Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Panel: volt, van és még lesz

Csendesebbek és melegebbek a lakások a felújított lakótelepi épületekben. A panelrekonstukciós program során a szegedi ipari technológiával készült otthonok közel egyharmada válik komfortosabbá: dózer helyett az állványoké a főszerep a panelokban.
Serfőző István egy kicserélt, hőszigetelt nyílászáróval. Fotó: Gyenes Kálmán
Serfőző István az Építő utca 7.-ből nem közös képviselőként, hanem egy lakóként a sok közül határozta el: kézbe veszi saját, 35 éves házuk sorsát. 2004-ben pályázatírókkal, kivitelezőkkel, bankokkal tárgyalt, egyeztetett, miközben lakótársait győzködte. Főleg az időseket kellett rábeszélni a felújításra. A pályázat beadásakor még két akadékoskodó volt a házban, a tavalyi kezdésre azonban már mindenki mellette állt. A felújított ház ünnepélyes átadását tavaly augusztus végén tartották. Az Építő utcai épületnek azóta a csodájára járnak, aminek köszönhetően Serfőző, a sebészeti klinika gazdasági előadója szabályos másodálláshoz jutott: hatvan lakóközösség kereste meg, egy részük ügyét fel is vállalta.

És a kötözködők?

Egy pályázat benyújtásához érvényes lakógyűlési határozat kell, amely azt tartalmazza, hogy a lakóközösség megszavazta az épület felújítását. Vagyis nem kell százszázalékos egyetértés. Nyílászárócsere esetében a pályázat feltételei között az szerepel, hogy minden ablakot ki kell dobni – a gyakorlatban azoknál, akik már korábban önerőből áldoztak erre a célra, nem végzik el újra a műveletet. A homlokzat hőszigetelésekor a lakók 80 százalékának a beleegyezésével már utalják a pénzt, a tiltakozók lakásait pedig jelzáloggal lehet megterhelni – ez természetesen hosszadalmas jogi procedúra.
Az IKV Rt. az utolsó évek sikertörténeteként könyveli el a szegedi panelrekonstrukciós programot. Csóti Ferenc ingatlangazdálkodási irodavezetője elmondta, 136 épület, 5225 lakás felújítására adtak be pályázatot. A beruházás összköltsége 3,8 milliárd forint, amelyhez az önkormányzat közel 1,3 milliárddal járult hozzá. Evés közben jött meg az étvágy, az emberek észrevették, mennyire megváltozik a felújított házakban lakók élete.

Tudni kell – tette hozzá Csóti Ferenc –, hogy csak nyílászárócserére nem lehet pályázatot benyújtani: vagy a tetőszigetelést, vagy a homlokzat hőszigetelését is el kell végezni. Mint ismeretes, lakásonként 400 ezer forintos állami és 400 ezer forintos önkormányzati támogatást lehet kapni a panelrekonstrukcióhoz, vagyis az átlagos, egy lakásra jutó 1,2 millió forintos költség utolsó egyharmadát kell a lakónak kifizetnie. Ha kis lakásban él, akkor ennél alacsonyabb az összeg.


Panel Plusz

Tavaly szeptemberben jelentette be a kormány azt az új hitelkonstrukciót, a Panel Pluszt, amelynek keretében a lakók az önrészt hitelből is finanszírozhatják. Maximum 400 ezer forintot lehet felvenni 15 éves futamidőre – magyarázta a feltételeket Németh István, az IKV Rt. vezérigazgatója –, a havi törlesztőrészlet 3-4 ezer forint. A Panel Plusz hitellehetőségével az önkormányzatok is élhetnek, a települések által adott egyharmadrésznyi tőkét lehet kölcsön segítségével kigazdálkodni. Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere elmondta, a város is fölvette a Panel Pluszos hitelt, 1,3 milliárd forint értékben. Az önkormányzat azt szeretné ugyanis, hogy minden benyújtott pályázat megkaphassa a támogatást, senki se maradjon ki a lehetőségből. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál, beteg gyerekekért

A szegedi Független Civil Fórum négy év szakértői munka után szövetségeivel elindul az őszi… Tovább olvasom