Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Park és játszótér helyett kazán

Szeged - Elköltöztetik a parkot és a játszóteret a tarjáni Erős János utcából, ha terjeszkedik a fűtőmű. Mindkettőnek a Gyevi temető üres helyén jelöltek ki területet.
Tarjánban, a hőszolgáltató Erős János utcai fűtőműve mellett megszüntethető a 200 négyzetméternyi park a játszótér felőli oldalon. Erről döntött a legutóbbi közgyűlés. Mire kell ekkora terület? A Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Básthy Gábor elmondta: a terület a létesítmény bővítéséhez kell, ha erről határoz a cég. Döntés még nem született az átalakításról.

A cégvezető tájékoztatása szerint a tíz éve külső cég által beépített gázmotorok helyett szükséges egy kazán, hogy a kapacitásukat kiváltsák vele. Azért gondolkodik a cég a fejlesztésen, s azért akarja lecserélni a gázmotorokat, mert júliustól megszünteti a kormány a különárampótlékot, vagyis a távhővel együtt termelt villamos energia ártámogatását, ami eddig csökkentette a fűtés díját. Ezzel a gázmotorok üzemeltetése gazdaságtalanná válhat.

A fűtőmű melletti park nem vész el. Csak áthelyezik. Fotó: Frank Yvette
A fűtőmű melletti park nem vész el. Csak áthelyezik.
Fotó: Frank Yvette

– A rendeletek nem készültek el, nem egyértelmű a szabályozás. Mire elkészülnek az előírások, nem marad elég idő a fűtési szezonig az építkezésre. Ezért ha lesz belőle valami, akkor is csak jövőre valósulhat meg – tette hozzá Básthy Gábor. – A panelprogramnak köszönhetően a leszigetelt panelházakban kevesebb távfűtést használnak a lakók. Ezt a folyamatos igénycsökkenést is be kell kalkulálni a beruházás előkészítésekor.

– Az önkormányzat rendeleteinek megfelelően nem tűnhet el zöld felület Szegeden – tájékoztatott Sz. Fehér Éva városi főépítész. Egyetlen beruházás, építkezés sem indulhat el anélkül, hogy a területén megszüntetett park, kiemelt növényzet áttelepítésére, rekonstrukciójára ne vállalna kötelezettséget a beruházó. A Szehő tervezett fejlesztéséhez a rendezési tervben feltételesen a közeli Gyevi temető helyén, az üres ingatlan iskola felőli oldalán jelöltek ki területet parkosításra, a játszótér esetleges áthelyezésére.

Olvasóink írták

 • 5. barsanyi 2011. június 20. 08:33
  „Annak idején egy fillérrel sem csökkent a távhő díja. A távhőnek meg jól jött a pluszpénz. Hogy akkor még a környezetvédelmet is belekeverték, ki foglalkozik vele.
  Nem jön a pluszpénz a KÁT nem működik. Nosza rajta, fejlesszünk, hogy nem környezetbarát módon nem probléma
  a távfűtött lakók majd kifizetik. Egyébként a gázgenerátorokkal előállított energia árának különbségét is mi fizettük meg egy oda csempészett kis rovatban.”
 • 4. johnconnor 2011. június 19. 11:14
  „ez abszurdisztán : ha nem engedik a zöldterületet beépíteni akkor miért engedik mégis? van egy mini játszótér most is - azt helyezik át a "kazántenger" másik oldalára? na mindegy jó hogy már nem arrafelé lakom...együtt érzek az ott lakókkal...zöld területekre szükség van a paneldzsungelben, de nem kitalálták a kazántelepet kell oda pakolni. igénytelen város, igénytelen városvezetés, tehetetlen kispolgárok(panellakók) SZÉÉÉGYEN!”
 • 3. johnconnor 2011. június 19. 11:10
  „hajrá! több beton a paneldzsungelben, több kazán! egy kicsi játszótér azért megmarad ahová szerencsétlen panellakók levihetik a gyerekeiket...KICSI LESZ AZ A JÁTSZÓTÉR...sok lesz a kazán!
  "Az önkormányzat rendeleteinek megfelelően nem tűnhet el zöld felület Szegeden - tájékoztatott Sz. Fehér Éva városi főépítész. Egyetlen beruházás, építkezés sem indulhat el anélkül, hogy a területén megszüntetett park, kiemelt növényzet áttelepítésére, rekonstrukciójára ne vállalna kötelezettséget a beruházó. A Szehő tervezett fejlesztéséhez a rendezési tervben feltételesen a közeli Gyevi temető helyén, az üres ingatlan iskola felőli oldalán jelöltek ki területet parkosításra, a játszótér esetleges áthelyezésére."”
 • 2. SP 2011. június 18. 13:50
  „A temető funkciója megváltozott, az ott eltemetettek örök nyugalma nem teljesülhetett.

  Talán most már a helyes megnevezés a Gyevi park lehetne a temető helyett.”
 • 1. daveedbrown 2011. június 18. 13:41
  „Végre valami. Szerintem az egész telket beparkosíthatnák, nem csak egy részét”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trill Zsolt: Beregszásztól a Dóm térig

Trill Zsolt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulatával már sikerrel játszotta Lucifert. Most ugyanebben a szerepben készül Az ember tragédiája Dóm téri bemutatójára. Tovább olvasom