Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Paptársa kiáll Laczkó atya mellett

Kistelek, Földeák - Nyilvánosan kiáll a kisteleki Laczkó Ferenc plébános mellett Katona Pál földeáki esperes. „Nehéz az Isten ügyét tárgyilagosan, határozottan képviselni" – írja paptársáról, akit le akart váltatni a kisteleki képviselő-testület. Az ügyről szerdán nyilatkozik a megyés püspök.
Földeák katolikus papja, Katona Pál tegnapi, Plébánospuccs Kisteleken című cikkünkre reagálva levelet küldött szerkesztőségünkhöz: „Nehéz az Isten ügyét tárgyilagosan, határozottan képviselni. Ez jutott eszembe, amikor Laczkó Ferenc barátom képét megláttam az újság címoldalán. Az ateista diktatúra idejében Mezőkovácsházán volt káplán. Nagy buzgósággal tanította a hittant a baloldali vezetésű faluban. Szép eredményeket ért el. Próbálták rábeszélni, hogy engedjen a buzgóságból. Ő akkor is határozottan próbálta képviselni Istent. Megfenyegették, hogy börtönbe kerül, elviszi az ÁVÓ. Trabanttal mentem érte a plébániára, és bementünk dr. Udvady József püspök úrhoz. Püspök úr nemcsak fogadott, de kijelentette: «tegye a dolgát, ha börtönbe kerül, én ott leszek mellette a börtönben«. Most a határozott kiállást Isten tanítása mellett más oldalról kifogásolják. Enyhíteni szeretnének Isten törvényein. A formákat tartsuk meg, de az életvitel az lehet laza. A hit évét emiatt rendelte el az egyház. Ő akkor is, most is Istenre, lelkiismeretére hallgatva cselekszik. Ferikém, tartsál ki! Lesz tisztázás! Lesz kiigazítás a Teremtő értékrendje szerint."

A riport arról szólt, hogy a kisteleki képviselő-testület megállapította: Laczkó Ferenc plébános megöregedett, helyette új papot kért a püspöktől. A történethez tartozik, hogy a kisteleki pap és a város polgármestere szembekerült az egyik óvoda miatt, amelyet a szülők, óvónők szerettek volna egyházi fönntartásba adatni. Ezt ellenezte az önkormányzat a bizonytalan körülmények miatt. A kezdeményezők utóbb elálltak tervüktől.

A riporttal kapcsolatban Csíkosné Frányó Mónika, a kisteleki Hétszínvilág Óvoda vezetője is telefonált. Azt mondta, a cikkben leírttal szemben vele nem kiabált soha Nagy Sándor polgármester.

Az üggyel kapcsolatos álláspontját eredetileg hétfőn hozta volna nyilvánosságra a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Időközben azonban a hivatal közölte, személyesen Kiss-Rigó László püspök fog nyilatkozni – szerdán.

Olvasóink írták

136 hozzászólás
 • 136. bolognese01 2013. február 23. 14:21
  „Kedves Lackó Atya!

  Krisztus sem fordult vissza a Golgota közepéről, neked is végig kell járnod a magad útját, nagyon sokan melletted állnak és mi is a nővéremmel békéscsabáról, még emlékszünk a tanulságos hittanóráidra.
  Vannak nehéz utak, de hitben megjárhatók: mondj rájuk "áment", s ha Isten néha nemet mond is, hidd el, hogy azzal áld meg..
  Szívünk minden melegével gondolunk rád.
  Károlyi Jolánka és Károlyi Marika”
 • 135. Ködmi 2013. február 20. 18:56
  „Kedves Laczkó Atya! Ez is a XXI. sz. vértanúságának egyik formája! Kitartás, hiszem az Atya azt tanította nekünk,hogy ne legyünk langyos keresztények. Sokan imádkozunk Laczkó Atyáért és sok tanítványa ott lesz az aranymiséjén, velem együtt. Mi, a régi hittanosai tudjuk, hogy nagyon szigorú ember, de azt is tudjuk, hogy határtalan szeretet van a szívében. Ez sokunknak javára vált, mert EMBERT nevelt belőlünk. Köszönjük! Sok szeretettel: Ködmön Erzsi Dombegyházról.”
 • 134. czindi 2013. február 18. 20:51
  „Nem tudom, írtam-é már? "adjátok meg a császárnak ami a császáré, és Istennek ami az Istené"...Az egyházak ne szóljanak bele a politikába, és a politika ne szóljon bele az egyházak ügyébe...”
 • 133. sieteignoranti78 2013. február 18. 20:47
  „Mennyi mocsok muveletlen letezik..:( egyhazi adot mindig is kellett fizetni nem ujdonsag..es mindenutt kell nemcsak kisteleken .... a szentseg nem jatek nem kell boldog boldogtalannak osztogatni. gyongyot dobni disznok ele... vannak szabalyok eppen ezert. letezhet a jo kereszteny hazassag jegyesoktatas nelkul is. De fonnall a veszelye h az esely lecsokken. de ugy gondolon akik keresztenykent elnek es hittel valljak Istent nem okoz gondot eljarni jegyes vagy keresztelesi oktatasra es valoszinu h az egyhazadot is fizetik anelkul h visszamenolegesen kene evtizedekre kerni. Nemcsak akkor verik a nyalukat mikor valami kell. kitartast Laczko atyanak!!!”
 • 132. diakonuslajos1 2013. február 16. 12:25
  „kjk njb k”
 • 131. saci10 2013. február 15. 11:56
  „A Jóisten majd ítélkezik, Ő igazságos döntést hoz, vagyis mindenki azt kapja amit érdemel, csak idő kérdése.
  Pm. is megkapja a Jóisten nem haverja, ott már nem Sanyink dönt.”
 • 130. nacus 2013. február 15. 05:18
  „Miért gondolod, hogy nincs meg a döntés ?Már az ősszel megvolt a testületi ülés előtt !!! Csak nem hozták még nyilvánosságra, de már novemberben kiszivárgott az új helye Laczkó atyának/P..a/ ,amit elintézett a pm.,hogy messzebb legyen.Így kell tönkretenni egy tevékeny embert, aki mert ellentmondani és ő sem az egyetlen a városból,aki erre a sorsra jut,hogy mennie kell.Ő van a gyengébb helyzetben!”
 • 129. tol 2013. február 14. 19:55
  „hát, aki a házassági ceremóniája miatt kelletlenkedik a vallásoktatással, abból már csak a halálakor lesz keresztény...”
 • 128. diakonuslajos1 2013. február 14. 19:03
  „Soha ilyen kegyetlen nem volt az egyház és a papok sorsa, mint most a nagy egyházbarát demokráciában.”
 • 127. katalin 2013. február 14. 17:07
  „Kedves érdeklődők. Velem együtt kíváncsian vártátok a Püspöki döntést, sajnos ez még várat magára. Előre láthatólag csak nyáron lesz döntés.”
 • 126. katalin 2013. február 14. 13:22
  „Dr. Bözsus is levizsgázott!!!”
 • 125. saci10 2013. február 14. 13:20
  „grafit01 Szerinted van lelkiismeretük ezeknek az embereknek??? Beszéljünk már az új jegyző tudásáról is. Nem csak ez a bizonyíték a tudatlanságára, ha nem az is mikor a köz meghallgatáson a Pm a volt kihelyezett Jegyzőtől kérdezte a törvényt.Ez nagy szégyen a mostani jegyzőre nézve. Ő CSAK EGY BÁBU!!!”
 • 124. grafit01 2013. február 14. 12:11
  „A püspök döntése miért várat ilyen sokat magára? Remélem kiáll az atya mellett. A városban felháborodást váltott ki a testületi döntés, ami tegyük hozzá nem is tartozik a hatáskörükbe. PM -nek szép napot!”
 • 123. grafit01 2013. február 14. 11:40
  „Várjuk a püspök állásfoglalását a jogszerűtlen képviselő testületi döntés ügyében. Nincs egyszerű helyzetben, nem tudja melyik ujját harapja, mert mindegyik fáj. A kisteleki város vezető súlyosan átlépte a hatáskörét,nem is vihette volna a testület elé az egész történetet. Személyes sérelméért akart elégtételt? Kisteleken semmi sem szent.
  Bravó! A lelkiismeretükkel hogy számolnak el?”
 • 122. nezelodo 2013. február 14. 08:34
  „"121. saci10 2013.02.14. 07:44"

  Nem sokszínű kolléga, hanem multikulturális. Mindjárt másképp hangzik.”
 • 121. saci10 2013. február 14. 07:44
  „Darabos úr, hogy lépi át ezek után a templomajtót? Az atyának szemében hízeleg, háta mögött meg ellene van. Ő már m is két színű, hanem nagyon sok-sok színű.”
 • 120. katalin 2013. február 14. 07:34
  „Arról volt szó, hogy szerdán nyilatkozok a Püspök. Vajon mért nem történt meg? a sok közös üzlet miatt?”
 • 119. nezelodo 2013. február 14. 00:39
  „Mire ez a nagy felhajtás a volt egyházi esküvők miatt? Vagy jön a harmadik, és keresztbe tette a lábát a plébi?”
 • 118. Öcsóka 2013. február 13. 21:26
  „Mindenkinek és mindennek megvan az ára........van az a pénz.....”
 • 117. Öcsóka 2013. február 13. 21:22
  „Persze, hogy elér!!! Neki elég sok helyre, <moderálva>”
136 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dugonics és az Árpád téren megszűnik az autóforgalom

Február végétől jelentős forgalmi változások lépnek életbe a Dugonics és az Árpád téren, illetve a környező utcákban. Tovább olvasom