Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Panelprogram-folytatás a végletek megyéjében

Szeged - Szegeden és Szentesen eddig a lakótelepi lakások mintegy felét korszerűsítették a panelprogramban. Csongrád kivételével a megye más városaiban is újítottak fel panelházakat. Ettől az évtől változik a program finanszírozása.
Szegeden differenciáltan ad támogatást az önkormányzat, amely a nyugdíjas és az általános vagy középiskolás, illetve egyetemista lakástulajdonosoknak kedvez. Vásárhelyen változatlan módon támogatják a lakókat.

A panelprogram még 2001-ben indult. Eddig 190 ezer lakást újítottak fel 34,4 milliárd forint állami támogatással. A becslések szerint a teljes körű beruházás – hőszigetelés, nyílászárók cseréje – akár ötvenszázalékos energiamegtakarítást is jelenthet.

Felújítás a szegedi Csillag téren. A városban 13 ezer lakás pályázata nyert.
Fotó: Frank Yvette

Eddig gondot okozott, hogy azokon a településeken, ahol az önkormányzat forráshiányra hivatkozva nem szállt be a munkálatok finanszírozásába, a lakóközösségek nem pályázhattak. Ugyanis a költségeken eddig egyharmad-egyharmad arányban az állam, az önkormányzat, illetve a lakástulajdonosok osztoztak. Mostantól azonban a lakástulajdonosok átvállalhatják az önkormányzati részt, így már pályázhatnak.

Újdonság a korábbi gyakorlathoz képest, hogy növekedett az állami támogatás. Az eddigi lakásonkénti 400 ezer forintos állami hozzájárulás félmillióra emelkedett. A kibővített panelprogram a homlokzati hőszigetelés és a nyílászárók cseréje mellett az épületgépészeti rendszerek (fűtés, meleg víz, elektromos hálózat, szellőzés) felújítását is tartalmazza.


A kormány idén tízmilliárd forintot irányzott elő a programra. Ez az összeg mintegy ötvenezer lakás felújítását teszi lehetővé 2008-ban. Csongrád megyében hat olyan település van, ahol iparosított technológiával építettek lakóházakat. A megyében eddig kicsivel több mint 14 ezer lakás nyert pályázaton mintegy 3,8 milliárd forint állami támogatást. Ebből a szegedi önkormányzat mintegy 13 ezer lakás rekonstrukciójára nyújtott be sikeres pályázatot, amihez az állam 3,6, a város pedig négymilliárd forinttal járult hozzá. Ezzel Szegeden a panelblokkos tömbök felét korszerűsítették.

Vásárhelyen nem változtatnak

Vásárhelyen továbbra is vállalja a város a ráeső egyharmadot, sőt: az önkormányzat úgy kíván segíteni a lakóknak a jövőben, hogy a rájuk eső részt megelőlegezi. Ezt később a lakók alacsony törlesztőrészletekben és kamatmentesen fizethetik vissza a városnak – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól.  
Csongrád városa a másik pólus. Innen – a szaktárcától kapott összesítés szerint – az elmúlt hat évben egyetlenegy pályázat sem futott be. A város ingatlanpiaci szakértői ezt azzal magyarázzák, hogy nem lehetne jobb áron eladni egy felújított panellakást, mint egy nem felújítottat. A házgyári épületek közös képviselői szerint ennek az érdektelenségnek pedig az lehet az oka, hogy a jórészt idősekből álló lakóközösségek nem merik bevállalni a beruházás költségeit.

Szegeden differenciálnak

Továbbra is valamennyi, panelben élő szegedi lakóközösség pályázhat a differenciálttá váló önkormányzati támogatásra épületfelújításához – jelentette be Botka László polgármester és Ujhelyi István országgyűlési képviselő közös sajtótájékoztatón tegnap. Ha legalább egy tulajdonos a felújítandó lakásban él, a szegedi önkormányzat az egyharmados állami pénzt a beruházás költségének 50 százalékára egészíti ki, azaz az állami 33 százalék mellé 17 százalék támogatást ad. Amennyiben az összes ott lakó tulajdonos nyugdíjas, általános vagy középiskolai tanuló, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, akkor az önkormányzat a rekonstrukció költségeinek egyharmadát fedezi az ugyanekkora állami támogatás mellett. Azoknak a lakástulajdonosoknak, akik nem a felújítandó ingatlanban élnek, csak az állami támogatás jár. A pályázatokat június 30-áig kell benyújtani.

Olvasóink írták

 • 5. morbid 2008. február 26. 14:06
  „Ez IGAZSÁGTALAN, hogy a panel programnál megkülönböztetik a házakat. Mit akarnak panel háborut?? Követeljük azok is kapják meg azt amit az első panel programosok kaptak. Mert becsapták őket, mikor pályáztak még a régi felállás volt hogy ők is ugyan annyit kapnak. De megint átverték az embereket, ezekkel a lehetőségekkel csak a bankok jártak jól, mert ujból eladósitottták az embereket. Adják meg nekik is ami jár, ne lopják el, ez igazságtalan.”
 • 4. különbség 2008. február 23. 23:28
  „Azért az állam részéről undoritó hogy akik most csináltatják majd meg a panel programot nem kapnak annyit csak a felét az önkormányzattól mint az előző panel programosok. Igazságos ez? Szerintem minden panel lakot megilleti az az összeg mint az első panel programosokat, ez a megkülönböztetés pofátlanság. De hát ezeknek mindent lehet. Ezt nem tartom jónak. Kapjanak ők is annyit mint az előző panel programosok. Miért tesznek köztük különbséget?”
 • 3. ÖRDÖG ROZÁLIA 2008. február 16. 12:03
  „Tisztelettel kérdezném a Panelprogrammal kapcsolatos önkormányzati támogatásban, hogyan vesznek részt a nyugdíjasok akik haszonélvezeti joggal rendelkeznek és a lakhellyük a Panelprogramban résztvenni kívánó Társasház.Pályázni 2008-ban fognak.

  Szeged,2008.02.16
  Köszönettel Ördög Rozália”
 • 2. szegényember 2008. február 13. 20:29
  „Az Önkormányzati támogatások odaítéléséhez, szükséges feltételek meglétét, hogy a francba lehet hitelt érdemlően ledokumentálni. Mennyi időt vesz ez majd igénybe.
  Azok a tulajdonosok akik nem laknak a lakásban csak mondjuk albérleteztetnek, most nem kapják csak az állami támogatást.
  Eddig se akarták a panel felújítást most már meg végképp nem egyeznek majd bele.”
 • 1. polo 2008. február 13. 17:10
  „Igen ez nagyon jo dolog sokat lehet sporolni csak a sok hülye berögzött agyú barom öregek nem egyeznek bele ezekbe a dolgokba pedig kevesebbet kel fizetni fütést és a lakás értéke pedig nő de ök nem inkáb a csukott ablakon szál be a madár ez jó hogy ülünk a szarba”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs vérhiány a dél-alföldi régióban

Szeged - Országos vérhiány alakult ki az influenzajárvány miatt, de a régióban csak néhány műtétet… Tovább olvasom