Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Parkokban, játszótereken is támadnak a kullancsok

Csongrád megye - Egyre többen találnak kullancsot a bőrükben egy-egy szabadban töltött nap után. Mivel hét éve nincs közterületen is használható kullancs elleni permetszer, a probléma évről évre fokozódik. Megyénkben tavaly rekordszámú Lyme-kóros esetet regisztráltak, és megjelent a kullancsok által terjesztett agyvelő-, agyhártyagyulladás vírusa is.
Ha kullancsot találunk

Ha a kullancs már belefúródott a bőrbe, azt azonnal el kell távolítani csipesszel vagy erre a célra szolgáló speciális eszközzel, de akár egy cérnaszál is szóba jöhet. Mivel ez a művelet nem igényel speciális ismeretet, felesleges ilyen problémával orvoshoz fordulni. Az eltávolítás során arra kell figyelni, hogy az állat potrohát ne nyomjuk össze, mivel azzal bejuttathatjuk a kórokozókat a szervezetbe. A fej beszakadása nem okoz problémát. A házi kedvencek kullancsmentesítéséről folyamatosan gondoskodni kell az erre való speciális készítményekkel.
Nem kell erdőben kirándulni ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk. Elég egy játszótéren vagy a Tisza-parton töltött délután, esetleg egy pokrócos piknik a parkban, és máris jó eséllyel összeszedtünk egy vérszívót.

Az enyhe tél miatt ismét rengeteg élősködő került elő: az előző szezon túlélői, amelyek az új populációval együtt még nagyobb inváziót okozhatnak majd. Szaporodásukat pedig nem is állítja meg semmi, mivel 2009 óta nincs engedélyezett permetszer, amellyel magánterületen kívül irtani lehetne őket.

A gyártók nem ruháznak be az engedélyeztetés tetemes költségébe – magyarázta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Makrai László hozzátette, ha lenne engedélyezett permetszer, azt sem lenne veszélytelen lakókörnyezetben alkalmazni. – Van egyébként most is elérhető hatékony idegméreg, ezt azonban csak engedéllyel rendelkező szakember vásárolhatja meg. Magánterületeket megrendelésre lehet ezzel permetezni, ám ebben az esetben is mérlegelni kell a kockázatokat.

Közterületeken viszont semmivel nem tudják irtani a kullancsokat, a városi cégnek így a fűnyírás az egyetlen lehetősége, hogy valamelyest kordában tartsa a kullancshelyzetet. A fűnyírást a  közgyűlés által elfogadott  program szerint, illetve a szükségletek szerint végezzük. A munkákat március 7-én kezdtük el – közölte Makrai László.

Hogy melyek a megye leginkább kullancsveszélyes területei, arra vonatkozóan nincs felmérés. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya csupán arról tudott tájékoztatást adni, mennyi kullancs okozta fertőzést regisztráltak az utóbbi években. Kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás – azaz a kullancsenkefalitisz – évente maximum egy esetben fordul elő. Ilyen bejelentések eddig csak a Szentesi járásból érkeztek, vagyis ez a fertőzés ott már megjelent, máshol azonban még nem. A Lyme-kórt terjesztő kullancsok ennél jóval elterjedtebbek. A tavalyi év kiemelkedő volt: a korábbi néhány tucatnyi helyett 2015-ben már 194 esetet regisztráltak megyénkben, és idén is volt már 16.

A kullancsenkefalitisz ellen van védőoltás. Az öt oltásból álló sorozatot ajánlott még a hideg évszakban elkezdeni felvenni, a vakcina darabja 1800 forintba kerül. A Lyme-kór ellen viszont nincs oltóanyag, így az egyetlen védekezési mód a kullancsok távoltartása zárt ruházattal és riasztószerrel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bírnak a szabálytalankodó közlekedőkkel a rendőrök

Nem bírnak a szabálytalankodó közlekedőkkel a rendőrök
Kevesebb balesetet okoztak tavaly a kerékpárosok Csongrád megyében, mint 2014-ben, az összes baleset száma viszont évek óta stagnál. Tovább olvasom