Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Paprikabotrány: a Legfelsőbb Bírósághoz fordult az ÁNTSZ

Folytatódik a 2004-ben kirobbant úgynevezett paprikabotrány: az ÁNTSZ Csongrád megyei intézete az ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte a Legfelsőbb Bíróságtól. Kovács Ferenc tiszti főorvos annak ellenére fenntartja, hogy jogszerűen bírságolták meg a Szegedi Paprika Rt.-t, hogy a bíróság több perben is a cégnek adott igazat.
 
Cégálláspont

A Szegedi Paprika Rt. a bíróság előtt arra hivatkozott, hogy az ÁNTSZ megsértette a mintavételi szabályokat. Véleményük szerint a toxinok minősítésére az egyenetlen eloszlás miatt tíz-tíz párhuzamos mintát kell venni és kizárólag az így képzett átlagminta alapján lehet az élelmiszert minősíteni. A Szegedi Paprika Rt. vezérigazgatója tőlünk hallotta, hogy az ÁNTSZ felülvizsgálat iránti kérelmet nyújtott be az LB-hez. Bartos András fenntartja, hogy a mintavételezés jogszabálysértő volt, nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásainak, ami azt is előírja: az egyedi minták számának minimálisan tíznek, míg az átlagminta tömegének minimálisan egy kilogrammnak kell lennie. Az ÁNTSZ vizsgálatai pedig termékenként csak egy-egy csomagra (egyedi mintára) terjedtek ki.  

Téves mintavétel miatt, mint azt korábban megírtuk, pert vesztett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Csongrád Megyei Intézete a Szegedi Paprika Rt.-vel szemben. Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos már az ítélethirdetés után kijelentette: nem nyugszik bele a döntésbe. Szerinte a bíróság nem ismerte fel a határozatában rejlő fogyasztói kockázatot. Kovács annak ellenére fenntartotta kijelentését, hogy a 2004-ben kirobbant paprikabotrányban érintett Szegedi Paprika Rt. az utóbbi hónapokban az ország különböző pontjain minden pert megnyert az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomásokkal, valamint a tisztiorvosi szolgálatokkal szemben.

– A Csongrád Megyei Bíróság által meghozott, bennünket elmarasztaló, de általunk jogszabálysértőnek tartott határozat és annak indokolása gyakorlatilag lehetetlenné teszi a kiskereskedelmi forgalomba hozott élelmiszerek hatósági vizsgálatát. Álláspontunk szerint a döntés ellentmond az élelmiszer-biztonság legalapvetőbb követelményének. A bíróság ítélete szerint ugyanis a forgalomba hozott egyes hibás élelmiszerek jogkövetkezmények nélkül, közvetlenül és a genetikai károsodások által közvetve is veszélyeztethetik a fogyasztók és utódaik egészségét, esetlegesen életét – indokolta lapunknak Kovács Ferenc, hogy miért fordultak felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz.

A főorvos hozzátette: a megyei bíróság jogértelmezése már sérti az állampolgárok alkotmányban megfogalmazott jogait is.

Az ÁNTSZ által vitatott ítélet a tisztiorvosi szolgálat szerint tulajdonképpen azt mondja ki, hogy hibás élelmiszer forgalmazásakor a kiskereskedelmi fogyasztásra szánt egyedi csomagolású termék esetén nem alkalmazhatók a hatályos jogszabályban előírt minőségvédelmi szankciók.
– Ennek az „elvnek" a gyakorlatban történő alkalmazása azt eredményezné, hogy szankciómentes maradhat minden élelmiszer-biztonságot sértő, veszélyes vagy mérgező termék gyártása, forgalmazása, ha azokból az aktuális ellenőrzéskor a kiskereskedelmi egységben tíznél kevesebb számú minta lelhető fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városiasodó állatvilág

Nemcsak az ember városiasodik – hanem az állatok is. Egyre újabb állatfajok fedezik föl az… Tovább olvasom