Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Passzázslépcső: óvatosan, lépésről lépésre

Szeged - A passzázsról az Aradi vértanúk terére vezető lépcsőre és a villamosmegálló melletti burkolathiányra panaszkodik a környéken lakó olvasónk.
– Olvastuk, hogy megszépül a Dugonics és az Árpád tér, de mikor teszik rendbe az Aradi vértanúk terét? Baj van a nagyáruház mögött, a térre levezető lépcsősorral. A kismamák kézben cipelik a babakocsikat, a mozgáskorlátozottak a nehéz szatyrokat – panaszolta szerkesztőségünknek küldött levelében a Jókai utcában lakó Ábrahám Istvánné. – A lépcsőfokok lekoptak, letörtek, a korlátokat nyilván óriásoknak tervezték. Lesz jobb, emberszabású megoldás? A villamosmegállóhoz vezető úton egy háromszög alakú részen nem aszfaltos a burkolat, esőben csupa sár. Ez különösen akkor gond, ha a belváros irányába és az Indóház tér felé is egyszerre ér be a villamos.

Nyaktörő mutatvány a lépcsőkön közlekedni. Aki nem figyel, könnyen megsérülhet. Fotó: Schmidt Andrea
Nyaktörő mutatvány a lépcsőkön közlekedni. Aki nem figyel, könnyen megsérülhet. Fotó: Schmidt Andrea


Aki a Dugonics térről vagy Jókai utcából igyekszik elérni a belvárosi villamost, annak ki kell kerülnie a másik szerelvény leszálló utasait. Mivel keskeny a járda, kénytelen az autók között kerülni vagy a nagy pocsolyába belelépni. Ez a futóbajnokság nemcsak a kismamákat érinti, babakocsival vagy karban a gyerekkel, hanem a mozgássérülteket, és bennünket, időseket. Nem kerülhet olyan sokba ennek a kis darabnak az aszfaltozása vagy téglaburkolata!

A passzázs lépcsőjéről az épületben többségi tulajdonos IKV Zrt.-nél érdeklődtünk. Az ingatlankezelő tájékoztatása szerint a balesetveszélyt elhárították. Más beavatkozásról vagy a lépcső akadálymentesítéséről a lakóközösség közgyűlése dönthet, de vannak a háznak sürgetőbb – csatornázással, kazánnal kapcsolatos – tennivalói.

A burkolathiány kérdését a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája vizsgálta meg. Kósa János, a szakiroda munkatársa elmondta: valószínűleg szükség lesz a járdaszakasz szélesítésére. Erről kikérik a kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. véleményét, és figyelemmel arra, hogy az Aradi vértanúk tere helyi természetvédelmi érték, a városkép- és környezetvédelmi bizottság dönthet a járdaszélesítésről.

Olvasóink írták

 • 16. tirpák 2012. május 29. 13:32
  „hülye vagy ha lebontanák a nagyÁ-t összedőlne a házunk (60 lakás 200 lakó) én itt rohadok 20 éve de szeretem szép a kilátás a dómra közel a kocsma bolt inkább a panelházaitokat bontogassátok lefelé !”
 • 15. Herli 2012. május 27. 08:04
  „Áruházért tényleg nem volna nagy kár. Amúgy is az egyik legdrágább bolt a sok közül.
  Le kell bontani, ma már nem illik oda. Vevői megcsappantak, csak termeli a hiányt.”
 • 14. smalltown 2012. május 26. 18:17
  „az egesz Nagyaruhazat le kellene bontani....”
 • 13. szatyi 2012. május 25. 22:57
  „"A Passzázslépcső csak a kezdet, és még ami a lépcső mögött, illetve az épület alatt van ...!!!"

  Hidd el, ez a kutyát sem érdekli!”
 • 12. TrombiFrédi 2012. május 25. 17:49
  „A Passzázslépcső csak a kezdet, és még ami a lépcső mögött, illetve az épület alatt van ...!!!”
 • 11. helsinkirokker 2012. május 25. 15:33
  „Szerzetes!

  Érdekes dolog amin háborogsz. Megfigyeltem, hogy a paneldzsungelben vannak kitaposott ösvények a gyepen, és egyes helyeken ezeket az ösvényeket kirakták járókövekkel, vagy beborították aszfalttal. Mert az emberek pont ott szeretnek menni és nem ott ahol egy tervező megrajzolta a járdát. Szeretik a legrövidebb utat, szerintem ez normális dolog. Ezt kellene csinálni itt is, a fűért már nem kár, és nem lenne pocsolya.”
 • 10. Ebgondolat 2012. május 25. 14:43
  „Ez a lépcső úgy veszélyes, ahogy van: esőben, hóban úgy csúszik, mint a fene! csodálkozom, hogy még senki sem törte ki a nyakát.”
 • 9. Horthyszobor 2012. május 25. 14:24
  „Új stílus Komócsin barokk... Bár követője (Botka barokk épületekkel) sem panaszkodhat.”
 • 8. DobóI 2012. május 25. 13:30
  „Beleillik a botkai "Szeged a jövő városa" látványképbe..”
 • 7. Commander-V2 2012. május 25. 13:07
  „Az egész épület nem illik a városképbe. Bár tudom hogy a Fidesz szerint ez is "csak" látványberuházás lenne, de sokat lendítene a turizmuson és a városon, ha felcsútmocsoládi stadion helyett mondjuk egy új üzletet építenének állami támogatással a mára tényleg kissé megkopott külsejű Nagyáruház helyére.”
 • 6. TELSTAR 2012. május 25. 12:14
  „Nem csak a lépcsőket kell lebontani, hanem az egészet, és rehabilitálni a régi utcaképet.”
 • 5. acidrain 2012. május 25. 11:56
  „Gusztustalanok a lépcsők és veszélyesek, birkák ide vagy oda.”
 • 4. Szerzetes 2012. május 25. 11:22
  „"A villamosmegállóhoz vezető úton egy háromszög alakú részen nem aszfaltos a burkolat, esőben csupa sár."
  Ha a birkák nem taposnák ki a füvet, csak azért, hogy fél perccel tovább állhassanak a villamosra várva, akkor nem lenne ott sár. Illetve, lehet hogy lenne, de kit zavar, ha nem birka módjára közlekedünk, hanem meg tudjuk tenni azt a 3 lépéssel hosszabb utat.”
 • 3. Bendegúz007 2012. május 25. 11:14
  „A nagy áruházat át kellene alakítani mert borzadály ahogy kinéz,elavult szocreál épület,mely a város szégyene.
  A másik lehetőség és a legjobb,hogy teljesen ledózerólni,és valami oda illő modernet építeni,aminek tiszeteséges férőhelyes mélygarázsa is van.”
 • 2. Csecs 2012. május 25. 10:54
  „Bukarest parádé! Törött műmárvány, betonkocka, koldusok és az elmaradtahatlan Lestyán-banda. De legalább a koszovói csencselő szabadsághősök odébbáltak...”
 • 1. gedeon 2012. május 25. 10:42
  „Megvárják, amíg baleset lesz a vége, aztán esetleg nagy kegyesen megcsinálják a problémás részeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi modell az orvosképzésben: több idő a kellő tudáshoz

A Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében újfajta képzési struktúrában oktatnak. Tovább olvasom