Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Papucsférjjé válik a színpadon

Szeged - Szabó P. Szilveszter lassan két évtizede játszik a szegedi szabadtérin, ezúttal Rhett Butler szerepében láthatja őt a Dóm téri közönség az Elfújta a szélben. Ez az eddigi legösszetettebb szerepe. Kislánya, Panna szívesen alakította volna a darabbeli gyerekét, a tragikus sorsú Bonnie-t.
Szeged
– Az eddigi pályafutásom során ez a legösszetettebb szerep, mert óriási jellemfejlődésen megyek át a darab folyamán. Rhett Butler a jég hátán is megél, a háborúban inkább nyereségvágyból vagy pénzcsinálásból vesz részt. Aztán belép az életébe a szerelem Scarlett jóvoltából – beszél az Elfújta a szél című musicalben alakított szerepéről Szabó P. Szilveszter. A Jászai-díjas színművész már rutinosan mozog a Dóm téri színpadon, hiszen 1996-ban játszott először a szegedi szabadtérin az Elisabethben a Halál szerepében, és azóta két év kihagyással minden nyáron a fesztivál fellépője. Szerepelt például a Rómeó és Júliában, a Szentivánéji álomban és a Rudolfban.

– Rhett Butler, aki eddig csak pénzért vásárolt szerelmet, megszereti a lányt, akinek a makacssága szimpatikus lesz számára, majd szerethető. Elmegy a háborúba, hogy ő is kivegye a részét belőle. Férfiból válik férjjé, majd papucsférjjé, alá-, fölé-, majd mellérendeli magát a nőnek. A darab végére már nem érzi jól magát a kapcsolatban, mert mindent feladott, hogy megszerezze Scarlettet – összegzi karakterének jellemvonásait Szabó P. Szilveszter. Egy kétszer kétórás művet sűrítettek kétszer nyolcvan percbe, ezért előfordul, hogy egy forgás alatt eltelik másfél-két év.

Szabó P. Szilveszternek ez az eddigi legösszetettebb szerepe. Fotó: Schmidt Andrea
Szabó P. Szilveszternek ez az eddigi legösszetettebb szerepe.
Fotó: Schmidt Andrea

Lánya Bonnie bőrébe bújt volna

A felesége és hatéves kislánya, Szabó Panna Hanna is elkísérte a művészt a szegedi bemutatóra. – Rettenetesen irigy volt a lányom Bonnie-ra, a darabban játszó kislányra, akivel gyorsan összebarátkoztak. Megkérdezte, hogy miért nem játszhatja ő ezt a szerepet. Bonnie a musicalben nem lóhátról esik le, mint a könyvben vagy a filmben, hanem egy hintából zuhan ki, és megy át a másvilágra. Nem is igazán fogta fel, hogy a lányom meghal a darabban, de meg tudtam győzni, hogy a hinta veszélyes, ezért nem szerepelhet most.

Dinamikus az előadás, a szereplők rengeteget mozognak. Hogy lehet bírni?
– Erre jó a próbaidőszak, amely alatt a testünk hozzászokik egyfajta rendszerhez. A Dóm téri színpadot be kell járni, nem lehet spórolni az energiával. Főleg az első jelenetben, amikor a tömegek ellen északról jőve azt mondom, hogy északon minden van, de itt, délen semmi. Meggyőzöm őket, végigszaladgálom emberenként az egész csapatot. Előadás közben nem arra figyelek, hogy futkosom, hanem hogy meggyőzöm a többieket. Hetente háromszor teniszezem, játék közben sem a mozgásra koncentrálok, hanem kergetem a labdát – mondja a Budapesti Operettszínház színművésze.

Szabadidejében egy percet sem unatkozik, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már a második előadás estéjén hazautazott. Amikor elértük, éppen kőművesmunkát végzett; neki az a lazítás, ha valamit barkácsolhat. A gimnáziumi évek óta ír novellákat, forgatókönyveket, fotóz, szobrászkodik és zenét szerez. Révész című kisfilmje több filmszemlén is megmutatkozott. 2006-ban a Berlini Filmfesztiválon a szociográfiai kategória különdíját vehette át ezzel a saját készítésű filmmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberben tárgyalják a szegedi Virág-ügyet

December 4-ére tűzte ki a Szegedi Ítélőtábla a Virág cukrászda kiürítési perének másodfokú tárgyalását. Tovább olvasom