Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Paprikás krumpli a tűz körül a Dugonics téren

Ne csak a karácsonyi időszakban jusson eszünkbe a jótékonykodás, az év többi napján is halljuk meg a körülöttünk élő hajléktalanok segélykiáltását - ez volt a szolidaritás éjszakája egyik legfontosabb üzenete.

10 éve indult el a szolidaritás éjszakája Szegeden, a Katolikus Egyetemi Lelkészség hajléktalanlátogató csoportja kezdeményezésére. - A célunk az, hogy megmutassuk a szegedieknek, hogy itt közöttünk élnek a hajléktalanok, a város legszegényebbjei, és őket egy éjszakára összehozzuk. Kijövünk hozzájuk és velük együtt virrasztunk - mondta a szerda esti program kezdetén Lengyel András szervező a Dugonics téren. Az egyik sátorban paprikás krumplit osztottak, hosszú sor állt az ételért. Odébb a tűz körül melegedhettek az emberek. Körülbelül 150 adag ételt osztottak ki a rászorulók között. A lelkészség Lázár Közösség nevű csoportja minden kedden este a Dugonics téren oszt teát, illetve szendvicseket.

- Nagy hűhó semmiért - mondta el őszinte véleményét a paprikás krumplit kanalazva Varga János, amikor arról kérdeztük, hasznosnak találja-e az akciót. A hét éve az utcán élő férfi azt mondta, van családja, és tartja velük a kapcsolatot. Mindennap sikerül meleg ételhez jutnia, a legtöbbször az Acél utcai népkonyhára megy. Ott alszik, ahol éppen meleget talál, az idén még nem ment be szállóra, mert annyira nem volt hideg. A téli hónapok közül János szerint a február a legrosszabb és a leghidegebb.

 

Egy éjszaka a hajléktalanokért. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)


- Azt gondoljuk, hogy ők szegényebbek, elesettebbek, a társadalom peremén vannak. Holott az egyház nagyon fontosnak tartja, hogy ők is olyan emberek, mint mi vagyunk, csak valamiért a társadalom peremére szorultak. Amikor ezen az éjszakán velük vagyunk, akkor a szolidaritás, az együttérzés az, ami a szívünkben van. Hangsúlyozzuk, hogy ne csak ez az egy este legyen a hajléktalanoké, hanem 365 napon keresztül gondoljunk azokra, akik rosszabb helyzetben vannak, mint mi. Az ajándékozás mindenkinek öröm, amikor adok, akkor én is gazdagodok, és szebb lesz az életem - mondta Kondé Lajos, a dóm plébánosa, az egyházmegye pasztorális helynöke.

Egy éjszaka a hajléktalanokért. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)


A szolidaritás éjszakája ezúttal éppen Árpád-házi Szent Erzsébet napjára esett. Ő a jótékonykodásról volt híres. Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi Régió titkára szerint a hajléktalanság jellemzően kétféle csoportot érdekel: egyrészt magukat a hajléktalanokat, másrészt az őket ellátókat. - Jó lenne, ha nem csak karácsonykor jutna eszünkbe a rászoruló ember. Decemberben elárasztják a hajléktalanszállókat az adományok, van, hogy napi 5-6 alkalommal is osztanak meleg ételt - beszélt a tapasztalatokról. Rigóné nem szereti a statisztikákat, hiszen mint mondta, nagyon sok ember van Magyarországon olyan helyzetben, hogy csak egy paraszthajszál választja el a hajléktalanságtól.

- Válaszolnunk kell az utca emberének segélykiáltására. A cél az, hogy a télen senkivel ne történjen tragédia - hangsúlyozta Joó Magdolna, a Bajai úti hajléktalanszálló vezetője. Szerda éjjel adományokat is gyűjtöttek a rászorulóknak, a felajánlásokat a Katolikus Egyetemi Lelkészség Lázár Közössége, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász önkéntesei és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai juttatják el a hajléktalanok számára.

Egy éjszaka a hajléktalanokért. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyfai menekülttábor: megnyugtatták az algyőieket

A nagyközségtől pár kilométerre hamarosan megnyílik az ideiglenes menekülttábor - a szakemberek remélik, hogy csak kevés migráns indul útnak majd Algyő felé.

Tovább olvasom