Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Parlagfűrazziák és a pénz

Ellenőrzést tart a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az agrártámogatások nyerteseinél, többek között a parlagfű irtását vizsgálja. A támogatásból 5-10 százalékot vonnak le büntetésül, de előfordul, hogy a gazdák a teljes pénzt veszni hagyják.
Az agrártámogatások nyerteseinél a támogatás feltételeit – többek között a parlagfű irtását – vizsgálják a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellenőrei. A támogatási összegből előreláthatólag 5-10 százalékot von le az MVH, ha gyomos táblákat talál. Előfordul, hogy a helyszíni ellenőrzéskor a gazdák visszavonják igényüket, a tel-jes agrár-környezetgazdálkodási (AGK) támogatásukat veszni hagyják. Ennek fő oka az lehet, hogy az unió a támogatáshoz szigorú és költséges gazdálkodási feltételeket ír elő – összegezte eddigi tapasztalataikat Molnár Attila ellenőrzési osztályvezető.

A homokos területeken nagymértékű a parlagfű fertőzöttség. Ruzsa, Zákányszék, Ásotthalom, Pusztamérges és Kistelek környékén rengeteg gyomos táblát találtak az ellenőrök. Kötött talajon kevésbé jellemző az elgazosodás. A betakarítást követően, még ha be is tárcsázzák a talajt a gazdák, a parlagfű egy-két héten belül kinő és hamarosan virágzik. A gyomos területek miatt várhatóan nem zárják ki a további pályázatokból tulajdonosokat.

Eddig közel kétezer hektárt, több mint ötven nyertes pályázót ellenőrzött az MVH Csongrád megyében, elutasító határozatok nem születtek. A földalapú támogatásokkal kapcsolatosan már az idei ellenőrzések nagyobb felén túl vannak, közel 3500 hektárt mértek le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannoverből Isztambulba – egy tankolással

Hannoverből indult, Isztambulba tart, és csak egyszer tankol Gerhard Plattner egy 2,5 literes… Tovább olvasom