Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Papírmunkával minden ovis hiányzás igazolható

Óvodai hiányzás miatt eddig nem vették el senkitől a családi pótlékot Csongrád megyében. A szabályozás csak látszólag lett szigorúbb, a szülők korlátlanul igazolhatják a hiányzásokat.
Kevesebben lógnak a suliból

Nemcsak az óvodákban, de az iskolákban is következményekkel jár a túl sok igazolatlan hiányzás. Ebben az esetben az iskoláztatási támogatás folyósítását szünetelteti a hatóság – függetlenül a gyermek életkorától és a család jövedelmi helyzetétől. Az intézkedésnek láthatóan nagy a visszatartó ereje: mind Csongrád megyében, mind pedig országos szinten jelentősen csökkent azok száma, akik a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul távol maradnak.
– Nem csinálnak ebből nagy ügyet az óvodában. Elvileg előre ki kellene kérni a gyereket, de azt is elfogadják, ha utólag igazolom a hiányzást – mondta Judit, hogyan működik a szeptemberben életbe léptetett szigorúbb rendszer.

Mint arról korábban beszámoltunk (Nincs többé lógás az óvodából, 2015. november 14.), az új tanév kezdete óta, a kötelező óvodai gondozás bevezetése miatt már nemcsak az iskolai, de az óvodai hiányzásokat is szigorúan veszik.

Az intézményvezetőknek már öt igazolatlan napról értesítést kell küldeniük a jegy-
zőnek, tíz igazolatlan nap pedig szabálysértésnek minősül. Annak a gyereknek a családja, aki húsznál több napot van igazolatlanul távol, elesik a családi pótléktól.

Hogy mindezt nyilván tudják tartani, több városban már szeptemberben bevezették, hogy ha a gyerek nem beteg, csak előzetes írásos engedéllyel maradhat távol. Szegeden ehhez formanyomtatványt kell kitölteni, és csak abban az esetben tekinthető igazoltnak a hiányzás, ha a távolmaradásra engedélyt kapott a szülő.
Csakhogy a szülők eddigi tapasztalatai szerint lényegében bármennyi szülői igazolást elfogadnak az óvodák, vagyis a plusz papírmunkát leszámítva nem sok értelme van az intézkedésnek.
– A szülőin elmondták, bármennyit lehet hiányozni, csak le kell igazolni. Nem firtatják,
mi az ok, csak kitöltöm a nyomtatványt, és kész – mondta Andrea. Vagyis a húsz igazolatlan hiányzást – így pedig a családi pótlék megvonását – csak azoknak sikerül elérniük, akik nem végzik el a kötelező dokumentálást.
Nem véletlen tehát, hogy – bár január elsejétől már kezdeményezheti a gyámhatóság a családi pótlék folyósításának szüneteltetését – a megyében még nem érkezett ilyen megkeresés a kormányhivatalhoz. Szegeden a továbbiakban sem számítanak ilyen problémára.
 
Kiss Tibor a lányát, Sárát öltözteti a szegedi Magvetőben. Kevés szülő kér felmentést a kötelező óvodáztatás alól. Fotó: Frank Yvette
Kiss Tibor a lányát, Sárát öltözteti a szegedi Magvetőben. Kevés szülő kér felmentést a kötelező óvodáztatás alól. Fotó: Frank Yvette


– Nem gyakorlat, hogy a gyerekek hosszabb ideig otthon maradnának, nincs kirívó esetünk – mondta Bartáné Tóth Mária, a Szegedi Óvodák igazgatója. Hozzátette, természetesen ha azt látnák, hogy valaki túl sokat hiányzik, igazolás mellett is szóvá tennék, hiszen a gyerekek fejlesztése fontos szempont. Ilyen probléma azonban nem merült fel.

– A hároméves kötelező óvodáztatás alól is mindössze egy-két felmentési kérelem érkezett, így ez sem okozott problémát a szülőknek. A többség eddig is beadta óvodába háromévesen a gyereket, hiszen másképp nem tudnának dolgozni. Így többletlétszámot sem eredményezett az új jogszabály – mondta Bartáné Tóth Mária.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskukára válthatnak az egyedül élők - fél pénzen

Kiskukára válthatnak az egyedül élők - fél pénzen
Életkortól függetlenül januártól 60 literes kiskukára térhetnek át az egyedül élők - fél pénzen. 80 literest választhatnak azok, akik ketten laknak, de esetükben a szolgáltató mérlegelhet. Tovább olvasom