Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Pancsoló csángó gyerekekek Szegeden

Saját pénzből üdültet Magyarországon húsz csángó kisgyereket néhány Csongrád megyei közéleti szereplő. Van köztük ügyvéd, színész, vállalkozó. Egyetlen közös cél vezérelte őket: megmutatni az anyaországot olyan fiataloknak, akik még soha nem tették ki a Kárpátokon túli falujukból a lábukat.
A 10-15 éves gyerekek a tegnapi szegedi, strandos programot élvezték legjobban. Körbekapták Jakab Tamás (balról) színművészt a medence partján. Fotó: Schmidt Andrea
Bár magyarul beszélnek, életükben először jártak Magyarországon azok a csángó gyerekek, akiknek üdültetését tíz Csongrád megyei közéleti szereplő – színészek, politikusok, vállalkozók, ügyvédek – saját zsebből finanszírozta. A Balatonra, Ópusztaszerre és Szegedre már ellátogattak velük, ma pedig a fővárost mutatják meg nekik. Olyan gyerekeknek, akiknek – mivel a Kárpátokon túl élnek – már az is hatalmas élményt jelent, hogy ilyen meleg van nyáron. Nem csoda, ha az egyik legnépszerűbb program a tegnapi strandolás volt.

A kezdeményezés egyik élharcosa Jakab Tamás színművész volt, egy színdarabbal Romániában járva ugyanis szembesült a határon túli magyarok helyzetével. – Ezek a gyerekek még soha nem mozdultak ki falujukból, Külsőrekecsinből és Csíkból. Szellemi eltiprásban és hatalmas szegénységben élnek, még anyanyelvüket sem használhatják szabadon – magyarázta, miért tartotta olyan fontosnak, hogy húsz gyereket magánpénzekből üdültessenek Magyarországon. Összefogott tehát néhány ismerősével, és megszervezték: az utazást, a szállást, a napi háromszori étkezést, sőt még ruhákat is biztosítottak azoknak a 10-15 éves fiataloknak, akiknek volt útlevelük, így el tudtak utazni.

– Igyekszünk néhány olyan programot is beiktatni, melyek a nyelv megőrzését, a magyarságtudat erősítését segítik – mondta Jakab Tamás. – Ezért voltunk velük Ópusztaszeren, és ezért látogatunk el a parlamentbe is.

A gyerekek szerint sokkal jobb Magyarország, mint amire számítottak, szívesen jönnének jövőre is. Vendéglátóik erre azt mondták: úgy érzik, nem az ő feladatuk lenne a távol élő magyarok felkarolása. De ha továbbra sem tartja ezt rajtuk kívül senki fontosnak, jövőre is összeadják a pénzt arra, hogy legalább néhány kisgyereknek örömet tudjanak szerezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pindroch Csaba menyasszonyával együtt játszik Szegeden

Pindroch Csaba nem hisz a véletlenben, csupán a lehetőségben. Azt mondja, hogy jelenleg a csúcson… Tovább olvasom