Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Pártból nincs hiány

Az ajánlószelvény átadásával március 17-éig hozzájárulhatunk a képviselőjelölt-állításhoz. Az eddig bejelentett pártok közül 32 „hivatalos". A szegedi székhelyű, a Pajzs Szövetség nyilvántartásba vételét először elutasította az Országos Választási Bizottság; végül törölték emblémájukról a koronát: így indulhatnak.
Kifogás

A választók névjegyzéket február 15-éig közszemlére teszik a helyi választási irodák. E napon 16 óráig nyújthat be kifogást a polgár a névjegyzékből való kihagyás, törlés illetőleg a névjegyzékbe való felvétel miatt. Ezzel összefüggésben Szegeden az 564-466, illetve az 564-467-es telefonszámon adnak információt. Itt jelentkezhetnek azok is, akik külföldön szeretnének voksolni április 9-én és 23-án.  
Aktivizálódhatunk a kampánynak e szakaszától. A választási naptár szerint múlt hét csütörtökéig minden voksolásra jogosult polgár megkapta a választási értesítőt és az ajánlószelvényt, mellyel akár a leendő képviselők jelölésében is részt vehet. Jó tudni, hogy e szelvény kitöltésében segíthet például a független vagy pártjelölt, illetve aktivista, de az ajánlás csak a választópolgár saját kezű aláírásával érvényes.

Ugyanakkor jogszabály rögzíti: a polgár zaklatása nélkül és csak semleges területen (például tömegközlekedési eszközön nem) gyűjthető ajánlószelvény. Egy-egy polgárból akkor lehet képviselőjelölt, ha 750 nevére szóló és érvényes ajánlószelvényt gyűjt össze és ad le a helyi választási irodában március 17-én 16 óráig. Ez a határideje a jelöltet indító politikai szervezetek bejelentkezésének is.

Pártból természetesen nincs hiány! Az Országos Választási Bizottság eddig 32 pártot vett nyilvántartásba. Először elutasították az egyetlen szegedi székhelyű szervezetet, a Pajzs Szövetséget. Azért döntöttek így, mert a pajzsosok szerepeltették emblémájukon a koronát. Ez sérti a nemzeti jelképekről szóló törvényt. A Pajzs Szövetség utóbb megváltoztatta az ábrát, így most már indulhat a választásokon.

A pajzsosok álláspontját kutatva hívtuk telefonon a tudakozótól kapott két számot. Az egyik „az előfizető kívánságára átmenetileg nem kapcsolható", a másik vonal végén viszont két nagyothalló, idős ember jelentkezett. Válaszuk alapján az a kép állt össze, hogy a Pajzs Szövetséget képviselő nő a bácsi lánya, aki gyerekeivel és férjével éppenséggel külföldön él, de a párt leveleiért időnként jelentkezik.

Figyelemre méltó, hogy több politikai szervezet nem budapesti székhelyű. Ezek a parlamentből vagy annak holdudvarából közismertnek mondható szervezetek, de ott leljük közöttük például a Létminimum Alatt Élők és Esélyteremtők Pártját, vagy a Panellakók Polgári Pártját is. A vidékiek közül pedig igazi csemege mondjuk a Gombán alapított Magyar Szegényeket Pártoló Párt, vagy a pécsi Magyar Királyság Párt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő Fasori Általános Iskola: a szülők kitiltva

A diákok védelmében zártabbá tették a szegedi Fő Fasori Általános Iskolát, ahol az utóbbi időben… Tovább olvasom