Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Pataki András a kortárs balett terveiről

Szeged - Bár közös produkciókra is készül a Szegedi Nemzeti Színházzal, a Kortárs Balett továbbra is önálló együttes – hangsúlyozza az évad terveiről beszámoló Pataki András, a társulat igazgatója.
– Társulatunk húszéves munkájának is elismerése egyben, hogy Juronics Tamás a színház művészeti vezetője lett, és ezzel sajátos perszonálunió jött létre. A közgondolkodásban tapasztalataim szerint gyakran úgy jelenik meg a balett, mintha újra a teátrum egyik tagozata lenne. Aki az elmúlt két évtizedben nyomon követte az együttes történetét, tudhatja: továbbra is alapítványi fenntartású, saját szervezeti felépítéssel rendelkező, önálló társulat vagyunk. Ez persze továbbra sem zár ki semmilyen együttműködést a színház tagozataival – hangsúlyozza Pataki András.

A Szegedi Kortárs Balett igazgatója szerint az idei évad legnagyobb vállalkozása: a prózai tagozattal, az operakórussal és a szimfonikusokkal közösen mutatják be Lendvay Kamilló A mennyei város című táncjátékát. Ezt a produkciót az október 14-i gálaesten, a nagyszínház megnyitásának 125. évfordulóján láthatja először a szegedi közönség. Az igazi premierjét azonban november 28-án, A katona története című Sztravinszkij-darabbal együtt tartják. Mindkettőt Juronics Tamás rendezi és koreografálja.

Évek óta zajos Carmina Burana. Fotó: Karnok Csaba

Évek óta zajos siker a Carmina Burana. Fotó: Karnok Csaba


– Ebben az évadban is együttműködünk a Nemzeti Táncszínházzal. Decemberben a Művészetek Palotájában is – ahol nemrégiben a Carmina Buranával arattunk telt ház előtt hatalmas sikert – előadjuk a Lendvay–Sztravinszkij-estünket. Új táncosaink most nagy prés alatt vannak, hiszen folyamatosan tanulják a futó és az új darabokat. Zsadon Flóra és Csetényi Vencel rutinosabbak, hiszen a Budapest Táncszínháztól érkeztek hozzánk. Ügyes és tehetséges Horváth M. Gergő és Hajszán Kitti is, őket a Győri Táncművészeti Szakközépiskola végzősei közül szerződtettük – mondja Pataki András. Szegeden ebben az évadban is harminc előadást terveznek, a kisszínházban februárban mutatják be a Csipkerózsikát. A balettigazgató tárgyalásokat folytat arról is, hogy jövőre Kölnben és Brüsszelben a Carmina Buranával vendégszerepelnek.

Isteni színjáték

Az együttes legnagyobb vállalkozása a 2010-re elkészülő Isteni színjáték, amit a másik két vezető vidéki táncegyüttessel, a Győri Balettel és a Pécsi Balettel közösen hoznak létre Juronics Tamás rendezésében. Társkoreográfusként Vincze Balázs, a pécsi együttes vezetője, és valószínűleg a győriekkel a Gaudí című produkciót most színpadra állító spanyol Gustavo Ramirez Sansano is közreműködik. Az egyedülálló, élő zenére készülő előadást minden közreműködő együttes otthonában, az Európa Kulturális Fővárosa címért korábban pályázó magyarországi városokban, valamint – reményeik szerint – Essenben és Isztambulban is bemutatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akciós bérletek a szegedi szabadtérire

Szeged - A szegedi lakosoknak kívánt kedvezni a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése a jövő nyári… Tovább olvasom