Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Papírforma: az állam veszi meg az EDF DÉMÁSZ-t

Csongrád megye - Az EDF DÉMÁSZ belső internetes hálózatán tették közzé tegnap azt a levelet, amelyben az EDF DÉMÁSZ Zrt. eladásáról tájékoztatják a munkatársakat: ,,a potenciális vevő az ENKSZ (az állami közműholding, teljes nevén ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. - a szerk.).
Az eladásról szóló szerződés aláírására 2016 második negyedévében kerülhet sor. Az adásvételi szerződés tartalmaz szociális garanciákat is, amelyek a EDF menedzsmentje szerint azokat a negatív hatásokat ellensúlyozzák, amely a tulajdonátruházás során a dolgozókat érhetik. Ezek a szociális garanciák a következők: a vevő egy éven keresztül vállalta – bizonyos jogszabályi korlátozásokkal – a bérek szinten tartását és a létszám megőrzését.

Az EDF DÉMÁSZ érdekképviselete és az EDF Európai Üzemi Bizottsága az EDF menedzsmentje által megtárgyalt és elért szociális garanciákat nem tartja kielégítőnek. A tulajdonátruházás negatív szociális hatásainak kivédése érdekében az EDF DÉMÁSZ érdekképviselete, az EDF Európai Üzemi Bizottsága, valamint a nemzetközi szakszervezeti szövetségek további lépésekről egyeztetnek."
 
Nem csak a vezetékben, a dolgozók körében is nagy a feszültség. Fotó: Schmidt Andrea
Nem csak a vezetékben, a dolgozók körében is nagy a feszültség. Fotó: Schmidt Andrea

Érdeklődésünkre az EDF DÉMÁSZ nem kívánt élni a kommentár lehetőségével. Az ENKSZ közölte: célja, hogy a villamos energia piacán is meghatározó szereplő legyen, ennek érdekében folyamatosan tárgyal az iparági szereplőkkel. Ha lesz konkrét bejelentenivalója, akkor  értesíteni fogják a sajtót.

Megírtuk: tavaly nyáron került szóba először – a gázcégek után – az áramszolgáltatók lakossági üzletágának összevonása egy állami holdingba. Akkor sajtóhírek jelentek meg az Elmü-Émász megvételéről. Kérdés, hogy hasonló szándékkal, az új állami szolgáltató megalapozásához veszi-e meg a magyar állami cég az EDF DÉMÁSZ-t a francia állami cégtől. Így történt ez a gázszektorban a FŐGÁZ megvételekor. De az is lehet, hogy több céget is megvásárolnak, és esetleg feldarabolják a Dél-Alföldön 1170 dolgozót foglalkoztató áramszolgáltatót.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belső hang parancsa

A belső hang parancsa
Perovics Zoltán, alias Pero a szegedi Metanoia Artopédia alapítója, színésze, rendezője,… Tovább olvasom