Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Papíron 4, a valóságban 240 ember nyűtte a bozótot

Csongrád megye - Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának ellenőrei az utóbbi időben új, adókikerülésre utaló jelenségekkel találkoztak munkájuk során. Néhány jellemző példát lapunkban is közzéteszünk.
Az adóhatóság felfigyelt arra a jelenségre, hogy egyes magánszemélyek az eredeti szja-bevallásukban feltüntetett jövedelmüket egy utólag benyújtott önellenőrzéssel a többszörösére emelték. Az egyik ilyen esetben például a vizsgált adózó az eredetileg bevallott 828 ezer forint összegű éves jövedelemét 19 millió forintra módosította úgy, hogy a levont adóelőleg összegét is megemelve fizetendő adója nem keletkezett.
Az adózó az önellenőrzés benyújtását követő néhány napon belül jövedelemigazolás iránti kérelmet terjesztett elő. A revízió megállapította, hogy az önellenőrzés valótlan adatokat tartalmazott, célja hitelfelvételhez szükséges magasabb összegű jövedelem igazolása volt. Az adóhatóság megtette a büntetőfeljelentéshez szükséges intézkedéseket.

Sokan bejelentett alkalmazott nélkül vagy nem elegendő létszámú bejelentett alkalmazottal végzik tevékenységüket. Ilyenkor az APEH a munkaidőmérleg módszerével határozza meg a tevékenység ellátásához szükséges és elégséges munkaerőigényt, majd az eredményt összeveti az adózó nyilvántartásaival. Egy elsősorban útépítéssel és fakitermeléssel foglalkozó gazdasági társaság vizsgálata során arra figyeltek fel az ellenőrök, hogy az adózó 24 ezer négyzetméter területen bozótirtást, valamint 6000 köbméter föld megmozgatását csupán 4 bejelentett alkalmazottal, 20 nap alatt végezte el. A vizsgálat során olyan hónapot is találtak, amikor a társaság 240 főt foglalkoztatott feketén, és ezzel 58 millió forint járulékkötelezettséget akart eltitkolni.
1,7 milliárd forint a tét

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága az ellenőrzési eljárásokkal összefüggésben 90 esetben a vám- és pénzügyőrségnél, 29 esetben pedig a rendőrségnél vagy más nyomozóhatóságnál tett büntetőfeljelentést az idei évben, összesen több mint 1,7 milliárd forint értékben.Napjainkban több ezer használt és új termék cserél gazdát különböző online aukciós portálokon. Az internetes kereskedelem szükségessé tette, hogy az adóhivatal erre a területre is kiterjessze vizsgálatait. Egy számítástechnikai tevékenységet folytató egyéni vállalkozó ellenőrzése során jutott például az ellenőrök tudomására, hogy a vállalkozó az interneten bonyolított szolgáltatások ellenértékét nem szerepelteti könyvelésében. Bebizonyosodott, hogy a vállalkozó saját magánszámlájára kérte a szolgáltatások díjának utalását, amelyeket bevételként nem könyvelt el. Az adóhatóság közel 7 millió forint összegű feltárt adókülönbözet és szankció megfizetésére kötelezte az adózót.

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága több ellenőrzést is kezdeményezett az utóbbi időben megszaporodó illegális tűzifa-árusítás felszámolása érdekében. Az adóhatóság revizorai sok esetben azt tapasztalták, hogy a megrendelést követően a fát külföldi rendszámú tehergépjárművel, román állampolgárok, nem Magyarországon bejegyzett társaság nevében szállították le a megadott címre.

Olvasóink írták

  • 3. armani 2010. augusztus 25. 15:26
    „Mindig is volt és mindig is lesz adócsalás, az egész világon van, miért éppen nálunk ne lenne...ráadásul szinte rá vannak kényszerülve a vállalkozók, ha mindent tisztán csinálnának akkor nem érdemes dolgozni, mert egy fityingje sem marad...ez a vicc !és ezt tudják az APEH-ban is...röhej”
  • 2. varadipal 2010. augusztus 23. 10:17
    „Kedves Gittegyelet. Ezek ezer éves adóelkerülési trükkök. Egy újszülöttnek minden vicc új. Nem kellett volna elzavarni a hozzáértő tapasztalt szakembereket,és nyálas mukiknak a kezébe bélyegzőt adni, duplája lenne az adóbevétel. Ideje lenne, hogy a Pénzügyőrségnél előírt fegyelmet átvezessék az Apeh munkatársaira is.”
  • 1. KolompárRómeó 2010. augusztus 23. 08:53
    „Ismétlés a tudás anyja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye: mintha nem lenne válság

Érdemben nem változott a kép a magyar gazdaság állapotával kapcsolatban. Sok céget döntenek be a hitelezők. A Dél-Alföld és benne Csongrád megye kedvezőbb képet mutat az országosnál. Tovább olvasom