Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Paradicsomfieszta Mórahalmon

Mórahalom - Mi kell egy latinos hangulatú fiesztához? Először is az, hogy valami különlegesség köré szerveződjön, aztán meg süssön a nap hétágra, legyen finom ebéd, hideg sör és sokadalom.
Ez mind együtt volt vasárnap Mórahalmon, a Mórakert Szövetkezet második paradicsomfesztiválján. A sportpályán ott fiesztázott az egész Homokhátság, kondérokban főtt az ezer adag ingyenlecsó, mérték a hideg sört, sütött a nap, és megvívták mérkőzésüket a vállalkozó szelleműek a paradicsomdobáló versenyen.

A magyar történelem második paradicsomhajigáló versenyén az állhatott a dobogóra a tizennégy csapat közül, amelyik az ellenfél kereszttüzében a legtöbb piros „bogyót" dobta be a Mórakert feliratú palánk nagy Ó betűje mögé elhelyezett rekeszbe. Két csapat osztozott idén az elsőségen: a szegedi rögbicsapat juniorjai és a Spartacus. A zöld gyepszőnyeg rövid időn belül piros színűvé változott, de csurgott a paradicsomlé a versenyzőkről is (a mórahalmi tűzoltók frissítő zuhanya mosta le utóbb a vállalkozó szelleműeket).

A gyerekek is örömmel szálltak be a versenybe. Fotó: Schmidt Andrea
A gyerekek is örömmel szálltak be a versenybe.
Fotó: Schmidt Andrea

A csapattagok – akik között hősiesen küzdött Rácz József, a Mórakert ügyvezető igazgatója is – külsérelmi nyomok nélkül úszták meg a paradicsomcsatát, hiszen löttyedt, emberi fogyasztásra alkalmatlan tizenöt tonnát dobáltak szanaszét.

Európában először egy spanyol városban szerveztek fesztivált a paradicsom köré, ott mind a mai napig lében úszik az egész település. Mórahalomnak is sikerült felhívnia a figyelmet a Homokhátság legnépszerűbb termésére, családok megélhetési forrására. Jövőre országos versenyt terveznek.

Olvasóink írták

 • 18. dolgos 2008. július 09. 08:28
  „Minden elismerésem Mórahalomnak. A képeken látszik, hogy megtanítják az ifjúságnak az étel és a munka tiszteletét....”
 • 17. yolanda 2008. július 09. 00:13
  „Minden elismerésem Mórahalomnak és a Mórakertnek:)Ott voltam,láttam,hogy mennyi munkát, energiát öltek ebbe a rendezvénybe,azért hogy aki ott volt jól szórakozzon!Tipikus magyar mentalitás, csak azt észrevenni, hogy dobálták a paradicsomot!(bár aki tud olvasni olvashatta...emberi fogyasztásra alkalmatlan!)Bár minden magyar város igy nézne ki,ilyen rendezetten,ilyen barátságos, kedves emberekkel:)Mennyivel egyszerűbb csak a rosszat mondani!”
 • 16. valaki2 2008. július 08. 09:07
  „Mi a fasznak ekkora baromság paradicsom dobálás mikor afrikában éheznek inkább adják oda minthogy a kajával játszanak.Ennyi gerinctelen állatot.”
 • 15. DYSI 2008. július 08. 07:30
  „Kedves Szandi én tudom miről beszélek a nagyszüleim termelő emberek voltak a tanyájuk ebből ált 2db traktor teljessen felszerelve 25malacc átlagban 4 tejet adó tehénke, temérdek szárnyas ja meg 10holt termőföld mégis azt hangoztatták milyen nagy a szegénység mi meg a városban 4 laktunk 1 40nm-es panelban .NEDOBÁLJA SZÉT A PARADICSOMOT,ADJA ODA AZ ÁLLATKERTNEK.”
 • 14. Zeo04 2008. július 07. 17:28
  „Ugyan engedtessék már meg egy nap Mórahalomnak is. Ennél sokkal több pénz megy el az országban hülyeségekre. Volt egy tíznapos buli, amin az emberek lazítottak egyet, hogy aztán visszatérjenek az uncsi hétköznapokba. Ráadásul befektetésnek sem rossz ez, hiszen sokan a sokadalom idején ismerik meg ezt a kisvárost és aztán jönnek rendszeresen elkölteni a pénzüket. A "marhakert" politikájának semmi köze ahhoz, hogy volt egy jó buli...”
 • 13. HiHiHi 2008. július 07. 14:48
  „A vadasparkban sem kellett a rossz paradicsom,
  mert az állatok királya
  sértőnek találta...”
 • 12. seleron 2008. július 07. 14:14
  „Ez is egy érv arra hogy egyre drágulnak az élelmiszerárak. Remélem ebből nem lesz rendszer. Pazarolni jó-val egyetértek a vadasparkos dologgal kapcsolatban. Kedves DISY a buzis válaszod hogy valahol halálla büntatik öket elég szar példa mert én azokkal az országokkal még Albániát sem hasonlítanám össze nem hogy Magyarországot. Látszik hogy farokságokat beszélsz.”
 • 11. szandi 2008. július 07. 14:05
  „DISY-vel nem értek egyet.. és azt sem értem miért szól bele, mikor nem látja át a dolgokat. Ha irígy a "parasztokra", mert jól megélnek meg egyebek, akkor legyen ő is az.. akkor legalább tudná miről beszél..
  A másik meg az, hogy legalább jól szórakoztak Mórahalom lakói. Többet ért volna ha kidobálják azt a paradicsomot?! Amúgy meg nincs olyan gazda a földön aki úgy termel, hogy mindene I. osztályú. Legalább örültek, hogy most még a "selejtárut" is oda tudták adni..”
 • 10. Mil 2008. július 07. 11:54
  „Jó nagy selejtaránnyal dolgoznak a gazdák, ha ennyi szar paradicsomot termeltek..”
 • 9. DISY 2008. július 07. 09:38
  „A mocskos parasztja, a dorozsmai nagybanin 2-Ft-tal nem adná olcsóbban inkább széthajigálja . Na meg ott feszit a több tiz millás traktorjában az útszélén TÜNTETŐ JELLEGGEL.DE NAGY A SZEGÉNYSÉG.A buzikhoz visszatérve dögőljenek meg . Néhány országban mainapig halállal büntetik ha valaki buzi mi meg támogatjuk őket,fasza.......”
 • 8. Jaci 58 2008. július 07. 08:23
  „Nógrádi Úr!
  Ez már a csökkentett áfával rendelkező paradicsom volt?”
 • 7. Pazarolni jó 2008. július 07. 07:39
  „Gondolom a vadasparki állatok sem tudták volna hasznosítani ezt a fogyasztásra nagyon alkalmatlan paradicsomot.
  Nagy gond nincs az országban, bár sokan nem ettek lecsót az idén mert 250 ft/kg a paradicsom, de dobálni jó...a tojás meg a buzi felvonuláson van.”
 • 6. dova 2008. július 06. 21:33
  „Ennyire rossz gazdák lennének, hogy hagyták megpunnyadni a terményt?
  Hmm. Sebaj.
  Biztos jó buli lehetett.”
 • 5. András99 2008. július 06. 21:18
  „1. Emberi fogyasztásra alkalmatlan paradicsom volt
  2. Akkor is éheznének, ha nem fesztivált csináltak volna, hanem egyszerűen kidobták volna azt a 15 tonna rossz paradicsomot...”
 • 4. Nornora1 2008. július 06. 21:12
  „Mások meg éheznek...”
 • 3. Józsika 2008. július 06. 21:10
  „Mindig is tetszett ez a Mórahalom! Egykori tanyaközpont, gyakorlatilag nulla idegenforgalmi hagyományokkal, de ügyesek. Először fürdő, most meg ez a paradicsomos marhaság. Furcsa, hogy lassan már többet hallani róla, mint olyan patinás történelmi városkákról, mint Makó vagy Szentes...”
 • 2. TELSTAR 2008. július 06. 21:04
  „bezzeg a buzisót már egy éve beharangozták...”
 • 1. k 2008. július 06. 20:45
  „De jó hogy erről vhogy nem hallottam sehol, mindig csak utolag tudok meg ilyen programokat!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos akcióban foglaltak le heroin-alapanyagot

Szeged - Ismeretlen eredetű vegyszert foglaltak le a rendőrök Szegeden még június végén, egy 10… Tovább olvasom