Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Pánikolnak a gabonapiacon

Csongrád megye - A gabonaágazatban mára vita robbant ki arról, milyen mértékű az idei termés fuzáriumgomba-fertőzöttsége. A pékek lisztet hoznának be, hogy fékezzék az itthon kilátásba helyezett drágulást.
Vajon színtiszta spekuláció-e a főleg emésztőszervi problémákkal járó, fuzáriummal fertőzött búza körüli vita? Ki túloz: aki azt jósolja, hogy emiatt lemennek a felvásárlási árak, vagy aki azt mondja, hogy drágul majd a kenyér?

– Fuzárium mindig is volt a magyar búzában – jelentette ki Stadler Ferenc, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szövetség ügyvezetője. – Most a mértéke az esős időjárás miatt magasabb az előírt határértéknél, a kilónkénti 750 mikrogrammnál, ugyanakkor mindenki tudja: a fuzáriumot ki lehet tisztítani a feldolgozás során. A korábbi években – 2009-et leszámítva – nagyon gyakran volt fuzáriummal szennyezett a búzatermés egy része, az emberi fogyasztásra szánt lisztben azonban nem maradtak toxinok.

Kérdésünkre, mi a véleménye a fuzáriumpánikkal kapcsolatban, azt válaszolta: mivel idén kevesebb búza terem, és emiatt kissé „megszaladt" az ára, a kereskedők és a feldolgozók így szeretnék lefelé tornászni a költségeiket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium honlapja közöl egy táblázatot aratási helyzetkép címmel, amelyből kiderül: Csongrád megyében a betakarított kenyérgabonának csak a fele felel meg az étkezési búza kritériumainak. Ami azt jelenti: rosszabb a minősége az átlagosnak mondható 60–70 százaléknál. Baranyában például a termés 75 százalékát minősítették étkezési búzának, Békésben viszont csak a 30 százalékát, a többit a takarmánybúza kategóriába sorolták.

A malmoktól származó értesüléseink szerint jelentősnek számító tételekben annyi a fuzáriumgomba, hogy nem lehet belőlük határérték alatti lisztet őrölni. Számokat azonban nem mondtak. Informátoraink hozzátették: a jó minőségű lisztnek tehát magasabb lesz az ára.

Varga Lászlótól, a Magyar Pékszövetség elnökétől, a szegedi Bajor Pékség tulajdonosától azt kérdeztük: többet kérnek-e a kenyérért a drágább liszt miatt. Az elnök az árakkal kapcsolatban nem akart nyilatkozni. Nem szeretné, hogy megvádolják a „kartellre való felbujtással", és a szövetség újabb 5 millió forintot fizessen a versenyhivatalnak, mint ahogy az egyszer már megtörtént. Hozzátette: ha itthon emelkednének a lisztárak, lesz arra lehetőségük, hogy a környező országokban olcsóbb alapanyagot vásároljanak.

1 tonna búza 40 ezer forint

Az aratásnak lassan vége Csongrád megyében, már csak a vizes területeken áll a gabona. Az átlagtermés 3,8 tonna körüli hektáronként, akárcsak tavaly, míg 2008-ban 4–4,5 tonnát takarítottak be. Az árak – a kisebb mennyiség miatt – emelkedtek. A tavalyi búzából az utolsó tonnák 33 ezer forintért keltek el a piacon, az idei búzaárak azonban 20 százalékkal magasabbak: most 1 tonna kenyérnek való 40 ezer forint, de hallani 45 ezer forintos üzletkötésről is.

Olvasóink írták

 • 4. csak_pontosan 2010. augusztus 04. 08:42
  „A termésadatok alapján ELEGENDŐ a búza mennyisége Mo-nak, még exportra is jut.
  ?iért is kell akkor a pékeknek és a felvásárlóknak pánikolni??
  Miért is akarják a kenyér árát felvinni??”
 • 3. Onuk 2010. augusztus 02. 18:04
  „A Bajorban kovásszal készült kenyeret kapni, amelynek van íze is.
  Nem kell mellé állandóan vizet inni, hogy lecsússzon és nem műporral készült mint a legtöbbje.”
 • 2. nyomdasz63 2010. augusztus 02. 12:57
  „A Bajor pégségben már így is többet kérnek a kenyérért !”
 • 1. benq 2010. augusztus 02. 09:19
  „az jó lösz ha a pékők lüsztöt inportának, akkó mán a könyerünk is mérges lösz nem csak az uborkánk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek imádkoztak Alsóvároson

Szeged - Elsősorban szegedi és Szeged környéki települések lakói gyűltek össze tegnap a… Tovább olvasom