Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Párkapcsolat, gyermeknevelés antik könyvekben

Szeged - Mai fiatalokkal olvastattunk el néhányat azokból a több száz évvel ezelőtti intelmekből, amelyeket könyvritkaságaiban mutat be mától a szegedi Somogyi-könyvtár.
Lányoknak érdemes a férfi néppel társalogni. Nem szabad őket első pillantásra megítélni. Csodálatos teremtmények, mert gyakorta szívükben nagyra becsülik azt, amit szájukkal ócsárolnak. Soha parasztosan magatokat ne vonogassátok, ha dicsérnek! Hallgassátok, meg, ha szeretetüket megvallják! – ilyen és ehhez fogható intelmeket intéznek a nőkhöz a Somogyi-bibliotéka ritkaságaiból ma nyíló könyvkiállítás szerzői. Nem véletlenül hosszabb a hölgyek tennivalóinak listája, mint a férfiaké, hiszen ők kisgyerekkoruktól készülnek az asszonyi hivatásra. Hitvesek, anyák, ápolók, gazdasszonyok – mondta a február 22-éig látható, 60 darabos összeállításról Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, a gyűjteményi osztály vezetője.

Becsei Gellért és Gyuricza Szilvia   nem könyvből tanulja a hosszú házasság titka. Fotó: Frank Yvette
Becsei Gellért és Gyuricza Szilvia nem könyvből tanulja a hosszú házasság titka.
Fotó: Frank Yvette

A férfi feladata sem kevés; a tárlat legrégebbi kötete, Juan Luis Vives (1492–1540) 1566-ban napvilágot látott könyve szerint védelmezők és fenntartók. A filozófus bizonyította erkölcsösségét; Oxfordban tanított filozófiát, amikor VIII. Henrik válásáról hallott, és nyíltan bírálta az uralkodót. 6 hétre bebörtönözték a véleményéért. A házasulandók olyan bölcsességeket is olvashatnak a megsárgult lapokon, mint: az együttélés legrettenetesebb ellensége a féltékenység. És hogy soha haraggal a szívükben ne hajtsák álomra a fejüket.

– Igaz. Velünk egyszer fordult elő öt év alatt, hogy összekaptunk, és csak másnap békültünk ki. Rossz érzés volt. Soha többet! – kommentálta mosolyogva a félezer éve született sorokat a 24 éves szegedi Gyuricza Szilvia. Párjával, a 29 esztendős Becsei Gellérttel 5 éve járnak együtt, és a következő 5 éves tervükben szerepel a házasságkötés. Otthonról ilyen konkrét megszívlelendőket nem kaptak az együttéléshez, ám a lány természetesnek gondolja, hogy az ő feladata a háztartás, a gyereknevelés, és hogy romantikát teremtsen. A fiú pedig kötelességének tartja, hogy ehhez a hátteret biztosítsa, és aktívan részt vegyen a családja életében.

Filmek, jégrevü, táncos est, vetélkedő

Szeged. Egy héten át várják a programok az érdeklődőket. Ma 16 óra 30 perctől Házasság, család, gyermeknevelés – a régi könyvek tükrében címmel nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtár aulájában. Családtervezés? Természetesen! – így szól Bella Gábor és Katalin családtervezési tanácsadók előadásának címe, amelyet 17 órától a Katolikus Ház dísztermében rendeznek. Gyermekfelügyeletet biztosítanak. Holnap a Tűzbiztos házasság című amerikai filmet vetítik a baptista imaházban 18 órától, fél órával később párkapcsolatok kerülnek a Szentírás mérlegére – a Honvéd téri református gyülekezet nagytermében, Czagány Gábor református lelkésszel. Szerdán gyermekrajz-kiállítás nyílik a Fekete Házban 16 órakor (február 24-éig látható). Csütörtökön 17 óra 30 perctől Interaktív műhely pároknak és egyedülállóknak a Millenniumi kávéház klubterme, vezeti: Szásziné Fehérváry Anikó és Szászi Balázs családterapeuta házaspár. Újabb film a baptista imaházban: Az eskü, 18 órától. Pénteken 18 órától művészeti est kezdődik házaspárok közreműködésével az alsóvárosi kultúrházban, ahol házasságukról, családi életükről és hivatásukról vallanak művészek és tudósok. Az estet zenés és táncos számok teszik még élvezetesebbé. Gyermekfelügyeletet biztosítanak. Szombaton családi vetélkedőt rendeznek 15 órától a városi műjégpályán, jégtáncbemutatót tart a szegedi ICE-TEAM Műkorcsolya és Jégtánc Sportegyesület. Az eseményt a Szegedi Sport és Fürdők Kft. támogatja. 18 órától ökumenikus istentisztelet lesz a Honvéd téri református templomban.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2010. február 11. 21:29
    „NYuszifog :D”
  • 1. ultra 2010. február 08. 19:04
    „Gellért:)

    ULTRAS FOREVER !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzeső a szegedi Lions-bálon

Pénz szállingózott a levegőből szombat este a TIK-ben, ahol a Szeged Első Lions Club és a Szegedi Tudományegyetem rendezte közös jótékonysági bálját. Tovább olvasom