havi éhbérük is csúszik.

  Voltam az okmányirodában, inkább sose kelljen odamennem.Őrület milyen szegénység van és 3500 ft-ért hogy meg kell küzdeni egy villanyszámláért.

  Sajnos még több hajléktalan lesz:(”
 • 57. KALFO 2012. január 05. 10:30
  „Nicky8404!
  nem a férőhelyekkel van a probléma ha nem azokkal akik velük foglalkoznak..nagyobb bennük a sajnálkozás mint a kompetencia. a hajléktalanságot fel kell számolni, nem pedig ajnározni őket..
  ha lenne is férőhely akkor sem mennének be a szállókra és ebben MILLERLITE-nek igaza hogy miért nem.Úgy hogy nem okafogyottan ... kell szemügyre venned a problémát, mert ez több tényezős társadalmi probléma...
  <moderálva..>”
 • 56. Zka 2012. január 05. 10:18
  „48: sőt, milliomos is. És mindkettőhöz elég sokat kell tenni általában. Ezért nem sajnálja mindenki a hajléktalanokat.”
 • 55. buhamama 2012. január 05. 08:21
  „Igen végre észre veszik hogy ott mi folyik, tavasszal nagy rendet kellene tenni,szem magasságig le nyírni mindent és a hajléktalan nem fészkelné be magát,vagy szépen rendbe tenni és jó utat építeni lámpákkal.Ott mennek ki a gyerekek is a lakótelepi ek is mert rövidebb az út az iskolához. RENDET KÉRÜNK OTT LAKOK.!!!!!!!!!”
 • 54. zémann 2012. január 04. 23:55
  „Talán a hajléktalanokat is integrálni kellene, mint a romákat.Sajnos a hajléktalannál többet ér a roma ember, akit megpróbálnak képezni, és munkába kényszeríteni.
  Én dolgoztam hajléktalan emberrel, de nem sokáig, mert nem tudta az albérletét fizetni a nagy minimál bérből. Bejelentett lakcím nélkül nem veszik fel őket sehova, a hajléktalan szállón pedig a saját cuccaikon kell aludniuk, illetve szundikálniuk, mert a régi motorosok mindenkit meglopnak. Ezért nem járnak szállóra. Könyörtelen egy sors az övék, és aki csak mint szemétre tud rájuk gondolni, semmivel sem ér többet náluk. Talán kérdezzék meg tőlük, hogyan jutottak oda, ahol vannak.”
 • 53. ferdzso 2012. január 04. 21:05
  „"klj-54" Most nem értünk egyet! Igaz, mindenkiből válhat hajléktalan, de a többségük EMBER MARAD!!!Ismerek hajléktalanokat, aki azok maradtak a bajok ellenére is! Akikről itt szól a cikk, azokat még a szállókról is kiközösítették, benti(általuk) lopások, tisztálkodás hiánya, és ittasan odatámolygás miatt!(Normális ember körül rakja szeméttel magát, és vállalja ezzel, hogy még a környékbeli utcákon is lenézik, elakarják zavarni?? )Ember!: Nehogy már elhidd, hogy nincs hova! Csak akarat kéne, EMBERNEK MARADNI!!!! Csak sajnálni tudom a pártolóikat, (pedig, mindenkire várhat egy hasonló sors, így akár rám is), de segíteni, "nevelni" kéne sajnálkozás helyett, és főleg, magukhoz venni, akiknek nincs elég baja! Hol a törvény betartása, hogy ne töltse senki az éjjelt az utcán?? Egyáltalán, miért hozták? Jellemző, a mai életünkre. "Nagy szavak", tettek meg semmi, ők meg csupán kihasználják a "szemétdomb" adta lehetőségeket!”
 • 52. Tina80 2012. január 04. 20:11
  „51.DMagóg!
  Majd amikor zsemlét akarsz venni és épp előtted taperolta szét + olyan bűz van hogy hányni tudnál akkor ez legyen a véleményed...amúgy meg nem vásárolni járok oda.”
 • 51. DMagóg 2012. január 04. 19:01
  „47. Tina80 2012.01.04. 17:34!
  Sokkal egyszerűbb: Te ne járj a Tescoba! Megteheted, nem?”
 • 50. SP 2012. január 04. 18:49
  „Tudni kell,
  hogy a hajléktalanok lelkileg, mentálisan is, fizikailag is betegek.

  Nem teljes az önkontroll sok esetben.
  Külső segítő irányításra szükségük van. Ami jelenleg eredménytelen, mert nem kellően határozott és erélyes.

  Felfázott,
  kukából táplálkozó embernek a biológiai szükségletük végzése is eltérő.”
 • 49. zsóka 2012. január 04. 18:22
  „klj-54, #48
  majdnem mindig egyetértek Veled, de most nem. NINCS olyan, hogy csak az utca a megoldás. Egy egyedülálló ember mindig kaphat albérletet, sokkal nehezebb a gyerekes szülőknek. Őket alig fogadják be valahol.”
 • 48. klj-54 2012. január 04. 18:10
  „Úgy általában jegyezném meg:
  B Á R M I K O R, B Á R K I B Ő L L E H E T H A J L É K T A L A N !”
 • 47. Tina80 2012. január 04. 17:34
  „Ne járhassanak be a Tescoba,a szutykos ganés üvegekkel,és ne fogdossák össze az árut,mert nagyon büdösek,koszosak!!! felháborító!!!”
 • 46. varadipal 2012. január 04. 17:31
  „39. Vandar! Lsz. olvasd el az első hozzászólást. A Tieddel együtt ebben a rémában ez a 21., aminek nincs foganata.
  A legnagyobb szesztartalmú főzeléknövény a falrahányt borsó.Könnyebb felvenni a képviselői honoráriumot, mint az ügy megoldása érdekében tenni valamit. Az lehet, hogy munkával jár.”
 • 45. Stn 2012. január 04. 16:54
  „Be kell őket Tiltani! Fúj hajléktalanok! ;)”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fű-Vész klub, Lelkes és A hely

Közösségépítő, segítő, szórakoztató és megelőző szerepe is van a városi ifjúsági kluboknak. Céljuk, hogy az unalom alternatíváját nyújtsák a fiatalok számára. Tovább olvasom