Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Parlagfűrazzia: helikopterről ellenőriznek

Csongrád megye - Holnaptól akár 5 millió forintra is büntethetik azokat a földtulajdonosokat, akiknél parlagfüvet találnak. Gyomirtásra 7 megyei kistelepülés kapott pénzt. Kifejezetten erre a célra bevethető közmunkásokra még nincs pályázat.
Ma lejár a parlagfűkaszálás első kötelező határideje, holnaptól ellenőrizhetik a hatóságok a gyomos területeket. A rendszer nem változott; az elhanyagolt külterületi ingatlanokat a földhivatalban lehet bejelenteni, a belterületi parlagfüvet az illetékes jegyzőnek. Az eső és a kánikula megteszi a magáét, idén is számottevő fertőzöttségre kell számítani. A kormányhivatal vásárhelyi növény- és talajvédelmi igazgatósága ellenőrzi a megye 4263 négyzetkilométerét. Az önkormányzatoktól is hozzájuk futnak be a jelzések; ők bírságolnak és kényszerkaszálást rendelhetnek el. A bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet. Tavaly mintegy 16 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

Kampány, védőfelszerelés

A megelőzésre és gyomirtásra 600 önkormányzat kért pénzt a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlagfűmentes település pályázatán. Közülük 205 kapott vissza nem térítendő támogatást, átlagosan 250 ezer forintot. Csongrád megyében 7 település – Ambrózfalva, Árpádhalom, Baks, Csanádpalota, Fábiánsebestyén, Nagytőke és Szegvár – költhet lakossági gyommentesítő kampányra, védőfelszerelésre, eszközökre.

A sikeres ellenőrzés érdekében idén kísérleti jelleggel légi felderítést is végeznek a felügyelők – tájékoztatott Hódi László igazgató. Központi beszerzés nyomán 4 helikopter ellenőriz majd 4-4 megyét. Megyénkből 26 település környékét nézik át. Fénykép és színképelemzés is készül. A razzia kezdetéről az önkormányzatokat külön értesíti a növényvédelmi igazgatóság. Elsősorban az allergén gyommal hagyományosan legfertőzöttebb Homokhátságot vizsgálják.

A kormányzat közmunkapályázatot ígér az önkormányzatoknak – kifejezetten a parlagfű irtására. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint viszont csak július elején alakul meg a pénz elosztásáról rendelkező tárcaközi bizottság. A támogatás összegéről nem tudni. Azokból a korábban indult közfoglalkoztatási programokból is lehet parlagfüvet irtatni a közmunkásokkal, amiket például töltés- vagy erdőkarbantartásra kaptak a vízügyi társulatok, igazgatóságok, erdészeti társaságok, magán-erdőgazdálkodási társaságok. Ilyen és hasonló feladatra – a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai szerint – Csongrád megyében 800 közmunkás vehettek fel idén a cégek. Önkormányzatok összesen 730 közmunkást kértek például közterület-fenntartásra, ebből, ha jól gazdálkodnak, megoldható a gyomirtás.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. például a város 2300 hektárján vágatja a füvet, kaszáltat, 40 hektárnyi telken illetékes gyomot irtani. A többi ingatlan tulajdonosát levélben figyelmezteti a sürgető teendőre.

Olvasóink írták

 • 4. vandar 2011. július 01. 07:41
  „Mentőhelikopterekre bezzeg nincs pénz?!
  Szégyen gyalázat!
  Persze a sanyargatás sokkal kifizetődöbb.
  Jövőre már műholdat fognak fellőni kísérleti jelleggel!?”
 • 3. Haho66 2011. június 30. 20:15
  „Tudjátok hol van parlagfű? A Bőrklinika hátuljánál (mármint nem a Tisza-part felől). Legalább nem kell messzire menni az allergiásoknak.”
 • 2. nyomdasz63 2011. június 30. 14:16
  „Fogadjunk,hogy a Kálvária sgt.jobb oldalán a Mol-kút~Spar áruház közti terület gazdáját nem "bántják" a parlagfű/és egyéb,2 méteres gyom/ miatt!
  Ja ! Hogy az a Pisturié..az más!”
 • 1. Vörcsi 2011. június 30. 08:04
  „A MÁV-nak rá fog menni a gatyája is! Ugyanis, az un. "munkaterületein" a legnagyobb a gaz, és a parlagfű.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis lakás is megoldás lehet

Az IKV Zrt. az utolsó pillanatig tárgyal a bérlőivel, kimerült-e minden lehetőség a végső lépés, a kilakoltatás előtt – állítja Tápai Péter elnök-vezérigazgató. Tovább olvasom