Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Páratlan Mária-szobor

Évszázadokon átívelő legendák övezik a szegedi Móra-múzeum nemrég restaurált Madonna-szobrát. Különlegessége az is, hogy öltöztetős. A szobor egy hónapon át látható a múzeumban.
Tulajdonosa saját hófehér esküvői ruhájával öltöztette fel a Madonnát. Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Több mint kétszázötven évesnek becsülik a szegedi Móra-múzeum restaurátorai azt a fából faragott Mária-szobrot, amely eredetileg a felsővárosi Szent György téri templom korábbi épületét díszítette. Katkóné Bagi Éva textilrestaurátor elmondta, a középkorban gyökerezik a szokás, hogy az ügyes kezű mesterember faragta meztelen női alakra alsó inget, inget, felsőruhát és palástot adtak. Hajlik a csuklója és a karja, ezért könnyen belebújtatható. A vallási hagyományokat tisztelő Máriát lányok csoportja díszítette a szertartások rendjének megfelelő színekbe. Mára az öltöztetős szobrok eltűntek, a szegedi Madonnának nincsen párja.
Az egy méter magas szegedi darabnak a története is legendás. Kétszáz éve a felsővárosi templom értékeit a környéken dúló harcok elől elrejtették, a nagyobb kincseket – köztük a Madonnát – szurkos zsákba csavarba a közeli tóba süllyesztették. A fáma szerint a közelben megsebesült egy ellenséges katona lova, és a harcos bevezette vérző lovát a tóba, hogy kimossa a sebeit. Az állat felkavarta a vizet, és a zsákba csomagolt Madonna hirtelen előbukkant a víz alól. Erre a katona megrémült, és hanyatt-homlok elmenekült. A környékben lakó Kőrösy József felfigyelt a történtekre, és pártfogásába vette a Madonnát. A család krónikája feljegyzi, hogy a következő tulajdonos, Somogyi Julianna varratta rá a jelenlegi barackvirágszínű ruháját a saját esküvői öltözékéből. Otthona pedig a máig fennmaradt üveges szekrény lett.

Az öltöztetős Madonnát a család kései leszármazottja, Lepage Antal ajándékozta a múzeumnak 1990-ben. A szekrényt Juhász István, a ruhát Katkóné Bagi Éva, a testet Szabó Tamás restaurálta. A szakemberek szerint van alapja a mesés történetnek, mert Mária vállán szurokfoltot találtak. A szombati Boldogasszony-ünnepre állították ki a múzeum előcsarnokában. A hónap műtárgya szeptember elejéig tekinthető meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérházfelújítás a kiskörúton

A kiskörúti bérházak felújítása a napokban a Lófara felőli oldalon folytatódik. Tovább olvasom