Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Páncélos vitézek viadala Szegeden - galéria

Szeged - Csaknem kéttucatnyi, középkori páncélt viselő katonai hagyományőrző küzdött meg egymással szombaton az újszegedi Partfürdőn. A rendezvényen az is kiderült, milyen védelmet nyújtott a támadások ellen a sztyeppei népek lamellás vértje.
Kun, avar, rusz, norvég és viking harcosokkal is találkozhattak azok, akik részt vettek a páncélos vitézek ötödik találkozóján, amelynek idén Szeged adott otthont. Az ország minden részéből érkező katonai hagyományőrzők törekedtek arra, hogy fegyvereik és viseletük a lehető legjobban hasonlítson a középkori harcosokéra. Ehhez tanulmányozták a korabeli régészeti lelelteket, képi ábrázolásokat és leírásokat.

A harcosok a bemutatkozások után párviadalokon és csatajelenetekben mérték össze ügyességüket. A küzdelmek az első "halálos sebig" tartottak, az élezetlen fegyvereknek és az akár negyven kilót is nyomó vértnek köszönhetően néhány kék foltnál azonban senki sem szerzett komolyabb sérülést.

Pajzsaikat egymáshoz szorítva rohamra készülő katonai hagyományőrzők a V. Páncélos vitézek találkozóján az újszegedi Partfürdőn. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Pajzsaikat egymáshoz szorítva rohamra készülő katonai hagyományőrzők a V. Páncélos vitézek találkozóján az újszegedi Partfürdőn.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A résztvevők erejének és ügyességének összemérése mellett a szervezők a kísérleti régészet módszereivel arra is választ kerestek, milyen védelmet nyújtott a támadások ellen a sztyeppei népek lamellás vértje.

Magyar András, a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársa az 1930-as években Kunszentmárton közelében előkerült leletegyüttes alapján elkészítette egy V-VI. századi, avar kori lamellás vért rekonstrukcióját.

Páncélos vitézek viadala Szegeden. Fotó: Kelemen zoltán Gergely (galéria)

A két milliméteres vastagságú fémlemezekből készült, összefűzött és bőrre erősített vért jól vizsgázott: a bábun - amely az emberi testhez hasonlóan függőleges és vízszintes tengelyéhez képest is el tudott fordulni - csupán apróbb sérülések keletkeztek, annak ellenére, hogy több lándzsás lovasrohamon is átesett, s nyílvesszők is záporoztak rá.

Olvasóink írták

 • 5. dBrown 2011. július 04. 08:15
  „1!
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Szvasztika”
 • 4. bánki 2011. július 03. 12:38
  „Rossz aki rosszra gondol!

  Köze nincs a nácikhoz !

  Árpádsáv effektus !

  1. Lacusch69 2011.07.02. 21:23”
 • 3. Crack 2011. július 03. 12:17
  „A kisérleti régészet még egy igen gyenge lábakon álló tudomány. A srácokat meg már láttam szegeden.... Hát hagy kívánnivalót maga után... ( Főleg a viselkedésük. )”
 • 2. tuningfine 2011. július 03. 09:44
  „Nem a nácizmust szimbolizálják hanem a Napot és a világegyetem felépítését.”
 • 1. Lacusch69 2011. július 02. 21:23
  „Hmmm... horogkeresztes pajzsok? Ojrópa segíccs!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenés mozgás és terápia

Szeged - 13 szakhoz kapcsolódhat a modulrendszerű tananyagfejlesztés. Ezt a TÁMOP által is… Tovább olvasom