Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Panganak a szegedi kispiacok

Szeged - Alig van árus a szegedi kispiacokon, a szombat az egyetlen nap, amikor érdemes ezeken a helyeken eladni. A Diófánál és a Szent István téren jártunk tegnap, azt hallottuk, az emberek inkább a Mars térre vagy a multikhoz járnak.
– Milyen a forgalom? – kérdeztük kedden délelőtt az egyik árustól a Diófa melletti kispiacon. – Tetszik látni: eléggé lájtos – jött a válasz, hozzuk-visszük az árut a házunk és a piac között.

A Diófánál az út felőli első asztalnál azt mondták, nem mindennap jönnek ki, csak ha van mit eladni. Ez lehet hétfő éppúgy, mint az egyetlen nap, amikor érdemes a cipőt bepiszkolni, vagyis a szombat. – Hétköznap sose vagyunk többen, mint 4–5-en, szombaton is legfeljebb 8-an – mondták az árusok.

Egyikük szerint amíg a hajléktalan az asztala alatt alszik – látni is a térelválasztónak használt kartonokat –, addig ne csodálkozzon senki, hogy az emberek nem vesznek a feje fölül élelmiszert. Amúgy ő csak pénteken és szombaton jár ki, tegnap azért jött, mert eszik a meggyet a madarak. Szűcs Pál egykedvűen üldögélt: a termelő szerint hol ilyen, hol olyan a nép, már ami a vásárlási kedvet illeti.

Nemcsak árusból, áruból is kevés van. Fotó: Frank Yvette
Nemcsak árusból, áruból is kevés van.
Fotó: Frank Yvette

– Én megpróbálkoztam a Mars térrel is – szólt hozzá a témához Kokoveczné Szászi Edit –, de ott veszekedni kell a helyekért, és már hajnalban sorba kell állni, hogy bejussak – ezt pedig nem bírtam. Sándorfalván van a kertünk, ami ott megterem, itt kiárulom: vagy sikerül, vagy nem.

13 helyen árulhatnak

Szegeden 4 kispiacot – a Szent István és az Olajbányász térit, az újszegedit és a dorozsmait a Szegedi Vásár és Piac Kft. üzemelteti. Az önkormányzathoz tartozik további 9 elárusítóhely: a Diófánál, a Honvéd téri autóbusz-végállomásnál, a Szivárvány utcai és a makkosházi élelmiszer-áruháznál lévő, a József Attila sugárúti, a Csáky utcai, a gyálaréti faház előtti, a Temesvári körúti, valamint a Csillag téri piac. Ezeken a helyeken csak természetes személyek – nem vállalkozók –, szegedi lakosok árusíthatnak, akiknek a kertje nem több 1500 négyzetméternél. Az ingyenes árusításra szóló engedélyt egy évre kapják.

Az Északi városrész, a sűrűn lakott övezet után már meg se lepődtünk, hogy a Szeged legszebb terén, a rajzasztalon megtervezett elegáns kispiacon egy teremtett árust sem láttunk. Kovács János, a Szent István téri virágbolt tulajdonosa elmesélte, hogyan képzeljük el a piacot, amikor „pezseg az élet". – Minden hónap első és harmadik hetében van egy kis forgalom, az első héten azért, mert még tart a fizetés, a harmadik héten pedig a nyugdíjukat költik az emberek, de csak pénteken és szombaton. 10 deka meggyet vesznek meg egyszerre. Ez különben is a nyugdíjasok tere – tette hozzá az „ezer éve" a Szent István téren, virágból élő kereskedő.

Kovács Jánosnév szerint ismeri azokat, akik ide hordják az árujukat: sorolta, az egyik asztalnál sándorfalvi, a másiknál domaszéki, a harmadiknál röszkei termelő áll, sokszor nemcsak a sajátját kínálja, hanem mindazt az árut, amit a szomszédok összeadtak. Ki lehet számolni: beutazni Sándorfalváról körülbelül 1600 forint a benzin, a helypénz 300, a kávé 200–300, a vécé 100–200, a parkolás legalább 1000 forint. 3 és fél ezer forint kiadással indulnak reggelente.

A kereskedő szerint az emberek azért nem a város szívében vásárolnak, mert nincs elegendő parkolóhely: szívesebben mennek el a Marsra vagy nagyobb áruházba.

Olvasóink írták

 • 16. .suhym. 2013. június 13. 21:28
  „"A kereskedő szerint az emberek azért nem a város szívében vásárolnak, mert nincs elegendő parkolóhely:.."

  Óriási tévedés! Azért járnak az emberek a Mars térre piacra mert sokkal olcsóbb, mint ezek a kisebb piacok! Ezeken a helyeken arany árban árusítják a portékájukat.”
 • 15. történész 2013. június 13. 17:47
  „valahol összefog omlani minden.A Metró egyes termékeinek az árát a Szerb ""csillagvirágjaik"" miatt felemelte a csillagos égig míg a normális nagykereskedők megpróbálnak a földön járni.Van a Metróba egy két terebélyes nagysága akiket ha kérdezünk hát mintha együtt legeltetünk volna,míg másoknál előre köszönnek készségesek.Most látni,hogy a Metró engedett jócskán az árakból volt olyan kutya táp ahol a 15kg, legaább egy ezressel lett olcsó,most a zöldségei ma olcsóbb volt mint a Mars tér ahol számlát sem ad a sok """ŐS!!!TERMELLŐ"" AKIKNEK KICSINY PARCELLÁIKON NAPONTA TEREM Baksi, MEG EGYÉBB PARADICSOM.Az ők őstermelői kertjükben minden megterem .Az egyik eper árúst ismerem aki kiírta ,hogy milyen tájjelegű az édes..hát a nagybanin ugrottunk össze..vagdalkozott a termellő felé,hogy ő számla nélkül viszi az egészet stb..stb..Na a város ismeri ezeket ..ha adót fizetnének az meglátszana a költségvetésen..de hát sok a támogató közöttük....”
 • 14. történész 2013. június 13. 17:38
  „Én elmentem ezt a kis piacokat felmérni...patikai árak vannak,”
 • 13. dondongó 2013. június 13. 11:59
  „A Szent István téren a fedett asztalok gyakorlatilag hajléktalan szállóként üzemelnek.”
 • 12. roxper 2013. június 13. 10:23
  „10.
  Haha, miben van az erősség a kézzel végzett közmunkában, mindenféle gépek nélkül? Kérem ne vicceljünk!”
 • 11. KamuNeni 2013. június 13. 09:05
  „Kellene a magyar termek es lenne vevo is de mig ilyen barommal van dolgod "Ezeken a helyeken csak természetes személyek - nem vállalkozók -, szegedi lakosok árusíthatnak, akiknek a kertje nem több 1500 négyzetméternél." addig minden az orszagban ellene szol.

  Ez a szoveg jellemzi az egesz orszagot es ipart es gazdalkodast, kereskedelmet, stb. Egy normalis szemely ilyet meg almaban se gondolna.”
 • 10. polo 2013. június 13. 06:29
  „Megint túloznak 1600 a benzin 2-300 Ft a kávé, a kávét lehet otthonról is hozni az üzemanyag nem több mint 800 Ft oda vissza. Akik a földműveléssel és állat tenyésztéssel foglalkoznak mindig sajnáltatják magukat. Elismerem nehéz munka én is csináltam, de amit saját magának megtermel nem kell pénzt adnia, a másik sok pályázat és lehetőség van ezeket kikel használni illetve pályázni kell. A piacon szoktam látni hogy a róhat paprikát is arany árban próbálja meg eladni a a paraszt és most itt a paraszt jó értelemben értendő.
  Magyarország erőssége a földművelés és az állat tenyésztésben rejlik, és ezt már a kormány is kezdi érteni.”
 • 9. CsengeleMSN 2013. június 12. 23:28
  „Az álláslehetőségek is panganak sajnos, az a nagyobbik bajunk!”
 • 8. kuyulu 2013. június 12. 22:20
  „Hej bezzeg a 90 es évekbe egy délutáni piacba eladtunk ott 20 liter hemilton konyakot rum puncsot.
  Megspékelve 20 25 kiló Ausztriából csempészett kávéval.Virágot is árultunk kis hiján megkalapáltak a Marx téren hajnalba nagy tételbe vásároló sötétebb börű honfitársaim,mert mi este is annyiért adtuk ott a virágot mint reggel a Marx téren.
  Mert akkor még Marx volt.”
 • 7. Roland1000 2013. június 12. 21:36
  „Nem értelek titeket. Ebben az országban azok nyernek a húson, tejen, dinnyén, zöldségen a legkevesebbet, akik a földet túrják és a tehénszart összeszedik, és a földet trágyázzák és megművelik. Többet nyer az, aki eladja, mint aki megtermeli. Jóval többet.”
 • 6. pachakuti 2013. június 12. 21:10
  „Tud-e valaki csak egy eladót mutatni ezeken a kispiacokon aki a saját maga termelte árut árusítja? Azt a néha-néha megjelenő nénit nem számítom ide, aki kis mennyiségű kerti virágot árul olcsón!
  Olyat tud-e valaki ezek a kedves "őstermelők" között, aki mivel a ráfordításai kisebbek, adót-áfát nem fizet, legalább a mögötte álló bolténál olcsóbban adja a "saját" portékáját?
  A lepedőket, szerb édességeket, illatszereket a felzárkózó asszonyság hol termelheti meg?”
 • 5. lukrecia 2013. június 12. 20:06
  „A " magyar termelon" ha a neppert ertjuk, azt is tudjuk miert annyi a termek ara. Nepperkere neha rarohad az aru akkor sem adja olcsobban. Kishaszon fogalma hazankban meg mindig nem ismeretes.”
 • 4. AN 2013. június 12. 19:51
  „Én régebben Makkosházán laktam és sokat vásároltam a diófánál. Nemrégen arra jártam, gondoltam ott veszem meg a zöldséget, gyümölcsöt. Hát, majdnem hanyatt vágódtam! Lényegesen drágább mint a Mars tér! Így aztán senki se csodálkozzon, ha nincsenek vevők.”
 • 3. mackópajtás 2013. június 12. 18:51
  „2. Roland1000

  Azért a magyar termelőket sem kell félteni. Rengetegszer volt már olyan, hogy egyik évben az átlagosnál kevesebb volt a termés (időjárás és egyéb miatt) és jött is, hogy Ennyivel emelkedik pl. a kenyér ára rossz termés miatt. Viszont olyat hallott már valaki, hogy most mivel az átlagosnál jobb volt a termés akkor ennyivel csökkentjük az árakat... Nah ugye, hogy nem...”
 • 2. Roland1000 2013. június 12. 17:17
  „Legalábbis számomra ehetetlen a spanyol paradicsom, és más külfölditől is állt már félre a szám, és az is előfordult, hogy belevágtam otthon a kukába.

  Az emberek hogy sírnak, hogy tönkreteszik a multik a magyar gazdaságot, és sokszor olyan lelkesen jótékonykodnak..., bezzeg a magyar ember hiába megy ki a piacra, mert a kutya sem jár arra, hogy megvegye a portékát.:(”
 • 1. Roland1000 2013. június 12. 17:15
  „Nem kell a magyar áru, hiszen meg lehet venni a boltban a semmit érő külföldi zöldségeket...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A katasztrófavédelemre bízták a szúnyogirtást

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatáskörébe utalta a kormány a szúnyogirtás… Tovább olvasom