Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Panelprogram és a nyugdíjasok

Szeged - Harminc lakástulajdonosból nyolc nyugdíjas egy szegedi panelházban. A panelprogram szerint ők nyolcan járnak jól, nekik többet fizet az önkormányzat. A támogatás felét már akkor is bukják, ha a két tulajdonos közül az egyik aktív dolgozó.
Harmincból nyolc és tizenötből hat. Ez az aránya két találomra kiválasztott felújítatlan szegedi panelházban a nyugdíjas lakástulajdonosoknak. Ennek azért van jelentősége, mert a panelprogramot az önkormányzat differenciáltan támogatja, a nyugdíjas és diák tulajdonos az elismerhető költségek 33 százalékát, az aktív dolgozó a 17 százalékát kaphatja meg a várostól. Megszámoltuk, hányan járnak rosszabbul és hányan nem az új rendszerben.

– Az arányokról nem tudtam, csak azt hallottam, hogy szigorodtak a feltételek. Nem örülök neki – mondta a Csongrádi sugárúti tízemeletesben Gál Zita. Nekik csak a 17 százalék jár, ugyanis nem nyugdíjasok, nem diákok. A ház egyébként régóta tervezi a felújítást, de többen sokallják az önrészt. – Nagyon sok a lóvé – fogalmazott az egyik, egyébként nyugdíjas, tehát a legkisebb önrésszel beszálló lakó. A lépcsőházban mindenhová becsöngettünk, és a biztonság kedvvért az egyik itt élőt is megkértük, hogy segítsen összeszámolni, így jött ki a nyolc nyugdíjas és ebben már a rokkantnyugdíjasok is benne vannak. Diáktulajdonost nem találtunk.

Gál Zita nem nyugdíjas és nem diák, ezért ő is többet fizet.
Fotó: Segesvári Csaba

– Maximum 33 százalék, vagyis ötszázezer forint az önkormányzati támogatás. Én dolgozom, nekem 17 százalék jár, vagyis kábé 250 ezer forinttal többet fizetek mint a nyugdíjas szomszéd. Meg persze ott az önrész is. Ha tele lennék pénzzel, nem panelban laknék. Mindig tudtam, hogy az elején kellett volna pályázni – számolt és panaszkodott az egyik lakó.

A Maros utcában ötemeletes házat jártunk végig, itt több volt a nyugdíjas lakásbirtokos – mi hattal találkoztunk. Közülük azonban nem mindenki jogosult a nagyobb önkormányzati támogatásra. Az egyik asszony fiával osztozik a tulajdonon, és mivel a fiú aktív dolgozó, ők a 17 százalékot kaphatják. A támogatás feltétele egyébként az is, hogy a tulajdonos a felújítandó lakásban éljen.

Minden kitételnek megfelel, mégsem boldog Koszta László. – Nem tudnak megegyezni a lakók, sosem lesz itt felújítás. Csak társasházban ne lakjon az ember! – fogalmazott a nyugdíjas férfi, aki lakásának ablakait már korábban kicseréltette.

Kell egy mérnök is

A pályázatot az állam is bonyolította: közös képviselővel már nem tárgyalnak, ezért a pályázó (tehát a lakóközösség) a program lebonyolításáért felelős, felsőfokú építőipari végzettséggel rendelkező szakértőt köteles megbízni, aki a beruházást folyamatosan ellenőrzi, ellátja a támogatással kapcsolatos ügyintézést, kapcsolatot tart az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.-val. A mérnök fizetését a pályázó állja, de ez költségként elszámolható.

Olvasóink írták

 • 16. erka 2008. június 22. 19:53
  „megszeretném kérdezni,hogy aki előnyugdíjban van arra is a 33% kedvezmény vonatkozik-e mint a rendes nyugdíjasra? köszi”
 • 15. Mámor 2008. március 13. 21:27
  „Minibusz, de komolyan!
  Őszintém sajnálom hogy ily szörnyű helyzetbe kerültél a mocsok városiak előnyére...
  Mit is beszélek, szerintem senki sem kényszerített hogy ott és úgy lakj ahol és ahogy ez oda-vissza érvényes!
  Én például nemértek egyet azzal, hogy nem gázzal fűtesz...”
 • 14. Építész 2008. március 13. 20:18
  „Nem azért kell lehőszigetelni ezeket a házakat, és ablakokat cserélni, hogy aki benne lakjon azoknak jó legyen, hanem azért mert ezek a házak enélkül rengeteg energiát pazarolnak, nagy mennyiségben.

  Hát igen, nyugaton már több helyen lebontják ezeket a DRYVIT rendszerű szigeteléseket. A párát lezárja. és ezáltal a kicsapódó pára miatt le is fagyhat az egész.

  De, még mindíg jobb, mint enélkül, és ismerek olyan házakat amiknek 20éve készült ilyen hőszigetelése, és semmi bajuk.

  Azért ezeknek még így is van bőven légcseréjük, a beépített résszellőzők, a bent uralkodó meleg miatt nyitott abblakok, és az ajtók rossz légzárása miatt is, szóval én annyira nem aggódnék emiatt.”
 • 13. Minibusz 2008. március 13. 10:34
  „Személy szerint a programmal sem értek egyet.
  Én, aki magánházban élek (min. 40 éves ház), nekem nincs ilyesfajta támogatási lehetőségem.
  Tovább megyek. Gáz ár támogatást sem kaphatok, mert nem gázzal fűtök.
  Igazságtalannak tartom, hogy az adómból (és sok más vidéki/falusi) fizeti a "városi" emberek luxusát.
  Igen az, mert míg egy 50 m2-es panel 5-10 mFt, addig nálunk egy 2 szintes családi ház is ennyibe kerül. Igaz, ekkor fél órával többet kell buszozni.
  Egyébként meg diáknak is lehet lakása, pl örököl.”
 • 12. FossiL 2008. március 13. 10:31
  „És természetesen a rövid élettartamot a dryvit hőszigetelésre mondtam...”
 • 11. FossiL 2008. március 13. 10:29
  „bocsánat: injektálták”
 • 10. FossiL 2008. március 13. 10:28
  „Építész
  A penelprogram hőszigetelésről és nyílászáró cseréről szól, ha jól tudom. Nem vitatható, hogy statikailag a szerkezet stabil. A csomóponti hibák léteznek, ez igaz, miért is várnánk el, hogy precízen injektáltál volna 30 évvel ezelőtt... :) Meg lehet nézni az IMS technológiával épült magasházat pécsen. Dettó. Csak az tönkre is ment.
  Szerintem épületfizikai szempontból hibádzik a dolog. Páraáteresztés... Én azt tanultam, jobb lett volna ha el se kezdik...”
 • 9. csanyiv 2008. március 12. 21:09
  „békuci:
  Ez a "hazug" kormány azért mégis segített felújítani kábé két nagyságrenddel több iparosított technológiával készült lakást, mint az előzőek együtt. Nincs az előírva semmilyen törvényben vagy az alkotmányban, hogy a panellakókkal kivételezni kell, nem is tette meg egyik korábbi kormány sem. Olyan ez kicsit, mint az autópályaépítés; persze mindig kevés, ami van (hisz´ magyarok vagyunk!), csak éppen korábban még messze ennyi figyelmet se kapott - és akkor talán nem onnan kéne ennyire kritikusnak lenni.”
 • 8. békuci 2008. március 12. 16:48
  „Szerintem a kormány nem tehetne különbséget a panelban élők között. Miért vették el a támogatásokat. Kötelező lenne oda adni a panel programra pályázoknak azt az összeget amit eddig adtak. Ez hátrányos megkülönböztetés. Jogilag is kifogásolható szerintem, mert ez egy nagy átverés. Mindenütt a nyugdijasok döntenek, persze mert ők kevesebbet fizetnek. Mindig a dolgozokkal van kiszurva, a nyugdijasok még a szemét szállitásból is kedvezményt kapnak, felét fizetik mint akik dolgoznak. Pedig már egy nyugdijas lassan annyit kap mint egy dolgozó. Ez a kormány részéről egy nagy átvágása az embereknek. Németországban ingyenesen ujitották fel a panel lakásokat. Nálunk meg elhitették hogy milyen jó lesz, aztán meg kihátráltak a támogatásból. De ez a kormány mindig hazudik, mit is várnánk tőle. Meggondolandó hogy ilyen helyzetben ki mer eladósodni, a dupla fütési dij a panelben nagyon megterhelő. És még fizethetik évekig azok a panel programot változó kamatu hitelre akik eladósodtak miatta.”
 • 7. Építész 2008. március 12. 16:06
  „Na akkor építészetileg....vagy inkább statikailag:

  Nem a panelelemekkel van baj, hanem a csomóponti kötésekkel, amiket szarul heggesztettek össze, vagy nem öntöttek ki rendesen, ezért a kötési csomópontok mehetnek tönkre. De, bármilyen szarul is csinálták meg, statikailag egy nagyon sokat biró dobozszerkezet, ezért nincs semmi ok arra, hogy leírjuk, mert bizony ennek ellenére sincs velük baj.
  Lehet látni, egy-egy gázrobbanás során milyen károk keletkeznek benne. Szinte semmilyenek, masszív szerkezetek ezek.

  A gond sokkal inkább a hőszigetelésükkel, a gépészetükkel, és a villanyszerelésükkel van, de ezeket is meg lehet csinálni rendesen. Én meg is tettem. Azóta semmi gondom vele.
  Nagy gond még a távfűtés kérdése, de ez is megoldható lenne, sőt nagyon sok helyen már megoldották, és áttértek tömbfűtésre. A lakások egyedi fűtése nehezen lenne megoldható, és nem is célszerű így megoldani.

  Ahogy eljött az ideje a hőszigetelésüknek, úgy eljön ennek is az ideje.”
 • 6. Élettartam 2008. március 12. 15:03
  „A Szt. István téri víztorony is vasbeton, 1904-ben építették és működik, nemrég újították fel. Pedig öntött beton, a panelok préselt betonból vannak kb. 10x többet bír mint az öntött!!!!
  Nem vagyok építész, csak olvastam...szívesen olvasnék építész hozzászólást ez ügyben.
  Mivel kiváltani nem lehet más lakásokkal, marad a felújítás.”
 • 5. FossiL 2008. március 12. 13:34
  „Nem mellesleg az egész panel-program létjogosultsága vitatható ha építész szemmel nézzük. A rendszer szar. Kár beleölni a százerzeket egy rövid élettartamú szerkezetbe...”
 • 4. Mil 2008. március 12. 12:30
  „ÉS a diáknak honnan van lakása?? Pl. apuci pénzes és vett neki, akkor meg fizesse csak a teljes árat, hisz van miből.. Ilyen idióta szabályt. NA meg ez a pályázatírósdi, ezt is csak azért találta ki a jogászmaffia, hogy legyen melójuk.”
 • 3. halak66 2008. március 12. 08:48
  „Hát... igen csak felháborító, hogy ismét a nyugdíjasokat részesítik előnyben?? Miért?? Nem értem ezt a kormányt!!?? Mi aktív dolgozók fizessünk mindent?? Előbb-utóbb nem lesz aki fizessen?? Az én anyukámnak több a nyugdíja, mint az én fizetésem 26 év munka után, jó mi?? De azért nyomjuk csak a nyugdíjasokat, az aktív dolgozók meg.... +!?? :(”
 • 2. Dolgozó 2008. március 12. 07:25
  „Sajnos a fizetések sem szárnyalják túl a nyugdíjakat sok esetben, és gyereket is kell nevelni belőle, esetleg lakáshitelt fizetni...”
 • 1. Kata43 2008. március 12. 07:20
  „Igen, igen, egy újabb "igazságos" rendszer, mivel lehet még egy bőrt lehúzni az aktív dolgozókról... Szomorú ez a diszkrimináció (is). Nem akarnak több panelfelújítást a városban. Hajrá, csak így tovább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komp helyett dereglye jár a magas folyón

Szeged - A szakember szerint a hét közepén, 550 centiméteres vízállással tetőzik a Tisza Szegednél. Még nem dőlt el, lezárják-e a rakpartot. Tovább olvasom