Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Parókában ugrik a kaszkadőr

A Melindát alakító énekesnők helyett a szegedi Tigers kaszkadőrcsoport tagja, Göncz Sándor veti magát nyolc méter magasból a Tiszába a Bánk bán Dóm téri előadásain.
A szabadtéri mostani Bánk bán-produkciójának rendezője, Szikora János állította színpadra 1997-ben a Cyrano de Bergerac című Rostand-drámát, amelyben először szerepelt a Dóm téren a szegedi Tigers kaszkadőrcsoport. Az akciójelenetekért felelős szakértő, Pintér Tamás, alias Oroszlán kérte fel akkor a Rusz Alajos vezetésével működő kis csapatot. Azóta több darabban is felléptek már a szegedi kaszkadőrök, akik nem hivatásszerűen, mindennapos kenyérkeresetként, hanem hobbiból űzik a veszélyes hivatást. Rusz Alajos elmondta: Kerényi Miklós Gábortól a West Side Storyban, Valló Pétertől a III. Richárdban is kaptak feladatot. A Korognai Károly rendezésében bemutatott Tragédiában pedig a római színben egymással harcoló gladiátorokként szerepeltek. Nemcsak színházi munkára, hanem forgatásokra is hívják őket, például Eddie Murphy Magyarországon készült I Spy című filmjében is közreműködtek.

Göncz Sándor ugrása a Bánk bán próbáján – még paróka nélkül Fotó: Segesvári Csaba
Most ismét szükség van kaszkadőrre, mert a Bánk bán harmadik felvonásának elején Melinda a monumentális díszlet tetejéről veti magát a Tiszába. Erre a nyaktörő mutatványra a szerepet megformáló énekesnő, Tokody Ilona és Keszei Bori nem vállalkozhatott. A 28 éves szegedi Göncz Sándorra esett a választás, aki a kezdetektől a Tigers csoport tagja.

– Nyolc méter magasról kell látványosan a mélybe vetnem magam, mintha arccal zuhannék a folyóba. Melindáéhoz hasonló parókát és hálóinget kapok, ezért kicsit mókás ez a feladat. Szikora János ügyesen megrendezte a helycserét, nem lehet észrevenni a váltást, ezért nagyon hatásos a jelenet. Többször begyakoroltuk, Oroszlán mindent alaposan kidolgozott, így nem lehet vele probléma – mondja Göncz Sándor. A színpadon 1,8 méter magasan nagy dobozokat halmoznak egymásra, amire hat centiméter vastag szivacsréteg is kerül, erre kell zuhannia. Esés közben fél fordulatot kell tennie, azaz háttal kell érkeznie, hogy minél nagyobb felületen fogják fel a dobozok. Semmilyen védőeszköz nem lesz rajta.

– Olyan a világítás a jelenetben, hogy szinte semmit sem látok, a fekete mélységbe ugrom. Szeretem a kihívásokat, ilyenkor felmegy az adrenalinszintem. Bereményi Géza filmjében, a Hídemberben is dolgoztam, ott egy öt méter magas erkélyről kellett leugranom. Egészen másfajta munkát kaptam, amikor Alföldi Róbert szegedi Faust-produkciójában a férfi kontakt táncos voltam – meséli Göncz Sándor, aki azt is elárulja: 12 éve foglalkozik kick-boxszal, saját hip-hop tánccsoportot is vezet Szegeden. Ebben a műfajban többszörös magyar bajnok, fitneszversenyzőként pedig többszörös kupagyőztes.

– Sanyi abszolút profi kaszkadőr, akinek mindent jól előkészítettünk, így nem tartom túlságosan veszélyesnek ezt az ugrást. Persze ha egy civil lenézne a magasból, és látná, hogy egy zsebkendőre kell leugrania úgy, hogy közben még meg is kell fordulnia, legalábbis elcsodálkozna – kommentálta a feladatot Oroszlán.

Bánk bán fia

Fotó: Karnok Csaba
Hotzi Bálint játssza Melinda és Bánk bán kisfiát. A hétéves szegedi fiúcska bátyja már játszott a szabadtérin az Evitában és a Jézus Krisztus Szupersztárban, ő hallotta a rádióban a felhívást, és beszélte rá az öccsét, hogy jelentkezzen a válogatásra. Bálintot úgy szemelték ki, hogy nem is tudták: muzsikusfamília sarja, édesapja, Hotzi Zoltán a szimfonikusok fagottművésze, édesanyja pedig a Tábor utcai zeneiskola zongoratanára. Szikora János rendező a gyerekszereplők szokásos passzív részvételénél sokkal többet kér tőle. Akkor sem izgul, amikor nyolc méter magasban kell szappanbuborékot fújnia a díszlet tetején, játékként éli meg a színpadi munkát. Édesapja a zenekari árokból aggódhat érte.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven- és ötszázforintos 1956 tiszteletére

Újabb évfordulós emlékpénz kiadását jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. Érméből hárommal,… Tovább olvasom