Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Pártfogók segítik a börtönviselteket

Aki éveket töltött börtönben, nehéz helyzetben találja magát szabadultakor. Megváltozott körülötte a világ, és számára új társadalmi környezetbe kellene beilleszkednie, annak hasznos tagjává válva. Szinte lehetetlen – ha csak nem segíti a pártfogói felügyelő.
A középkorú férfi 1999 szeptemberében került börtönbe fegyveres rablásért. 2006-ban szabadult. Azóta tartja a kapcsolatot Pintér Tiborral, a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatal Pártfogói Felügyelői Szolgálat munkatársával. Ismeretségük egyébként jóval korábban kezdődött – hiszen a pártfogók már hónapokkal a szabadulás előtt igyekeznek fölkészíteni a fogva tartottat az új életre.

– Szabadulásom után egy szegedi üzemben találtam munkát. Nem is akármilyenben, hanem ahol a szakmámban helyezkedhettem el. A pártfogó közreműködött munkába állásom előkészítésében, minden simán ment: szeptemberben szabadultam, és október 2-án már dolgoztam is – emlékszik vissza az egykori elítélt. – A személyes okmányok beszerzésében is kaptam segítséget, ezek nélkül mozdulni sem tudtam volna: nem volt sem személyi igazolványom, sem tb-, sem adókártyám. Voltaképpen nem volt semmim, csak a szabadulólevelem. Pusztán ezzel nehezen kezdhettem volna új életet.

A beilleszkedés gyorsításáért

– A társadalomba való újra beillesztés nagyon fontos feladatunk – mondja Győrki Péter, a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatal igazgatója. A hivatalon belül három szolgálat működik: a pártfogói felügyelői, a jogi segítségnyújtó, illetve az áldozatsegítő. A hivatalnak Szegeden, Makón, Hódmezővásárhelyen, s Csongrádon egyaránt megtalálható az irodája. A pártfogó felügyelői szolgálat a büntetés-végrehajtási bíró által elrendelt pártfogó felügyelet mellett utógondozást is végez. Az utógondozás önkéntes, akkor kerül rá sor, ha az elítélt a börtönidejét teljesen kitöltve szabadul, és kéri a pártfogó segítségét.

– Egyébként van egy kis pénzügyi letiltásom a munkahelyemen, még a régebbi idők következményeként, amikor nem fizettem gyerektartást, és bűnügyi költség is fölmerült velem kapcsolatban – folytatja. – Ez visszafogja a keresetemet, de a munkáltatóm igyekszik külön juttatásokkal ellensúlyozza a hiányt. A fölhalmozódott adósságaim részletekben történő visszafizetésével kapcsolatos ügyintézésben is nyújtott segítséget a pártfogó. Különben pedig néhány hónapja már stabil élettársi kapcsolatban élek, párommal a munkahelyemen ismerkedtem meg.

– Hogyan kezdődött?... – kérdez vissza másik pártfogolt huszonéves fiatalember. – Rossz társaságba keveredtem, elkezdtem kábszerezni, s el akartam vinni valahonnan egy tévét, belőtt állapotban. Ebből lett egy bírósági ügy. Időközben drogrehabilitációs intézetbe kerültem Pesten, ott töltöttem másfél évet, és mikor onnan gyógyultan távoztam, kaptam hét hónapot, két évre felfüggesztve – emlékszik vissza. Eredetileg debreceni vagyok, de akkor lejöttem ide Szegedre, új életet kezdeni. A hivatalnál Tibor lett a pártfogóm, nagyon segítőkész volt, mindenben támogatott. Erre a segítségre szükségeim is volt ahhoz, hogy jelentkezzem az egyetemre. Föl is vettek, már másodéves vagyok. Pártfogói segítség nélkül nem sikerült volna újrakezdenem az életemet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti zsongás Subasán

Nagyüzem volt a subasai nyaralókban a hosszú hétvégén. Az ünnepek alatt sokan döntöttek úgy, hogy a… Tovább olvasom