Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

Panel - eladhatatlan?

Szeged - A panelt, aki csak teheti, megpróbálja eladni. Egyre nehezebb küldetés ez. A hirdetőújságok dugig vannak apróhirdetésekkel, amelyekben paneleket kínálnak. Azon az áron, amelyen két-három éve könnyedén elkelt, manapság már senkinek sem kell a házgyári lakás.
Ön mennyit adna egy kétszobás szegedi panelért? Hét és fél millió forintért megéri? Nem sok ez egy kicsit? Nem kevés ez egy 55 négyzetméteres lakásért? Minden relatív, mondja a szakember, de azért beszélgetésünkből kiderül: vannak abszolút tényezők is.

Csak az ár számít?

Az elmúlt fél évben a panelek árán igazán érezhető a válság. A vevők jobban megnézik a kínálatot, a legfontosabb, hogy minél gazdaságosabb legyen az új lakás. – A paneleknél szinte csak az ár számít – mondja az Ingatlan Cafe ügyvezetője, Sólyom Csilla, aki hozzáteszi: a legnagyobb gond ezeknél a lakásoknál a távfűtés. Komoly elrettentő ereje van a magas számláknak, az emberek nem akarnak nagy költségeket a nyakukba venni.

A panellakást persze nem lehetetlen eladni. Szerencse és realitásérzék kell hozzá. Sokan túlértékelik a lakásukat, és nem tudnak szembenézni a ténnyel: az árak sokat estek az utóbbi kilenc hónapban. – Legalább 10 százalékos csökkenést tapasztalunk a panelek piacán, de a kereslet még mindig elég jó. Ha egy lakást reális áron hirdetnek meg a tulajdonosai, akár 1–2 hónapon belül el lehet adni. Nem nyomott áron, reális áron – nyomatékosít Sólyom Csilla.

Környezeti tényezők

A paneleknél fontos tényező, hogy mennyire régi vagy új az épület. Ez sok egyéb tényezőt felülír. Makkosháza például, tudjuk meg a szakembertől, sokkal népszerűbb, mint a Retek utca. Éppen azért, mert a Retek utcán régebbi építésűek a házak. Az ötemeleteseket sokan jobban szeretik, mint a tízeseket, mert viszolyognak a magas épületektől, vagy mert nem szeretik, ha sokan laknak egy tömbben. Fontos lehet még a jó közlekedés, orvosi rendelő, posta, szupermarket a környéken, a rendezett környezet, hogy csak az általános közhelyeket pufogtassuk. Ahol ezek hiányoznak, esnek az árak is. A piac azonban folyton változik, nem biztos, hogy az elhagyatott, elfeledett negyedekben álló lakások örökre rossz befektetések lesznek. Néha egy városrész, amely azelőtt sereghajtó volt, egy-egy beruházásnak köszönhetően előrébb tud lépni a ranglétrán. Erre remek példa az Olajbányász tér, az Olajos utca, Csorba utca környéke. A városrész korábban szinte eladhatatlan lakásokkal volt tele. Rendezetlen, lerobbant házakkal és közterekkel. Most azonban az egyik feltörekvő környék, ami a panellakásokat illeti, hiszen befejeződött a rekonstrukció, megújultak a terek, a házak szépek, a környezet nyugodt.

Egyre nehezebb eladni a panellakásokat. Illusztráció: Segesvári Csaba
Egyre nehezebb eladni a panellakásokat.
Illusztráció: Segesvári Csaba

Mi fontos, mi mellékes? Várjunk vele, vagy adjuk el?

– Sokan fognak bele felújításba, mielőtt meghirdetnék a lakást, de nem minden beruházás éri meg. Általában elegendő egy tisztasági festés és egy alapos takarítás. Járólapozásba, csempézésbe nem érdemes befektetni, mert nem növeli nagy mértékben a lakás árát, így sokszor csak kidobott pénz – mondja Sólyom Csilla. – A konyhabútort is inkább csak kijavítani érdemes, a nagyon kopott elemeket cserélni, mintsem teljesen újat venni – teszi hozzá. Azt mondja: nem hinné, hogy változni fog a helyzet, és emelkednek az árak, erre várni nem érdemes – teszi hozzá.

Ha hihetünk az ingatlanosok megérzéseinek, inkább stagnálni fognak a panelek árai, mintsem emelkedni. Szegeden szeptember környékén lehet még több vevőre számítani. Ilyenkor megjelennek az egyetemisták, és lehet, hogy elkel a panel is. Akár 20–30 százalékkal több az érdeklődő a szemeszter elején. Akinek pedig nincs pénze téglalakásra vagy viszonylag új társasházi lakásra, az keresni fogja a panelt is, hogy gyermekének legalább a lakhatás biztosítva legyen az egyetemi évek alatt.

Olvasóink írták

127 hozzászólás
 • 127. macs 2009. július 31. 08:56
  „Flexsnake,

  Franciahögyi lakást nehezen lehet eladni, nem tudom, de, ha így van ennek az oka lehet, hogy nem az ablakok és burkolás. Én se vennék ott lakást. A házak nagyon közel vannak egymáshoz, zsúfolt. Nincs normális közösségi közlekedési kapcsolata. Aki nem akar állandóan autóval járni, az gyalogolhat.”
 • 126. flexsnake 2009. július 30. 22:44
  „124. franciahögy? :D Kérdezgesd végig a lakókat :D Még most is visszajárnak a szakik. Árulják a lakásokat de nem tudják eladna. Katasztrófa :D
  mondom: magyar építőipar :D”
 • 125. flexsnake 2009. július 30. 22:42
  „118. Nyogodj bele, ezeket a felújításokat csak itthon engedik ;) Ide való....
  Csináltam én is. Itthon is, külföldön is. Azért nem folytattam itthon mert ez egy vicc. Átverés. Nem megfelelő anyagokkal, szarul, tipikusan magyarul... Magyar építőipar :D A 10 év garancia egyébként 5 és abban a pillanatban elveszett hogy nem a gyártó hanem a kivitelező építi be :)
  2 év után kieset az egyik ablak rókuson :D Tarjánban nem nyílnak már az egyik házban. A denevérek beköltöztek már mindenhol.
  Megy az anyagspórolás, megy a festhető szilikonos tömítés.... ami nem időjárásálló csak ezt elfelejtik közölni :)
  Tudnék mesélni, de akkor muszáj lenne megemlítenem néhány kivitelező nevét....
  Ettől azonban eltekintek. Mind gané pénzlehúzó.”
 • 124. macs 2009. július 30. 09:55
  „Miért kell a paneleket és a benne lakókat fikázni? Ez most trendi? Egyesek milyen alapon beszélnek durván az ott élőkről? Mindenhol vannak ilyen és olyan emberek. Voltam lakóparki házban a lépcsőház úgy néz ki, mintha 30 éve hozzá se nyúltak volna, pedig a ház 4 éve épült és állandóak a veszekedések. Kertes házban lakónak is lehet szörnyű szomszédja.
  Nagyon sokan felújították a lakásukat, és ezek a lakások sok esetben vetekednek a lakóparkiakkal. Tarján a sok fával, parkkal olyan, mint egy zöldövezeti lakópark.
  Az sem igaz, hogy a panelben élni sokkal drágább, mint egy magánházban vagy lakóparkban. Ez a korábbi hozzászólásokból is kiderült. Apropó, Csöpke, a 16/22 eFt-os fűtés számládból mennyi a melegvíz? Nem tudom hány panelban fizetnek még átalánydíjat a fűtésért és a melegvízért, de a lakók miért fogadják el az a helyzetet, miért nem kezdeményezik a mérőórák, hőmennyiségmérők, termosztátok felszerelését? Nem egyszerű és nem olcsó, de megéri.
  Az új panelablakokat mindenki szidja, arról beszél, hogy rosszak, besárgulnak, a lakás bepenészedik. Nem értem, akkor a lakóparkokban miért építenek be ugyanilyen ablakokat? Sokak szerint nem jó a panelok szigetelése, az új társasházakat mégis ugyanígy szigetelik?”
 • 123. 1pasi 2009. július 30. 09:33
  „.suhym. 2009.07.30. 08:57
  Olvastam a hozzászólásodat,és érdekelne hogy mennyibe kerül a havi rezsid,és mekkora a lakásod?
  Melyik utcában van?”
 • 122. .suhym. 2009. július 30. 08:57
  „120. hozzászólás Luckatosh 2009.07.30. 00:08

  Miért is nem lakás?

  Tudod te egyáltalán hány embernek sajátították ki a házát anno, mikor a lakótelepeket építették, és panel lakást kaptak helyette?
  Tudod te egyáltalán, a világon mily sok helyen építkeznek betonelemekből?

  Én pl. nem adnám oda a felújított lakásomat egyetlen lakóparki új építésűért sem, ahol nagyon sok helyen valóban penészednek a falak, és a szomszédok marják egymást, csak azért, mert a mások éppen bográcsoznak és jól érzik magukat a saját udvarukon. Csak bele kell olvasni a Vadaspark lakóparkos topikba, mást sem tesznek, mint egy nick mögé bújva szidják a szomszédaikat, tisztelet a kivételnek.”
 • 121. petrov 2009. július 30. 08:54
  „Bocsánat, nem címzem senkinek sem a mondanivalómat, de nem kell mindig mindent fikázni.
  A kép összetett és árnyalt.
  Vannak nagyon jó adottságú panellakások, és vannak olyan új társasháziak, ahová féláron se mennék.
  Vannak klassz magánporták és vannak siralmasak, vannak összkomfortos tanyák és lepusztult vályogépületek... Szóval csak azért ne szóljunk hozzá hogy fikázzunk... OK ?”
 • 120. Luckatosh 2009. július 30. 00:08
  „A panel az nem lakas, hanem eletforma!”
 • 119. palimadar 2009. július 29. 23:22
  „"a műanyag ablak amit nem nyomnak ki purhabbal és penészedik a szoba, azt is elhiszem hogy jó az hogy a napfénytől sárgul és elfolyik. 2 év múlva nem csukódik..."

  Próbálj megemelni, majd szétfűrészelni egy ilyen "műanyag" ablakot! Szerintem meg fogsz lepődni. Ha penészedik, akkor tökéletesen záródó faablakok mellett is penészedne...”
 • 118. .suhym. 2009. július 29. 21:08
  „115. hozzászólás flexsnake 2009.07.29. 19:15

  Honnan szeded, hogy nem nyomják ki purhabbal? Igazán nem sajnálták, és csalódást kell okozzak neked, a 28 lakásból sehol sem penészednek. Az viszont igaz, hogy műanyag ablakoknál többet kell szellőztetni. Nálunk egyébként a konyhán van gáz miatt kötelező szellőztető, de minden szobai ablakon is van a konyhainál kisebb, un. párakiengedő. Még nem sárgul és csukódik is.)))))))))
  Gondolom, a kivitelező azért vállalt 10 év garanciát, mert megbízik a saját termékeiben.

  Milyen problémánkat kellene megoldania?
  Ahol én lakom az nagyon jó helyen van, szuper lakóközösséggel. 20 év alatt, amióta itt élek, még egy hangos szó sem volt a lépcsőházakban, nemhogy veszekedés. Mindenki segít mindenkinek, ha bárkinek problémája van.
  Még abban is szerencsések vagyunk, hogy tulajdonosváltásnál is normálisak költöztek a házba.)))))

  Senki nem állította, hogy palota lesz, de nem mindegy hogyan élsz...gondolom, neked sem, viszont nem mindenkinek van lehetősége magánházba költözni, mert nincs rá pénze, hogy belemenjen egy hitelbe.”
 • 117. flexsnake 2009. július 29. 20:23
  „116. valóban nem laktál panelban, most bizonyítottad. Sztereotípiák.... Itt nincs kutya, részeg vagy hangoskodás .
  Itt csak egyszer lakott cigány, egy hónap múlva menekült innen. Emberevők vagyunk ;)”
 • 116. 620829 2009. július 29. 19:35
  „DRÁGA fLEXNAKE!

  <moderálva>
  -DE MERT TE aki teheti jobb is ha elmegy, van egy másik közmondás is amit egykoron a legnagyobb magyar mondott:minden nép olyan vezetést kap, amilyet megérdemel!!!-EZ REALITÁS!!!

  Más:ugyanitt megkérdezték a panellakókat, akikinek 80%-a ha módja és lehetősége lenne sem menne ki a panelből,mert nem vállal több munkát , az első a kényelem!!!--ez mondjuk részemről semleges...de érdekes volt olvasni!”
 • 115. flexsnake 2009. július 29. 19:15
  „Oké, értem én hogy fasza a műanyag ablak amit nem nyomnak ki purhabbal és penészedik a szoba, azt is elhiszem hogy jó az hogy a napfénytől sárgul és elfolyik. 2 év múlva nem csukódik... Tudom, csináltam, ezek a magyar technológiák siralmasak. De miért veszitek be hogy ez majd megoldja a problémákat? Panelból nem lesz palota :)”
 • 114. .suhym. 2009. július 29. 18:47
  „abalak = ablak”
 • 113. .suhym. 2009. július 29. 18:43
  „94. hozzászólás flexsnake 2009.07.29. 06:18

  33 millióba került a felújítás, aminek egy harmadát fizette a társasház.
  Ezért az összegért, körbe lett burkolva az épület, miden ablak ki lett cserélve, a közös helyiségek és a lépcsőháziak is, teljesen új tetőt kaptunk, mind a két lépcsőház az első szintig ki lett csempézve 90 cm magasan, járólap lett lerakva, festés, mázolás, 4 új hőszigetelt alumínium kaput kaptunk, egyik oldalra előtetőt a kapu fölé, plussz megcsináltak még kisebb,-nagyobb szakipari javításokat, munkákat.
  Egyébként két lépcsőházas, 28 lakásos, négy emeletes épület.
  A társasház vette fel a kölcsönt, LTP-ket kötöttünk és így nagyon jól jövünk ki a hitelből.
  Az önrész változó, attól függően hány db abalak van a lakáson, és természetesen az erkélyek is befolyásolják.”
 • 112. flexsnake 2009. július 29. 16:39
  „a kertesházból menekülnek az emberek. Mindig kell valamit csinálni a panelban meg a világ megszűnik létezni az ajtó után.
  Itt már csak németek vesznek kertes házat meg tanyát. Nekünk sem kelt el a tanya és nem egy éve eladó.... nem kell senkinek, hiába van jó helyen, hiába lett város, a lopás akkora hogy nem szívesen költözik oda senki.
  Ha nem lennének taposóaknák még a kis sárgák is bemásznának :D”
 • 111. flexsnake 2009. július 29. 16:35
  „101. szerintem neked soha nem volt fürdőszobád....”
 • 110. cyt 2009. július 29. 16:30
  „108. fehercica 2009.07.29. 13:43

  ... no és miért akarsz ANNYIRA elmenni a kertes házadból???????”
 • 109. Csöpke 2009. július 29. 15:20
  „fehercica...örülj annak,hogy kertesben lehetsz.Nincs annál jobb,mint saját kutat fúrni,korlátlan használhatod a vizet fürdésre csak meg kell melegíteni,nyáron anynit locsolsz és pancsolsz amennyit akarsz.Saját kályha,te szabályozhatod a meleget.Felteszel szigetelést,alig kerül majd valamibe melegen tartani,rengeteget spórolhatsz.Ha ügyes vagy akkor napelemet szereltetsz a tetőre.Így szinte megszűnik a rezsid.Egyszeri befektetések ezek,de megtérülnek hosszútávon.Míg egy panelban a számlák hegye,és tényleg durva a nyári 16 sőt van hogy 22ezres fűtésszámla...Mellesleg nem elhanyagolható tény az sem,hogy egy medence hogy feldobja a kertet,egy kutyus vagy cica,valamint a nyári sütögetés ami panelben lehetetlen.Én azt mondom,aki teheti meneküljön a panelből.Mellesleg nem lehetetlen eladni,mikor meghirdettem a panelt,2héten belül több mint 10en akarták megvenni.Nagyon sokat számít a környék és a panel fekvése!”
 • 108. fehercica 2009. július 29. 13:43
  „Én vennék de nagyon,csak hogy a kertes házamat senki nem akarja megvenni.
  Nem csak a panel nem megy hanem a kertes sem.
  És én már a hiszti határán vagyok mert egy éve áruljuk a házunkat és nagyon szívesen mennék panelba de senki nem veszi meg a miénket.
  Elegem van ebből a tehetetlen helyzetből és biztos a nyakába ugrok annak aki végre megveszi a házunkat,hogy végre panelbe mehessek.”
127 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Baks és Ópusztaszer között - egy sérült

Baks, Ópusztaszer - Fának ütközött egy autó a két település között, egy ember megsérült. A helyszíni… Tovább olvasom