Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Parkolóhelyek a Széchenyi téren: kihíztuk a régi műszaki előírásokat

Szeged – Végre egy jó hír: még kevesebb parkolóhely lesz a szegedi Széchenyi téren! A felújítások után ugyanis újra fogják festeni a mostani helyeket, amelyek majd megfelelnek az érvényben lévő műszaki előírásoknak.
Átlagosan dagadt pasinak gondolom magam.

Most, hogy jól kinevették magukat az önértékelési zavaromon (?), derüljön ki, miért volt fontos ez a „vallomás": a szegedi Széchenyi téren parkolva minden egyes alkalommal külön tornamutatvány kiszállni az autóból. Nemcsak nekem, gyakorlatilag mindenkinek.

Másfél évtizedes „vonalazás"

Jelenleg 29 ferde parkoló (14+15 elosztásban; a több az étterem és az egykori banképület előtt található), 65 merőleges (11+19+5+30 elosztásban) és 8 rokiparkoló van a Széchenyi téren – valamennyi a park felőli oldalon. Ezek közül egyik sem felel meg az érvényes műszaki előírásoknak. A parkolók szélessége ugyanis 210–225 centiméter között változik – a ferde parkolók a jellemzően szélesebbek. Csakhogy a 2001-ben megjelent Schuchmann GáborKisgyörgy Lajos szerzőpáros jegyezte Közlekedéstervezés – utak című útépítési „biblia szerint egy gépjármű elhelyezéséhez szükséges felület méretei személygépkocsi esetén: 2,50 (2,30)×5,50 (5,00) méter (a zárójeles értékek csak kivételesen megengedettek)." Azaz a merőleges parkolók esetében akár húsz centinél is több hiányzik a mostani felfestés alapján. A mozgáskorlátozottak parkolóinál még drámaibb a helyzet: ott három és fél méter szélességet ír elő a szabályzat, ám ezek a helyek csak a kerekes székes embléma miatt mozgáskorlátozott parkolók. A gyakorlatban ugyanis pont ugyanolyan szélesek mint a „rendes" parkolók.

Prímán lehet itt oldalazni. De ki- és beszállni nem lenne olyan egyszerű. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Hogy mit jelent húsz centi mínusz a gyakorlatban? Majdnem egy fél ajtónyitásnyi távolságot. Pont annyit, hogy ne kelljen nekitámasztani az ajtót a mellettünk lévő parkoló járműnek, és ne kelljen kikúszni a kocsinkból. Az említett „gyakorlatnak" van még egy fontos feltétele: mértanilag a parkoló közepére kellene beállni. Nemcsak nekünk, hanem a „szomszédoknak" is. Ez azonban szinte lehetetlen, az autósok többsége nem éppen parking – elnézést a szóviccért.

– A Széchenyi téren a fizető parkolóhelyeket 1996-ban az akkor érvényes műszaki előírásoknak megfelelően alakították ki – tudtuk meg Szabados Lászlótól, a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Iroda ügyintézőjétől. A várakozóhelyek a Szegedi Közlekedési Kft. Parkolási Ágazat üzemeltetésébe és fenntartásába tartoznak. A közlekedési kft.-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Szeged belvárosát érintő rekonstrukciós munkák elkészülte után a jelenleg érvényes műszaki előírásoknak megfelelően 2,5 méter széles parkolóhelyeket festenek majd fel.

A Renault-on még a tükör is be van hajtva. Mégsem egyszerű átjutni. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Nemcsak a zsírpárnák nőttek

Mi változott másfél évtized alatt? Nemcsak a testünk körtérfogata. Egy alsó középkategóriás autó, mondjuk egy Suzuki Swift, amiből azért rohangál egy-kettő a szegedi utakon 1690 milliméter széles. Ha egy ilyennel állunk be egy 220 centi széles Széchenyi téri parkolónak a mértani közepére, akkor ideális esetben 51 centiméternyi helyünk van arra, hogy kikússzunk az autóból, feltéve, hogy a mellettünk parkoló gépkocsi is pont középen áll. És egy ilyen Swiftnél csak szélesebb autókat gyártanak manapság.

Nem, rosszul látják, nem szemét sofőr. Ő egy forradalmár. Jelenleg egy-két autónak muszáj így parkolni ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő távolság. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Huszonhárommal lenne elvileg kevesebb

Matekozzunk nagyvonalúan!

A Széchenyi téren a polgármesteri hivatal oldalában 102 parkolóhely 220 centiméter szélességgel számolva közel 225 méternyi szélességű foglal területet foglal el. Tartsuk meg a nyolc mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolót! Ez huszonnyolc méternyi mínusz, azaz 197 méter marad a normál parkolóhelyeknek. Ami azt jelenti, hogy 79, egészen pontosan 78,8 helyet lehetne felfesteni, azaz huszonhárommal kevesebb autó állhatna meg. Azaz több mint húsz százalékkal csökken a helyek száma a téren, de ez a „parkolópusztítás" ezúttal megéri: normális helyeken, normális módon lehetne kiszállni.

Még az olyan átlagosan dagadtaknak is, mint amilyen én vagyok.

Rokiparkoló a Széchenyi téren.Csak a felfestés miatt az, a három és fél méteres szélességnek a köezlében sincs. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Morpheus_RexXx 2011. augusztus 12. 13:25
  „28. Zsoltee0716 2011.08.10. 21:29
  :D ahm. fain lenne :P
  LÁJKOLOM a cikket László, de a reggelit is lájkolnám még mindig... :)”
 • 35. bambinaXX 2011. augusztus 12. 03:44
  „33! Neked kellene értesítened az illetékest. nem olyan bonyolult..”
 • 34. info 2011. augusztus 11. 14:36
  „24. Nórikám 2011.08.10. 19:24 -
  Kedves Nórikám nem osztom a véleményed! ugyanis ha szerinted nem jogosult az ismerősöd -idézem az általad leírtakat "Azért kérdem ezt, mert nekem van rokkant nyugdíjas ismerősöm, aki nem mozgássérült, és van ingyenes parkolása" Erről ennyit, nem is kell tovább vitatni tovább ki a jó vagy rossz indulatú! Viszont, ha arra gondolsz, hogy hogyan hagyhatja el autóját ebben a parkolóban egy kerekesszékes, ki kell próbálni !!!-De bizonyára az ismerős ezért nem osztotta meg veled, hogyan jutott hozzá a kártyához mert te ´jóindulatú vagy, ha itt teszed fel a kérdést amit neki címeztél!”
 • 33. Hmmm... 2011. augusztus 11. 08:34
  „32, A hozzaszolasa reszben igaz, de a rosszul parkolok kideritese nem egyszeru. Volt mar ra eset, hogy en azert nem tudtam megfeleloen parkolni, mert a mellettem levo kocsi miatt kenyszerultem csunyan beallni. Az utanam erkezok mar nem tudhatjak, hogy az en rossz beallasom masok hibajabol eredt.”
 • 32. bambinaXX 2011. augusztus 11. 07:56
  „31! Így igaz - hiába van nekünk "normális méretű" autónk és állok be jól, ha vki mellettem kicsit béna v nagyobb az autója - alig bírok ki/beszállni gyerekkel...
  Én büntetném/ elvitetném az autóját annak, aki rosszul áll be és több helyet foglal!”
 • 31. Hmmm... 2011. augusztus 11. 07:15
  „Teljesen egyet ertek az elegedetlenkedokkel. Meg rosszabb vagy nehezebb a helyzet, amikor kisgyermeket kell kiemelni a kocsibol, esetleg csecsemo szallitasara alkalmas gyermekulessel. Elofordult, hogy a beallas elott emeltuk ki az gyereket az ulessel, minek eredmenye keppen a mogottunk varakozo vezeto nagyon meleg eghajlatra kuldott bennunket. De idoseknek is mutatvany szamba meno a "kimaszas" a szuk parkolasi teruletek miatt akar az orvosi rendelok, korhazak megkozelitesenel is, de hat azert a meg el nem hantolt idoseknek is vannak "programjaik".”
 • 30. cdrom 2011. augusztus 11. 00:30
  „Az nem a parkoló hibája, hogy a többség nem tud parkolni...”
 • 29. Nórikám 2011. augusztus 11. 00:08
  „26:Zsoltee0716: köszönöm Neked is a tájékoztatást, igazán kedves vagy, hogy ráadásul ennyire részletesen. Te pontosan értetted mit kérdeztem. Még egyszer köszi, minden jót.”
 • 28. Zsoltee0716 2011. augusztus 10. 21:29
  „27. Picim 2011.08.10. 21:17

  psszt...:)

  Főleg, hogy oda van írva Fotó: Segesvári Csaba. Talán nem magát fotozza így le, a több ezer ft érő gépet meg csak úgy ott hagyja, ebben a mai világban.

  Fent meg a cikk tetején meg ez: Garai Szakács László - 2011.08.10. 05:58(és igen ő látható a képen is, esetleg bejelőljük mint a facebookon”
 • 27. Picim 2011. augusztus 10. 21:17
  „4. bessy: mivel a cikket Garai Szakács László írta, így nem hiszem, hogy Segesvári úr van a képen.”
 • 26. Zsoltee0716 2011. augusztus 10. 19:47
  „24. Nórikám 2011.08.10. 19:24

  Tipikus magyar jó indulat.

  http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300218.KOR
  Oldal közepe körül van,parkolási igazolvány a címe
  http://www.ki-latas.hu/jogi_informaciok/

  "A parkolási igazolványokat az okmányirodák állítják ki. A fogyatékosoknak ehhez be kell mutatniuk a szakorvos vagy az orvosi bizottság által kiállított igazolást. Aki azonban nem fogyatékos (hanem idős vagy mozgásszervi betegsége van), a háziorvostól kaphat igazolást. Ez az úgynevezett hétpontos nyomtatvány, amelyen az orvos a járást, a teherbírást és a terhelhetőséget értékeli, illetve hogy képes-e a beteg a tömegközlekedési járművek használatára. Ha a páciens hét pontnál többet kap, jogosult a parkolási igazolványra."”
 • 25. Mignon 2011. augusztus 10. 19:37
  „Szerintem, a parkolohelyek felfestesevel semmi baj, hanem
  a szakallas koma tul köver...

  :)”
 • 24. Nórikám 2011. augusztus 10. 19:24
  „21. infó: Nem tudom a Te problémád hol kezdődik, de stílusodból itélve nagy a baj.Agresszív, és rossz indulatú vagy, és teljesen félreértettél! Pusztán kiváncsiságból érdeklődtem , és nem rossz indulatból. Épp azért mert nem tudom kinek jár, és kinek nem a rokkant parkoló! Iszonyú rossz indulatú lehetsz, ha ismeretlenül ezt föl tételezed rólam! És nem tudom, honnan veszed, hogy reklamáltam? Istennek hála nem vagyok érintett, és nem is járok autóval. Nincs miért reklamálnom, csak érdekelt, hogy ki kaphat ingyenes parkolást. Ez olyan nagy baj? Azt hiszem világosan tettem fel a kérdést, de nálad tényleg nagy baj lehet, ha azonnal ugrasz egy ártatlan kérdésre. Szerencs még, hogy itt nem lehet baseball ütőt használni.Biztosan megtennéd. 20: vuk: Neked köszönöm az infót. üdv.”
 • 23. eleonóra 2011. augusztus 10. 19:17
  „Tegnap súlyosan mozgáskorlátozott beteget kellett a sebészeti klinikára időre , majd az eredménnyel tovább egy másikra ua.-ban a tömbben.Őrület volt.A klinikák előtt vagy oldalán nem lehet várakozni .Félő, hogy míg bekísérem a betegem elviszik a kocsit.Még a rokkantaknak sincs kijelőlt parkolóhely.Tehát beteget be, kocsival ki parkolóhelyet keresni és vissza a beteghez,majd a vizsgálat után :kocsihoz ki, betegért be és tovább a másik klinikára.Itt megint beteget a vizsgálatra bekísérni, majd kocsival ki újra parkolót keresni és vissza a beteghez.A vizsgálat végén kocsiért ki ,majd betegért be.
  Tudtak ugye követni??
  Szóval a klinikakertben nagy szükség lenne az átalakításra.A mentősök is nehéz helyzeteket oldanak meg”
 • 22. info 2011. augusztus 10. 18:12
  „Esetleg még a klinika területén is szét lehetne nézni, ugyanis aki valóban nem tud segítség nélkül közlekedni, ki vagyon rekesztve az ´egészséges emberek által. Úgy tűnik azon do....k a műtőasztalig mennének akik egy egész nap nem tudnak megírni egy zárój...-t a távozó beteg számára.”
 • 21. info 2011. augusztus 10. 18:04
  „19. Nórikám 2011.08.10. 13:01 --ezt a kérdést a kedves ismerősnek kell címezni!!! Amikor a kerekes székes ember szeretné az autóját elhagyni, vagy visszaülni a járműjébe ezen a szent helyen, akkor nem reklamálsz ugye?! <moderálva>”
 • 20. vuk 2011. augusztus 10. 14:27
  „19. Nórikám 2011.08.10. 13:01
  nem feltetlen jarasi nehezsegre adjak ki, pl. gerincserv eseten latszolag minden oke, menni is tud, megis mozgasserultnek szamit.”
 • 19. Nórikám 2011. augusztus 10. 13:01
  „Csak kiváncsiságból kérdezem: aki rokkant nyugdíjas az mind kap kártyát? mert ha igen akkor elképzelhető, hogy egészségesnek látszó ember foglalja el a roki parkolót. Azért kérdem ezt, mert nekem van rokkant nyugdíjas ismerősöm, aki nem mozgássérült, és van ingyenes parkolása. Legytek szívesek aki tudja válaszoljon. Köszönöm.”
 • 18. QM 2011. augusztus 10. 12:43
  „3. bessy 2011.08.10. 08:06
  Sajnálom, ha azt érzed, hogy a mozgásukban korlátozott emberek ellen vagyok. Bár téged ezek után erről biztos nehéz lesz meggyőzni.
  Aki nem mozgássérült, NEM jár neki mozgássérült igazolvány által biztosított "előny" Érthetőbben... ha nincs az autóban mozgássérült nincs joga a mozgássérült igazolványt használni. Amikor írtam, éppen arra utaltam, hogy a mozgássérültek helyét foglalják el.

  8. Linka11 2011.08.10. 10:13
  Jogos... mozgássérültnek tekintendő az a személy, aki önerőből vagy saját lábán nem tud közlekedni. Nem azt írtam, hogy minden rokkant kártyával rendelkező kamusi. Sajnos elég nagy %-a az, mert mindenki tudja, ... még a híres riporter úr ... az a hogyishívják. Neki is van és milyen beteg... teniszezni is tud.

  Éppen a valós mozgássérülteknek kellene legjobban lázadni annak eléréséért, hogy vizsgálják felül az összes igazolványt. Legyen normális parkoló és biztosítsák a feltételeket. Akinek jár az kapjon... Ja, azt nem akarja senki?

  Ez a baj. Mert amit a kamuzó mozgássérült igazolvánnyal kiadnak, azt a valós emberektől elveszik.

  Nagyon sajnálom azokat, akik mozgássérültek... de amikor azt látom, hogy építész vállalkozó furikázik tele szerszámmal és malterkeverővel és így áll meg elkülönített parkolóban... nekem nem fáj. Kérdezzétek meg a járókerettel rendelkezőket, akinek 680 métert kell "kocogni" miattuk.”
 • 17. deszkás 2011. augusztus 10. 12:38
  „ARCHISTAR! Egy példával érzékeltetnéd? Kicsit hihetetlen hogy egy se.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztus 20-án utasok is felszállhatnak: villamosok tesztelték a 4-est

Sikerült a keddi próbajárat. Tovább olvasom