Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Pandák párban

Szeged - Bozontos farkincáját lógatva henyélt a fán az ifjú vöröspanda-pár csütörtök délelőtt a vadasparkban. Nemrég ˝jöttek össze˝, a gondozók nagy örömére.
Baltazár, a kétéves hím már egy éve a szegedi állatkert lakója, az egyéves Ying azonban még csak három hónapja költözött be új lakhelyére.

Miután kiderült, hogy a nőstény is egészséges, elővigyázatosságból előbb a háttérben zárták össze őket, hogy megszokják egymást. A vadaspark dolgozói így szemmel tudták tartani a fiatalok ismerkedésének minden pillanatát, nehogy bármi összetűzés alakuljon ki közöttük – tudtuk meg Veprik Róbert igazgatótól.

Szerencsére minden simán ment: a két fiatal kis panda gyorsan összebarátkozott, és így kettesben költözhettek be új szerelmi fészkükbe, a zsiráfházzal szemben kialakított kifutóra. A nőstény jövőre már ivarérett lesz, a gondozók azt remélik, hogy 2-3 éven belül megszületik az első utód – vagyis bíznak a fajmegmentési program keretében tartott veszélyeztetett állatok szaporodásában.

Hamar összebarátkozott a két fiatal vörös panda. Fotó: Karnok Csaba
Hamar összebarátkozott a két fiatal vörös panda. Fotó: Karnok Csaba

A kis panda egyébként a macskamedvék családjának egyetlen ma élő faja, erre utal a másik magyar elnevezése is: vörös macskamedve. Burmában, Nepálban, Indiában és Kínában őshonos, a Himalája hegység 2200–4800 méter magas régióit lakja. A lombhullató és tűlevelű erdőkben – és a Szegedi Vadasparkban is – a nappalokat főleg az ágak közötti pihenéssel tölti.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjel támadt járókelőkre egy férfi Szegeden

Áldozatait kifigyelte, majd minden előzmény nélkül bántalmazta őket - a Makkosházi körúton, a… Tovább olvasom