Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Pataki Ferenc jubileumi kiállítása Szegeden

Szeged - Az idén hetvenesztendős Pataki Ferenc festőművész sokszínű munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a szegedi Reök-palotában pénteken nyíló, Kézjegy című kiállításon.
A Regionális Összművészeti Központ minden évben gyűjteményes kiállítást rendez egy-két szegedi vagy a városhoz kötődő festőművész alkotásaiból, a Pataki Ferenc eddigi életművét bemutató tárlat is ehhez a sorozathoz kapcsolódik - mondta Nátyi Róbert művészettörténész.

A több mint száz festmény és néhány plasztika a hatvanas évektől egészen napjainkig ad áttekintést a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Kmetty János és Bernáth Aurél tanítványaként végző alkotó művészetéről. Bár a képek többsége az elmúlt másfél évtizedből származik, az életút minden fontosabb csomópontját megjeleníti egy-két alkotás - közölte a kiállítás kurátora.

Pataki Ferenc festőművész idén ünnepli 70. születésnapját
Pataki Ferenc festőművész idén hetvenesztendős.
Fotó: Schmidt Andrea

Pataki Ferencre mindig is jellemző volt a kísérletező kedv. Az ő korosztálya volt az, amelyik a hatvanas-hetvenes években hosszú idő után újra találkozott a nonfiguratív irányzatokkal, s komoly hatást gyakorolt rájuk a pop-art is. Így a kiállított alkotások között egyaránt megtalálhatók a figurális művek, illetve az elvontabb, geometrikus alkotások, s gesztusszerű megnyilvánulások is feltűnnek egy-egy képen - fogalmazott a szakember.

A bemutatott festmények egy része a művész tulajdonában van, de kölcsönzött a tárlatra alkotásokat a szegedi és a Csongrád megyei önkormányzat, a Móra Ferenc és a Tornyai János múzeum és jó néhány magángyűjtő is.

Pataki Ferenc elárulta, hosszú és fáradtságos munka volt kiválogatni a jubileumi kiállításon szereplő alkotásokat egy a diplomázás évében, 1966-ban készült festménytől és pasztellképtől egészen a napokban befejezett, és a tárlaton a látogatókat fogadó Kézjegy című műig. Mint mondta, számára is hasznos és tanulságos volt a továbblépés igényével áttekinteni az elmúlt négy és fél évtized a világot a "szemünk előtti látványtól egészen a képzeletbeli térig" bemutató alkotásait.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. február 03. 21:19
    „Isten éltesse sokáig a Mestert, jó egészséget, alkotó kedvet a továbbiakban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a betörőpárost - egyikük még csak 14 éves

Közel két tucat betöréses lopás írható annak a két személynek a számlájára, akiket kedden vett őrizetbe a rendőrség. Tovább olvasom