Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Paneldisznóvágás 2.: összeröffenés a Vedres utcában

Szeged – Hagyományt teremtett néhány fiatal egy kis szegedi panellakásban: másodszor is megtartották a paneldisznóvágásra keresztelt városi összeröffenést.
– Tavaly szerveztük meg először, annyira jól sikerült, hogy úgy döntöttünk folytatni kell – mondta Agócs Éva, a Vedres utcai háziasszony. Élettársával másodszorra is összehívták vidám baráti társaságukat szombatra. Természetesen csak nevében disznóvágás, az állat különböző részeit hentesnél vásárolták meg. A lányoknak belet sem kellett fújniuk, azt egy erre szakosodott szegedi kereskedésben szerezték be. A csapatnak debreceni, bajai, mezőhegyesei, battonyai, kiskunmajsai tagjai vannak, tizenháromból mindössze egyetlen tősgyökeres szegedivel.

– Kezdünk szétszóródni az ország különböző pontjaiban, ezért szervezünk hasonló közös programokat, mint amilyen ez a szó szerint összeröffenés is – nevetett Éva gazdasszony.

Paneldisznóvágás: összeröffenés a Vedres utcában. Fotó: Horváth Attila (galéria)

Becsületes disznóvágás legkésőbb reggel hat órakor kezdődik, a Vedres utcaiba azonban nem ért oda mindenki időben, addig a pontosak az első kör házi pálinkával múlatták az időt. Miután mindenki befutott, gyorsan elkészült a hagyományos reggeli: sült szalonna, hús és máj, természetesen a savanyúság sem maradhatott el. Vért nem sikerült szerezniük.

Délelőtt fogyott a pálinka, de fogyott a munka is: tizenöt kilogramm húsból készítettek sütni való kolbászt, abáltak szalonnát és egy fél disznófejet is. Az elkészült disznóságokat a teraszon hűtötték, ahogy munkához elengedhetetlen sört és bort is.

Paneldisznóvágás: összeröffenés a Vedres utcában. Fotó: Horváth Attila (galéria)

– Egyre profibbak vagyunk, idén senki sem vágta el a kezét, igaz, most nem éleztünk meg minden kést, nehogy nagy baj legyen – jegyezte meg Nagy Petra, aki tavaly kétszer is az ujja vérét adta a kolbászért. Estére készült el a csülkös malacpörkölt, a kóstolónak való sült kolbásszal egyszerre. A kész ételeket másnap mindenki kiporciózva vitte haza.

Kis László az összeröffenés végén az időjárást kifogásolta: – Szinte minden olyan volt, mint egy igazi disznóvágáson. Egy valamit azonban nagyon hiányoltam, a mínusz öt fokos hideget. Most nem azért fogyott el minden pálinka, hogy ne fagyjunk hozzá a disznó lábához. Hiába nyitottunk ablakot, a leheletünk sehogy sem akart látszani.

Várjuk a kommenteket a Facebook-oldalunkon lévő posztban!Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csoma Zsanett: orvos, kutató, családanya és önkéntes

Kutatásokat vezet, egyetemi adjunktusként dolgozik, konferenciákon tart előadásokat, közben három gyermeke mellett családanyaként is helytáll. Ő a hét embere. Tovább olvasom