Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Papp Katalin tűzzel-vassal tanítja a fizikát

Szeged - Negyven éven át leendő fizikatanárokat oktatott Papp Katalin – most 6–10 éves gyerekeknek mutat kísérleteket, bizonyítva, hogy tényleg izgalmas ez a tudomány. A szegedi szakkör maga is egy kísérlet: mire megy a gyerek, ha nem információval tömik a fejét, hanem a kíváncsiságát erősítik?
Nincs füzet, toll, és egy képletet se kell megjegyezni a Százszorszép Gyermekház fizikaszakkörén. – Mindenkinek jutott a kémlelőcsövébe szürke bogyó? – nézi körbe a 6–10 éves gyerekeket Kati néni. Jutott. Meg szabad gyújtani a mécseseket, és lehet melegíteni a kémcső alját. A gyerekek izgatottan kiáltoznak, mert a jódkristálybogyók lila színű gázzá alakulnak. „Ez nagyon zsír!" A jód hő hatására szublimál – írná a könyv, de itt könyv sincs.

Fontosabb, hogy legyen például érzékeny mérleg. Vastag szívószálat középen átszúrnak gombostűvel, a két végébe pedig beleillő fém kiskanalat dugnak, és ezt az egészet föltámasztják két, egymás mellé, élére állított gyufásdobozon, mérlegszerűen. Az egyik kanálba néhány rizsszemet tesznek, a másikba vizet csöppentenek, amíg egyensúlyba nem kerül a két oldal. Akkor egy mécsessel meg lehet melegíteni a kanalat a vízcseppek alatt. Ahogy egy része gőzzé alakul, a mérleg elbillen a rizsszemek javára.

A jódkristálybogyók lila színű gázzá alakulnak a gyertya fölé tartott kémcsőben – tapasztalják meglepődve a gyerekek. Fotó: Schmidt Andrea
A jódkristálybogyók lila színű gázzá alakulnak a gyertya fölé tartott kémcsőben
– tapasztalják meglepődve a gyerekek. Fotó: Schmidt Andrea

Így lehet szemléltetni, mennyit veszít a víz a tömegéből, amikor egy része gőzzé alakul. A kísérleteket Papp Katalin címzetes egyetemi tanár és Molnár Milán doktoranduszhallgató felügyeli, a gyerekek nyüzsögnek, de nagyon fegyelmezettek. Egy kisfiú bejelenti Kati néninek, legközelebb elhozza a vulkánját. Úgy látszik, mintha ez a szakkör régi találmány lenne, pedig nem az.

– 2010 nyarán tábort rendeztünk a gyermekházzal, eredetileg csak szórakoztató programnak szántam, de a szülők kérésére szakkörként folytatódott – mondja Papp Katalin. – Tavaly már egész éven át tartott, két csoporttal, egy TÁMOP-os pályázat révén ingyen volt. Idén egy csapattal foglalkozunk, én és doktoranduszhallgatóm.

Katalin nem is tanárként, inkább nagymamaként viszonyul ezekhez a gyerekekhez. Negyven éven keresztül fiatal felnőtteket tanított a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszékén, a szakmódszertani csoportot vezetve tanár szakos hallgatókkal foglalkozott. Jó néhány módszertani fejlesztésük volt, házilag végrehajtható érdekes kísérleteikből sokat Zsíros László Róbert, az interneten népszerű Szertár videoblog készítője is bemutatott. A tanárnő nem a kollégáit kárhoztatja amiatt, hogy
a természettudományok az általános iskola felső tagozatán nemszeretem tantárgyakká válnak.

– Ennek elsősorban az az oka, hogy a természettudományos órák száma az utóbbi tizenöt évben hatvan százalékkal csökkent, míg a tananyag mennyisége és a követelmény nem változott. Törvényekre, definíciókra kérdeznek, számításos feladatokat végeztetnek a gyerekekkel, a kísérletekre alig marad idő. Az új tanterv sem ad nagyobb mozgásteret, a helyzet nem fog javulni. Miközben a valódi, egyszerű természettudományos ismeretek nagyon tudnak hiányozni a mindennapi életben. A fizika alapvető törvényszerűségeivel hadilábon álló ember gondolkodás nélkül elfogadja, hogy a mágneses karkötő jót tesz a szervezetnek. Vagy beteszi a mikrohullámú sütőbe a jénai tálat alufóliával, mert bár rémlik, mintha ezt nem javasolnák, nem hiszi, hogy nagy baj lehet belőle. Fölveszi a számára kedvezőtlen hitelt, mert matekórán sem tanították elég kiemelten a kamatszámítást.

– Ha már nem tudtam változtatni az iskolarendszerű oktatáson, amikor még a részese voltam, ma hiába is próbálkoznék. Itt egyetlen célunk lehet: érezzék jól magukat a gyerekek, miközben hiteles természettudományos ismereteket szereznek közvetlen tapasztalatok útján. Ez is egy kísérlet: az a kérdés, fel tudjuk-e erősíteni ösztönös kíváncsiságukat annyira, hogy az iskola már ne tudja semlegesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorlat és dán túra előtt

Békefi Beatrix (20), a Szeviép és a Mediteam Szeged korábbi játékosának életében jelenleg nem a kosárlabda játssza a főszerepet, egyetemi szigorlatra és dán munkára készül. Tovább olvasom