Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Pankrátorok bajnoki öve - Szegedről

Szeged - Másfél hónapos munkával, egy háromfős csapat együttműködésével készültek Szabó Géza szegedi ötvösmester műhelyében az első, magyarok által alkotott pankrátori öv fémdíszei.
– Karácsony előtt kezdtük készíteni a Hungarian Championship Wrestling (HCW) bajnoki övének ötvösmunkáit édesapám, Szabó Géza szegedi, Kolozsvári téri műhelyében. Magyarországon ilyet még sosem gyártottak, ezért szakmailag nagy kihívás volt igent mondani a felkérésre – mondta Szabó Tamás ötvösmester, aki Vass Endre és Török Eszter segítségével formázta meg a pankrátori öv sárgarézből készült, aranyozott, kövekkel és zománccal díszített emblémáit.

zabó Géza a pankrátori öv fémdíszével. Fotók: Karnok Csaba
Szabó Géza a pankrátori öv fémdíszével. Fotók: Karnok Csaba

Az öv közepén látható, csaknem két és fél kilogrammos világbajnoki címet, valamint a hazánkat és a világot jelképező, festett domborműveket egy orosházi bőrdíszműves, Csepelényi Krisztián szegezte az övre a napokban. Az ötvösmunkák másfél hónapot vettek igénybe, a tervezés és a vésés két hétig tartott. A betűtípus adott volt, a motívumvilág újdonságot jelentett az ötvösöknek. Egy korábbi, Amerikában gyártott öv mintájára dolgoztak. Szabó Tamás szerint a megmunkálás azért sem volt egyszerű, mert szinte lehetetlen akkora gépet találni, amelyben a 34 centiméter széles, 28 centiméter magas középső embléma legyártható.

gyarországon ilyet még sosem gyártottak
Magyarországon ilyet még sosem gyártottak.

* * *

Harc, színészi elemekkel

A pankráció látványos, pontosan megkoreografált show, amelynek résztvevői a fájdalomtűrő képesség határait feszegetik – tudtuk meg László Rolandtól. Szervezőként és konferansziéként aktív részese a pankrációs rendezvényeknek. Magyarországon nagyjából két és fél éves múltra tekint vissza a küzdelem, mintegy húsz hazai versenyzővel. A pankrátorok művészneveket használnak, a jelenlegi bajnokot Icarusnak hívják. A gáláknak aktív részese a közönség; tavaly a békéscsabai kolbászfesztiválon kétezer rajongó volt kíváncsi a Húsdaráló című műsorra. Február 25-én Budapesten, a Dürlinben rendezik a következő, Áttörés elnevezésű gálát, ezen talál gazdára az új bajnoki öv. A tervek szerint tavasszal Szegedre is ellátogatnak a HCW pankrátorai.

Olvasóink írták

  • 2. vidai 2012. február 12. 20:57
    „team5, köszönöm a pontosítást. Tényleg el lett írva a név, a fotón Szabó Tamás ötvösmester látható, Szabó Géza műhelyében.”
  • 1. team5 2012. február 12. 19:30
    „T Szerző! A képen Szabó Tamás van Géza fia- a pontosság kedvéért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszély a magasból: a tűzoltók egészben hozzák le a jégcsapokat

Rengeteg bejelentés érkezik a tűzoltókhoz a tetőkön felgyülemlett hó és jég miatt. A vonuláskor prioritást élveznek a valóban veszélyes helyzetek és a középületek. Tovább olvasom