Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Panelfelújítások és számlák

Csődközeli helyzetbe került több, a helyi panelrekonstrukciós programban munkát vállaló szegedi kivitelező. Sokuk a felújítások után hónapokkal sem kapta meg a pénzét, amiért az önkormányzatot okolják. A város szerint a közös képviselők és a bankok miatt van a csúszás.
A fizetési gondok hátráltatják az Erdő utcai panel felújítási munkálatait is Fotó: Schmidt Andrea
Százharminchat panelépület felújítására nyertek a szegedi lakóközösségek támogatást tavaly, idén közel kétszáz épület pályázott erre. A konstrukcióban a lakók a renoválás harmadát fizetik, a másik két harmadot az önkormányzat, illetve az állam állja.

A felújítás ugyan számos helyen rendben elkészült, a kivitelezők egy része azonban a mai napig nem jutott az ezért járó pénzhez. Szerződéseik szerint a felújítást követő műszaki átadás-átvétel utáni három napon belül kellene megkapniuk a lakossági önrészt, három héten belül az önkormányzati, újabb három héten belül pedig az állami részt. A kifizetések egymástól függnek: ha az első hiányzik, nincs második, és így tovább. A vállalkozóknak közben anyag- és munkaköltsége – van, akinek százmilliónál is több – áll a renoválásokban. Ezeket többen bankhitelből finanszírozták, már törleszteniük kellene, de nem tudnak. Információink szerint ezért több kisebb-nagyobb helyi cég került csődközelbe.

A helyzetet bonyolítja, hogy a kivitelezők nincsenek közvetlen jogi kapcsolatban a szerintük a kifizetést hátráltató önkormányzattal, mert a társasházakkal kötöttek szerződést – ahogyan a város is. Ha jogi útra terelnék ügyüket, egyedül a lakóközösségeket perelhetik az elmaradt kifizetés miatt.

Kifizetetlen számla miatt nem kezdték el az Erdő utca 6. szám homlokzatszigetelési munkáit sem. Székely Allánál augusztusban végeztek az ablakcserével, majd a szigetelési munkához leszedték a redőnyöket. Legutóbb egy hónapja ígérték neki: három hét múlva elkezdik a szigetelést. A munkások azóta sem jöttek.

– Igaza van a kivitelezőnek, ha fizetés híján nem dolgozik, de nekünk is jár a renoválás. Jön a tél, mi meg azért fizetünk, hogy a felújítás után kisebb legyen a rezsink – mondta egy első emeleti másik nő. Nála a leszerelt redőny tokjába már verebek fészkeltek.

A homlokzatszigetelést vállaló cég vezetője Keresztúri Ákos azt ígérte: azonnal elkezdik a munkát, amint legalább a lakók önrészét megkapják. Mint mondta, nem igaz, hogy „túlvállalták" magukat: ha az önkormányzat tartaná a fizetési határidőket, senki nem kerülne bajba, és a felújítások is a tervek szerint haladnának.

Kekec bankok, képzetlen képviselők

Miskolczi Ferenc, a városi fejlesztési iroda pályázati csoportvezetője szerint legfőképp a közös képviselők hozzáértésének hiánya és a hitelintézetek lassúsága okozza a kifizetések csúszását. A város hitelből finanszírozza a panelrekonstrukciót, a folyósító bank pedig szigorú elvárásokat támaszt, rengeteg dokumentumot kér – amit a közös képviselőknek kell beszerezni. Sok a formai probléma, hiánypótlásokat, javításokat kell kérni újra és újra a lakóközösségektől, hogy hozzáférjenek az önkormányzati forráshoz. Máskor a lakók önerős hitelszerződései nem készülnek el időben. Miskolczi szerint ugyanakkor egyes kivitelezők tőketartalékukhoz képest „túlvállalták" magukat. Miskolczi állításait Szengyörgyi Pál gazdasági alpolgármester is megerősítette, hozzátéve: fizetési elmaradásokról nem tud, a város szerződés szerint fizet azokért a munkákért, amelyek teljes dokumentációja rendben van.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekáron kínálják a Korondi ingatlant

Három városi ingatlan eladásából legkevesebb 230 millió forint bevételt vár az önkormányzat. A… Tovább olvasom