Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Párducz Árpád lovagkeresztje

Szeged - Agykutatónak is lehet lovagkeresztje. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át a március 15-i nemzeti ünnepen Párducz Árpád, az MTA Szegedi Biológiai Központ munkatársa. Az idegsejteket vizsgáló tudóst a férfi- és női agy különbözősége is érdekli.
– Idegrendszerünk legcsodálatosabb tulajdonsága az alkalmazkodóképesség. Ez teszi lehetővé a tanulást, az emlékezést és azt, hogy súlyos agyi sérülésekből is felépüljünk. E feladatot hogyan oldja meg az idegrendszer? Hogyan kapcsolódik egyik idegsejt a másikhoz? Milyen az agy szerkezete? Ezekre a kérdésekre keresem a választ – vázolja alapkutatásának lényegét Párducz Árpád. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjában (SZBK) dolgozó tudóst már a szegedi Radnóti gimnázium diákjaként és az itteni egyetem biológia szakos hallgatójaként is az élettan érdekelte.

Az emberi gondolkodás folyamatának, a 200 milliárdnyi idegsejt és azok kapcsolatának föltárása az egyik legbonyolultabb, legizgalmasabb kutatói feladat. A sejtek működésével kapcsolatos szerkezeti változásokat rögzíti és elemzi Párducz Árpád, aki szerint az agy működésének megfejtése, e probléma összetettsége nem riasztja a tudóst. Amit mikroszkóppal lát, azt rögzíti, az adatokat összegyűjti, és mozaikkockákként egymáshoz illesztgeti. Végül – a kutatók különböző csoportjai által kialakított képrészleteket egymás mellé téve – kialakul az egész.

A női és a férfiagy különbözőségét ismeretterjesztő előadásain is ecseteli Párducz Árpád. Fotó: Segesvári Csaba
A női és a férfiagy különbözőségét ismeretterjesztő előadásain is ecseteli Párducz Árpád.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az idegrendszer különböző betegségei másként érintik a nőket és a férfiakat. Megfigyelték, hogy például a bulimia, a depresszió és a migrén inkább a nők, míg az autizmus, a dadogás és az olvasási zavar elsősorban a férfiak betegsége. Ennek oka a két nem hormonrendszerének különbözősége: a nőiségért felelős ösztrogén- és a férfiasságot kialakító tesztoszterondominancia. Ez felveti a lehetőséget, hogy az idegrendszeri betegségeket esetleg hormonkezeléssel gyógyítsák. De ez nem kockázatmentes módszer – jelenti ki az SZBK Biofizikai Intézete molekuláris neurológiai kutatócsoportjának tagja. – Tudjuk viszont, hogy ezek a hormonok olyan „előanyagokból" keletkeznek, melyek átalakítását végző enzimek az agyban is előfordulnak. Ebből kiindulva született meg ötletünk: ezeket az „előhormonokat" a testbe juttatva gyógyítsunk idegrendszeri betegségeket – mondja a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont projektjében is dolgozó tudós.

A madridi Cajal és az amerikai Yale Egyetem kutatóival együttműködő, habilitált tudós magántanárként a szegedi biológusokat oktatja, miközben foglalkozik tudományos diákkörösökkel és doktoranduszokkal is.

A szőke nős vicctől a teremtés koronájáig

Párducz Árpád az idegrendszerről számos ismeretterjesztő előadást is tartott, melyek közül a legnépszerűbb a férfi és női agy különbségeiről szóló. Okfejtése a szőke nős vicctől indul, de azzal zárul, hogy a nő valójában a teremtés koronája, aminek titka: a szervezetében domináló ösztrogénhormon. Párducz Árpád a kutatáson, oktatáson túl a tudományos közéletben is szerepet vállal. E sokoldalúságot ismerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés.

Olvasóink írták

  • 1. cyt 2008. április 03. 09:00
    „Gratulálok az egyébként "aranygyűrűs" - talán vannak még olyanok, akik emlékeznek arra, mit is jelent az, "aranygyűrűs" doktor - kutató professzornak. Talán elérkezik majd az az idő is, amikor értelmesen és "nyogodtan" (azaz érdekektől és politikai "háttértől" mentesen) lehet beszélgetni arról is, miért óriási értelmetlenség és HÜLYESÉG a "NŐI egyenjogúságról" beszélni. (((Csak zárójelben jegyzem meg, az "egyenlő munkáért egyenlő bért" mozgalom nem azonos a "NŐI egyenjogúságért" harcolók nézeteivel.))) Ez a mozgalom ugyanis - úgy tűnik - igen csak hiján van alpvető neurobilológiai ismereteknek - hogy az egyéb fiziológiásakról már ne is szóljak. Talán nem lenne érdektelen és érdemtelen sem, ha egy-egy ilyen "hevesebb" női egyenjogúsági mozgalmi aktus előtt elbeszélgetnének az aktivisták Párducz Árpád professzorral. Én speci kimondottan örülök annak, hogy idegrendszertani és neurofiziológiai alapokon is különbség van az egészséges férfi és nő között.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos szegedi diák

Szeged - Öngyilkosságot követett el tegnap délután egy 18 éves szegedi középiskolás fiú. Nem hagyott… Tovább olvasom