Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Partidrogok, pia és a tinik - rendhagyó bűnmegelőzés Szegeden

Szeged - Isznak-e a 14 évesek? Miért keresik a bilincset a 16 évesek? És tényleg börtön jár a lopásért? Féljünk-e a GINÁ-tól? Súlyos kérdések, játékos válaszok.
– Ez itt egy egyensúlyozó bicikli – mutatta be a furcsa kétkerekűt Viktor, a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményének tanulója. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szeged Városi Rendőrkapitányság, a Városőrség és a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola közös rendezvényén 3 napig az „életre" készítik fel a diákokat.

A vetélkedőkkel, tesztekkel és gyakorlati bemutatókkal tarkított bűnmegelőzési napokra ellátogatott a delmagyar.hu-is. Amikor a tornacsarnokba beléptünk, épp biciklis és részeg szemüveges versenyhez készültek a zömében 14–15 éves diákok. A szemüveget felvéve a diákok látása pillanatok alatt eltorzult, többen még a cél előtt hasra estek.

Rendhagyó bűnmegelőzési napok Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A kitűzött feladat szerint a részeg-szemüvegben – ami az ittasságot szimulálja – 10–15 méter megtétele után tárgyakat kellett volna szétválogatniuk: hozzátesszük, hogy tényleg csak feltételes módban élt a kiírás. A dülöngélő, egymásba kapaszkodó iskolások inkább a tálcák leverésével, mintsem holmi válogatással töltötték az időt. A részeg-szemüveg kínálta alkalmat kihasználva igyekeztünk megtudni: mennyit isznak a mai tinik. – Elég rossz volt a szemüvegben, alig láttam valamit – mondta az egyik fodrásznak tanuló lány, Fanni. Majd a valódi alkoholizására áttérve elárulta, előfordult már, hogy részegre itta magát. – Kipróbáltam, milyen részegnek lenni. Tudom furcsa, de ma már nem érdekel a pia, alkohol nélkül is tudunk bulizni – mesélte az alig 15 éves Dóri. A fiatalok kiegyeztek abban, hogy az ivászat egyszer „flash", de sokszor már unalmas.

– A plakátok felhívják a figyelmet arra, milyen könnyen bűncselekmény áldozatává válhatnak a tanulók. Elég ha a kábítószer fogyasztásra, esetleg a brahiból elkövetett lopásokra gondolunk (amit akár elzárással is büntethetnek) – magyarázta Krammer Erika igazgató-helyettes. A fiatal matematikatanár elmesélte: a tanulóiknak nemcsak jogi, hanem erkölcsi szempontból is bemutatják a bűncselekmények következményeit. – Talán ezért is a „Bármit teszünk, gondoljunk a következményekre!" lett a bűnmegelőzési napok szlogenje – mondta az igazgató-helyettes. Az egyik osztályterembe belépve megtudtuk: az illegális drogon kívül számos legális tudatmódosító szerhez is hozzájuthatunk. Természetesen nem a rendőrség előadójától, hanem a teremben helyet foglaló 9. osztályosoktól. – Mit kaphatunk a közterületen vizelésért? – tette fel az életszerű kérdést az egyik diák. – Garázdaságért pénzbüntetést kaphatsz – magyarázta a rendőrnő. A jókedvű kérdező és társai hangosan gondolkodva arra a megállapításra jutottak: jobb a WC-ig cipelni felesleges folyadékukat. A drogozást feszegetve azt is megtudtuk: a tiltott marihuána, mákszármazékokon túl rengeteg szabad forgalmú kábítószer is ismert a fiatalok körében.

Rendhagyó bűnmegelőzési napok Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

GHB, vagy Gina, a folyékony extasy

A GHB-t korábban gyerekek altatására használták az orvosok. Semleges ízű, vízszerű folyadék, hol keserű ízzel, hol íztelenül. Ha megisszák 10-15 perc múlva tudatvesztés és légzészavar lép fel. Túladagolás esetén pedig légzési elégtelenség, kóma.

Sokszor szórakozóhelyeken, a csapolt sörbe is tesznek olyan anyagot – nem feltétlen GHB-t, amelytől automatikusan visszajár az ember ugyanarra a helyre. Furcsa módja ez a vendéglátásnak.

Forrás: amlikareceptek.eoldal.hu

Az elméleten túl, gyakorlati bemutatóval is várták a tápais diákokat: a tornacsarnokban önvédelmi bemutatóval készültek a rendészeti hallgatói. Még csak a terem sarkában jártunk, amikor már messziről hallottuk, egymást bilincselik a diákok. A fém karperecek a későbbiekben is komoly jelentőséggel bírtak: a pénteki, iskolai-bűnmegelőzési színdarabjukhoz készültek a 16 éves lányok. – Kölcsönadom nektek a tanbilincset – magyarázta az oktató, ugyanis a lányok elárulták: otthon csak díszként használt, kicsi, szőrös és rózsaszín bilincsük van. A viccet félretéve elmesélték, egy meglehetősen gyakori – és sajnos veszélyes – élethelyzetet mutatnak majd be az iskola tanulóinak. – A sztori egyszerű: egy diszkóban járunk, ahol több lány együtt bulizik. Két csaj összeveszik egy pasin, ugyanis mindketten lefeküdtek vele – tudtuk meg Lillától. Az életre hajazó történet az egyszerű szerelmi helyzet után éles fordulatot vett: „Az egyik sértett lány, bosszúból Giná-t önt társa poharába, majd magára hagyja". Az ismert partidrogról a 16 éves fiatalok elmondták, hogy meglehetősen gyakori a szegedi éjszakában: „Ha beveszed, azt csinálnak veled, amit akarnak.". A sztorit tovább-bontva végre eljutottunk arra a pontra, hogy kiderüljön miért is szükséges a bilincs. – A barátnők, az elkábított lányt rendőri segítséget kérve védik a lehetséges következményektől – esetleges erőszaktól –, és mivel mi játsszuk a rendőröket, gyakorolnunk kell a bilincs használatát is – mesélte a két 13. osztályos, Virág és Erzsébet. A Giná-ra visszatérve azt tanácsolták a szórakozni vágyó fiataloknak, hogy ne hagyják őrizetlenül poharaikat. Még hatásosabb, ha csak palackozott italokat fogyasztanak.

Az iskolában bemutatott kiállítást, valamint az ott vetített K.O.M.P.-filmeket Szeged több középiskolájába is eljuttatják a szervezők.

Olvasóink írták

 • 19. Sportplusz 2010. október 31. 11:04
  „..az a legnagyoobb probléma , hogy a 18 éven aluliakat - tilalom ellenére - beengedik a felnőtt szorakozohelyekre .. diszkokba stb ..ohol folyik a piálás cigizés .. és őket is szép lassan rászoktatják.. ennyi.. a hatoságok ellenőrizzék a szorakozohelyeket ill. rendőrök ne csak az autosokat hanem a szorakozo -helyeket is ellenörizzék!!!!! de erre példát még ndem láttunk !!!”
 • 18. segesvarics 2010. október 29. 13:03
  „17. hozzászólás VV4 2010.10.29. 12:59

  ilyen sorrendben mondta, szabálysértés vagy garázdaság. én pedig az egyiket, a súlyosabbat leírtam. minősítés nélkül.”
 • 17. VV4 2010. október 29. 12:59
  „Az utcai pisilés alapesetben (másokat meg nem bontránkoztató módon - vagyis nem az utcaközepén minden járókelőt becélozva) köztisztasági szabálysértés, nem pedig garázdaság! Nem tudom, hogy a rendőr tényleg ezt mondta-e, de ha igen, akkor neki kéne veselkedni kicsit a jogszabályoknak...”
 • 16. dublini 2010. október 29. 10:57
  „Tudom furcsa, de ma már nem érdekel a pia, alkohol nélkül is tudunk bulizni - mesélte az alig 15 éves Dóri

  Ilyen fiatalon lemondani az alkohol adta remek mókákrol?? FELELÖTLENSÉG”
 • 15. siklo 2010. október 29. 10:19
  „miskolcon a városőrség 220millióba kerül évente és egy budapesti székhelyű offshore cég látja el a feladatot, érdemes lenne róla írni.”
 • 14. siklo 2010. október 29. 10:16
  „5. újszeged liget, dómtér mellett a sarkon, marstér pályaudvar stb... van nyilvános wc sok helyen csak nem gyűjtötte senki még össze egy oldalra.”
 • 13. segesvarics 2010. október 29. 07:24
  „11. hozzászólás purgator 2010.10.29. 00:21

  sztem nincs. sajnos.
  arra mondjuk én is kíváncsi lennék, h szép mobil wc-ket mennyiből lehetne telepíteni. automata ajtó, stb, stb. nem tojtoj :-)”
 • 12. flightmode 2010. október 29. 00:44
  „Tinilányok, pia, partydrogok?
  ZSÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 11. purgator 2010. október 29. 00:21
  „Roppant érdekes a mellébeszélés széles Kelet-Belgiumig...
  A kérdés: pl. nem takony kiskorú, hanem nagykorú bennszülött/turista, kulturált sörözés után mit tehet Szeged belvárosában pl. éjfél után 5 perccel, ha az elfogyasztott, a maga normális útján kikívánkozna? Van "legális" nyilvános lehetőség? Hol?”
 • 10. kenguru 2010. október 28. 23:54
  „6.
  A belga fizetést ne mérd a magyarokéhoz.”
 • 9. kenguru 2010. október 28. 23:52
  „Ők tudják milyen pia nélkül bulizni.... én tudnom milyen buli nélkül piálni!
  :)”
 • 8. Rap_boy15 2010. október 28. 21:25
  „1# antikos Ott voltak ha nem zavar csak nincs lefényképezve ott volt a Városőrség/Polgárőrség/Rendőrség (SÜN) Lájkolóm a hülyeségedet ;)”
 • 7. kekeczke 2010. október 28. 20:05
  „kabecok jól nyomják ! ! ! :D”
 • 6. segesvarics 2010. október 28. 19:40
  „5. hozzászólás purgator 2010.10.28. 19:25

  öööööööööö. tessék? belgiumban majd 200 euró az utcai pisilés. ott nem reklamálnak. nem értem a kérdéseket. :-)”
 • 5. purgator 2010. október 28. 19:25
  „3. hozzászólás segesvarics 2010.10.28. 17:57
  "sztem a rendőr nem wc-s néni és wc minden piaosztó helyen van."
  Ott is alhatnak? Ha eltávozik a "piaosztó hely"-ről pl. hazafelé, vagy akárhová menet a "mediterrán" napfény városában a nap bármely szakában. Hol? Vagy csak a sarki kocsmába mehetnek, hogy hazaérjeneke vele?
  Fontos az értetlenkedés!”
 • 4. 1131 2010. október 28. 18:21
  „De baromság..
  A magyar rendőrök csak ne jó pofizzanak!”
 • 3. segesvarics 2010. október 28. 17:57
  „2. hozzászólás purgator 2010.10.28. 17:42

  sztem a rendőr nem wc-s néni és wc minden piaosztó helyen van.”
 • 2. purgator 2010. október 28. 17:42
  „"- Mit kaphatunk a közterületen vizelésért? - tette fel az életszerű kérdést az egyik diák. - Garázdaságért pénzbüntetést kaphatsz - magyarázta a rendőrnő. A jókedvű kérdező és társai hangosan gondolkodva arra a megállapításra jutottak: jobb a WC-ig cipelni felesleges folyadékukat."
  Okos rendőr, jó rendőr! Aztán most mesélje azt is el, hol is laknak azok a közWCk Szegeden, ahová el lehet "cipelni felesleges folyadékukat?" Mert gondos körültekintéssel - a turisták kedvéért? - lebontották az utolsó "zöld villamost" is! Bravo városvezetés!”
 • 1. antikos 2010. október 28. 15:44
  „Tényleg, a valóságban a bűnmegelőzéssel foglalkozó polgárőrök hol maradtak??? Valamelyik nagy tudású szegedi vezető elfelejtette az időpontot? Nem is értem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma is hatnak a Weöres-versek

Szeged - „Alva jár az Orbán,/ Tornyot visz az orrán,/ Trombitások ülnek benne/ Három szekér… Tovább olvasom