Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Paprikás a hangulat a halászlékritika miatt

Szeged - Hatalmas indulatokat kavart a szegedi halászlé rajongói körében a közelmúltban megjelent Gault&Millau étteremkalauz halászcsárdákról írt kritikája.
Mint megírtuk, földbe döngölték a szegedi halászlét és a szegedi halászcsárdák ételeit a világhírű Gault&Millau étteremkalauz magyarországi kiadványának kritikusai. A nemzetközi étteremkalauz kritikusai öt szegedi és egy algyői halászcsárdát teszteltek. Ítéletük siralmas képet festett a népszerű csárdák kínálatáról.

Ezt ismertető cikkünk megjelenése szokatlan indulatokat kavart a szegedi halászlé rajongói körében. Lapunk Facebook-oldalán voltak, akik egyetértettek az ítészekkel, míg mások a védelmükbe vették a csárdákat.

„Ráfér időnként minden étteremre a kritika, kimozdítja a megszokott rutinból, esetleg újragondolnak dolgokat, ez sosem árt." „Attól, hogy a halászlé szegedi, még nem garancia, hogy finom is lesz. A kritikusok sem azt mondták, hogy maga a szegedi halászlé rossz, hanem amiket kóstoltak, az bizony rossz volt." „Dugják fel a kritikusok a véleményüket! Irigyek, mert a legjobb halászlevet Szegeden és környékén lehet enni!" – fogalmazták meg sarkos véleményüket olvasóink.

Szigorúan bírálnak

A Gault&Millau rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket. A kalauz öt szempont figyelembevételével értékel: a nyersanyagok minősége és frissessége, a kreativitás, az ételek harmóniája, a levesek, mártások minősége, valamint az elkészítés precizitása. Az étteremkalauzban 90 halászlét teszteltek, amelynek külön felelőse volt, aki közel 50 helyet látogatott végig. A többit egy, a régiót jól ismerő kritikus kereste fel.

– Nem a kritikán, hanem az ételek minőségén kell felháborodni – mondta Molnár B. Tamás, a Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztője. A gasztronómiai szakember megfogalmazása szerint a halászlevek nagy többsége borzasztó. – Ma nincs 4-5 helynél több Magyarországon, ahol tisztességes, finom halászlét készítenek.

– Olyan nem létezik, hogy szegedi halászlé. Ez egy éttermi megoldás. A halászok soha nem főztek ilyen ételt. Lehet persze ebből is jót készíteni, ha frissen főzik, és nem hagyják benne az uszadékot – magyarázta. A főszerkesztő szerint folyamatosan ingadozik a halászlevek minősége, mivel nagy mennyiségben főzik az alaplét.

Molnár B. elmesélte, hogy a közelmúltban magánemberként tért be Budapesten az egyik jól ismert mesterszakács halászcsárdájába, ahol ehetetlennek tartotta az ételt, és szinte érintetlenül otthagyta.

Arra a kérdésünkre, hogy véleménye szerint hol lehet Magyarországon jó halászlevet enni, a Bács-Kiskun megyei Érsekcsanádon található Rév csárdát említette. Az étterem szakácsa a határ másik feléről, Bezdánból érkezett. A csárdában nincs előre fölfőzött lé, kizárólag frissen készül, minden vendégnek külön bográcsban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bepanaszolták a lengyel papot

Artur Prenkiewicz: A gyerekekkel egyszerűbben megértetem magam. Tovább olvasom