Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Pangás a szegedi parkolóházakban

Szeged - Jó esetben is csak fél házzal üzemelnek a szegedi parkolóházak, pedig a belváros-felújítás miatt alig lehet megállni a Tisza Lajos körút környékén.
Javában zajlik a Dugonics tér és környéke felújítása, az átalakítással és az új zöldövezet kialakításával mintegy 70 szabadtéri parkolóhely szűnik meg. Olvasóink több parkolóházat, sőt mélygarázst szeretnének az időnként zsúfolt belvárosba. Pedig fedett fizetős parkolóból most is bőséges a kínálat. Az Arany János utcában az önkormányzati tulajdonú Szegedi Közlekedési Kft. parkolási üzletága (Szepark) üzemeltet parkolóházat, a Tisza Lajos körúton, a Honvéd térnél egy vállalkozás épített fedett várakozóhelyet. A Belváros két sarkán, egy kilométeren belül több száz fedett parkoló várja bérlőit, mint kiderült: kevés eredménnyel.

Pangás a szegedi parkolóházakban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– 150 férőhelyünk van, a korábbi éjjel-nappali nyitva tartást a fizető időszakra szűkítettük – árulta el Gécs László. A Tisza Lajos körúti parkolóházat építtető Grundagend Kft. ügyvezetője a kényszerű változtatásról elmondta, hogy ingyenes időszakban senki sem használja a fizetős parkolóházat, viszont az őrzés is pénzbe kerül. – A közelben egy bevásárlóközpont 1350 férőhelyes ingyenes parkolót nyitott, így nem könnyű a helyzetünk. A Szepark bérleteseinek is fizetniük kell, városi megállapodás hiányában – így a felújítás óta sem növekedett számottevően a forgalom – panaszkodott.

Általában a Szepark által üzemeltetett létesítmény sem telik meg. Megírtuk: a parkolóház építése botrányokkal volt terhes. A közel egymilliárdos beruházás 2001-ben kezdődött, és bár 2002-ben át kellett volna adni, végül 2004 nyarán nyitották meg. – 24 órás a parkolóház nyitva tartása, így a kimutatott kihasználtsága alacsony. Éves szinten 20–30 százalékról beszélhetünk, ami csúcsidőben 50–60 százalékra ugrik – tudtuk meg Tóth István Tibortól. A Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója szerint Szegeden parkolóházat önállóan üzemeltetni veszteséges, a beruházás megtérüléséről pedig egyáltalán nem lehet beszélni.

– Nincs nagyobb érdeklődés. A közösségi közlekedési megállók 3-500 méterenként vannak, az autósok pedig még sokszor ennyit sem hajlandók gyalogolni – fogalmazott, amikor arról kérdeztük: érezhető-e a Dugonics tér lezárása, a parkolóhelyek megszűnése.

Olvasóink írták

 • 20. alfoldi 2012. június 20. 16:26
  „Meg kell emelni a felszíni parkolás díját! Egyből ghazdaságos lesz a parkolóház.

  Nevetséges az, hogy autók parkolnak a járdán, a parkokban, a közterületeken.

  Sikerült elszúrni a Kelemen utcát. Milyen széles lett itt a járda? A babakocsi hol fér el?

  A Stafánián a bírók, ügyészek járgányai is a járdán állnak. Vigyék onnan a jog szolgái, ahogyan magukat hirdetik, a tragacsaikat.”
 • 19. Horthyszobor 2012. június 20. 13:04
  „A kerékpáros fanok figyelmébe. Jön a kerékpáradó! Plusz a kötelező biztosítás! Ez tuti... Jó cangázást!”
 • 18. Szögedi 2012. június 20. 10:48
  „Az emberek lusták felmenni, ha úgy is fizetni kell érte akkor lent hagyjék az autót, legalább 10 percet megspórol az aki lennt hagyja az autóját.

  Talán kevesebb az autó? Ennyire? Remélem talán azt jelenti, hogy ennyien letették otthon, vagy Árkádban.
  Egyre több embert látok a bringán, ahogy én is közlekedem, talán kezdenek rájönni az emberek, hogy pénzkidobás az egész kocsi dolog a belváros, és belváros környéke lakóinak.

  Komolyan vki győzzön már meg hogy mi értelme van kocsival bejönni a belvárosig...
  bringa gyorsabb kényelmesebb, ott rakod el a hol akarod, ha ellopják vagy meghúzzák nem kerül 100 000 ft ba a javítás, nem forrósodik fel nyáron, betudod árnyékba rakni, nem fogyaszt üzemanyagot, ha dugó van elslisszansz,
  nincs súlyadó, parkolódíj, feltehetően nem fog elromlani az útközepén, ha gáz van nem kell hozzá vontató kötél.
  formásabb lesz a fenék, a láb, sportol az ember közben, olyan helyekre is betudsz vele menni ahová kocsival nem, pl maros part, romantikus bringautak :) ha utazik vki vonaton eltudja vinni magával.

  Hádenem? Minek ide parkolóház :) Hülye az aki bemegy :)”
 • 17. aniko1772 2012. június 20. 10:36
  „Javaslom, hogy az Arany J. utcai parkolóban parkoljanak a bírósági és önkormányzati ingyenes, a fizetősök elől elzárt parkolók tulajdonosai, bírósági vezetők, stb... így a Szepark is több bevételhez jut, és a tisztelt közalkalmazottak is megtanulnak 2-3 sarkot sétálni!

  Amúgy pedig olyan beruházást összehozni, melyet nem hangolnak össze a magyar mentalitással, nagy hiba. Vannak vezetőink, akik ha csak a hétköznapi munkatársaikat megkérdeznék, már látnák, hogy mi a jó beruházás és mi az ablakon kidobott pénz. Csak példaként, a mi híres ételeink mint a halászlé vagy gulyás sok magyar számára isteni eledel, de a külföldieknek nem igen ízlik. Vagy a Szibériában népszerű létfenntartó "tusonkát" a magyarok csak öklendezve ennék meg.

  Természetesen azt is el kell ismerni, hogy a városunkban nagyon sok szép és hasznos beruházás történt és történik, amitől büszke vagyok arra, hogy Szegedi lakos vagyok! :-)”
 • 16. velemenynyilvanito 2012. június 20. 10:26
  „kellet nektek parkolhaz en mar meg az elejen mondtam kinek minek???
  megint megszivatak titeket
  es a vilag csak rohog a sok balga magyaron.
  oda a penz ebbol inkab parkot epitettek volna.
  de en meg jobb tippet adok kertek volna el a szamlaszamomat.
  nektek meg tok mindegy hol szivatnak titeket.”
 • 15. Mozimasiniszta 2012. június 20. 10:18
  „13.-as ! az ingyenesnél is van olcsóbb : a díjmentesen igénybe vehető - de az egy Pesti agyament változat !”
 • 14. sultane 2012. június 20. 08:44
  „RE: 4. vuk 2012.06.19. 16:14
  Ja bocs, hogy nem vagyok szegedi, és ha elmegyek Szegedre, akkor szívesen használnám, de fogalmam nincs hol vannak...”
 • 13. splat 2012. június 20. 08:09
  „Nos, igen. Az ingyenesnél nincs olcsóbb!
  Mondjuk ki, az Árkáddal nehéz versenyezni!
  Nem tudom mennyi lehet egy ilyen parkolóházban töltött parkolás díja, de gyanítom, hogy több, mint egy sima parkolójeggyel az utcán.
  De meg lehet nézni a képeken látható autókat is... nem Jancsi bácsi 120-as skodája parkol ott... De az is jellemző még a mai emberre szerintem, hogy nem szeret 5 m-t sem gyalogolni, ha nem muszáj. Mindig a célállomás bejárata mellett szeretünk parkolni. És ha még van olyan hely ahol ezért fizetni sem kell akkor az a pár méter nem fog egy parkolóházba "bekényszeríteni".”
 • 12. lukrecia 2012. június 20. 07:28
  „Arany J utcai parkolot mar reges regen meg kellett volna szuntetni, hogy ne halmozza a vesztesegeket. Vagy tovabbra is ajanlanam az onkormanyzati dolgozoknak. !!! ( hogy ne a fizetos helyeket foglaljak ingyen.
  Az Arany Parkolo egy elfuseralt technikai szinten all, soha nem lehet gazdasagos.”
 • 11. joy 2012. június 20. 06:56
  „Ez is azt mutatja, fölösleges a belváros területén szgk parkolókat fönntartani.
  Adják vissza a közterületet a lakosoknak!”
 • 10. CsImre 2012. június 19. 21:59
  „Honvéd téri parkolóház, mellette agyonparkolt utca, Nagyáruház körül mindenütt parkolók, Tisza Lajoson is a fű helyett. Arany János utcai parkolóháznál is mindenütt parkoló körülötte, egyirányú, szűk utcák, elfoglalt járdák. A kecske is éhendöglik és a káposzta is elvész: a tutyimutyi, koncepciótlan, és provinciális pitiáner érdekekkel átszőtt szegedi közlekedésszervezés "vívmánya".”
 • 9. zx001 2012. június 19. 20:20
  „Ott van az a rohadt nagy Dóm tér, meg a Honvéd tér, meg a Széchenyi tér, meg az Gizella tér, meg a Dugonics tér, meg a Valéria tér.
  Kérdem én minek?
  Totál kihasználatlanok.
  Semmi pénzért ki lehetne alakítani több ezer parkolót.”
 • 8. atomboy 2012. június 19. 19:28
  „Van indok tovabbi parkolohelyek megszuntetesere...”
 • 7. ado 2012. június 19. 18:15
  „Autósélet keserítő szemét pénzrabló Szepark pusztulat Rátok”
 • 6. nanemaaa 2012. június 19. 17:36
  „5. mango
  Mert az pénzbe kerül. Ekkora "befektetést" egy üzemeltető már nem képes elviselni.
  Meg különben is: Abból a parkolóból is lehetne kocsmát csinálni, ha a közvéleményt sikerülne "magunk mellé" állítani, és a parkolót megszüntetni.”
 • 5. mango1 2012. június 19. 16:41
  „külföldön lépten nyomon ki vannak táblázva a parkolók helye------itt mért nincs... --aki nem szegedi nem tudja hol van---de még sok szegedi sem tudja”
 • 4. vuk 2012. június 19. 16:14
  „1. sultane 2012.06.19. 14:08
  Na ne mondd mar, hogy van olyan szegedi, aki nem tudja, hol vannak ezek....”
 • 3. honorus 2012. június 19. 14:48
  „Vicces volt hogy a Szeparkos parkolóházba egy 4,7 méteres autó hosszú volt és nem tudtam vele beparkolni mert a számítógép nem engedélyezte a beállást:)))))”
 • 2. geza 2012. június 19. 14:31
  „Veszteségüket miből, kinek a pénzéből finanszírozzák?”
 • 1. sultane 2012. június 19. 14:08
  „Nem lehetne ezeket a parkolóházakat megjelölni egy térképen és azt is kitenni? Biztosan hasznos lenne, ha láthatnánk, hol lehetne megtalálni ...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozná az alkohol árusítását a szegedi Fidesz

Este 10 és reggel 6 között ne árulhassanak alkoholt a boltok Szeged belvárosában – javasolja a Fidesz-KDNP három önkormányzati képviselője. Tovább olvasom