Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Paprika Jancsit támogatták, az igazmondó juhászt elutasították

Szeged - A Gárdonyi Géza-emléktábla elkészítésére és a Hungarikum Fesztiválra adta a legtöbb pénzt idén a város kulturális bizottsága. A fehér-tavi darvadozás és az igazmondó juhász egy fillért sem kapott.
A szegedi közgyűlés kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottsága kiosztotta a város idei kulturális és idegenforgalmi támogatási keretét. A 7,9 millió forintos kulturális keretre 65 egyesület, intézmény és vállalkozás pályázott. Közülük 54-en nyertek 50–300 ezer forint közötti támogatást.

A legtöbb, 300 ezer forintos támogatást a NAGY Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. kapta Gárdonyi Géza domborműves emléktáblájának elkészítésére. Idén ünnepeljük az író, újságíró születésének 150. évfordulóját. Beliczay Mária szobrászművész alkotását már fel is avatták a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága székházánál a Somogyi utcában.

Darulesen. A madárvonulás bemutatására már nem jutott pénz kulturális és idegenforgalmi támogatási keretből. Fotó: Karnok Csaba
Darulesen. A madárvonulás bemutatására már nem jutott pénz kulturális és idegenforgalmi támogatási keretből. Fotó: Karnok Csaba

250-250 ezer forintot ítélt meg a bizottság például az Akropolis Bt.-nek a holokauszt évfordulóra és a Hamupipőke táncjátékra, a Komlósi Trans Baktó SC-nek a nándorfehérvári emléknapok megrendezésére, valamint a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesületnek a Bálint Sándor kulturális kerthelyiség üzemeltetésére.

A legkevesebb, 50 ezer forintos támogatást az Óvodák Igazgatósága kapta a Paprika Jancsi mit csinál? elnevezésű népi hagyományőrző programokra. Egy fillért sem ítélt meg ugyanakkor a bizottság a Pozan Bt.-nek, amely a Mátyás király meg az igazmondó juhász című zenés bábelőadás bemutatására kért pénzt.

A 2 millió forintos idegenforgalmi keretre 14-en pályáztak, és 11-en nyertek 50–310 ezer forint közötti támogatást. A legtöbb pénzt – 310 ezer forintot – a Pálma Reklám Stúdió Bt. kapta a Hungarikum Fesztivál megszervezésére.

A legkevesebb támogatást – 50 ezer forintot – az Ex-Ante 2002 Kft. kapta a Szegedet bemutató time- laps – sok fotóból készülő, videószerű, az idő múlását is megörökítő – film készítésére. A Rózsavölgyi Air Kft. a légi turizmus népszerűsítésére, a Kiskunsági Nemzeti Park pedig a fehér-tavi darvadozásra, a madárvonulás bemutatására kért pénzt a bizottságtól, de semmit sem kapott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliusi képeslapok

Tovább olvasom