Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Pataki Ferenc: Mindenkiben van egy kicsi Jago

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színházban pénteken mutatják be Shakespeare Othellóját Bodolay Géza rendezésében. A Jagót alakító Pataki Ferenc úgy véli, ez az eddigi legösszetettebb szerepe.
– Jago az én korosztályom egyik legkedveltebb figurája, az összetettsége miatt is. Ez a legelterjedtebb intrikus szerep a világirodalomban, úgy is szokták mondani, hogy a nagy gonosz. Jago szerintem egy sértett ember, tehát nem eredendően gonosz. Nem is úgy próbáltam megközelíteni – beszél szerepéről Pataki Ferenc színművész. – Onnan indultam ki, hogy 36 éves vagyok, és általában az ember 40 felé közeledve von először mérleget arról, hogy mit ért el az életben. Jago olyan helyzetben van, amikor már megérdemelné, hogy előléptessék katonaként, erre föléraknak egy újoncot, akinek semmi tapasztalata. Ezt az érzést biztosan sokan ismerjük. Tulajdonképpen ha magunkba nézünk, mindnyájunkban van egy kicsi Jago, hiszen mindannyian követtünk már el akár a karrierünk előremeneteléért, akár a szerelmünkért kisebb vagy nagyobb árulást – vélekedik a színművész, akit a magyar kultúra napján Kölcsey-éremmel tüntettek ki.

A Jagót alakító Pataki Ferenc  úgy véli, ez az eddigi legösszetettebb szerepe. Fotó: DM/DV
A Jagót alakító Pataki Ferenc úgy véli, ez az eddigi legösszetettebb szerepe. Fotó: Frank Yvette

– A pályafutásomnak ez a legösszetettebb szerepe, amit nagyon élvezek. Az Othello nagy része arról szól, hogy Jago hogyan manipulál, de megpróbáltam belecsempészni az esendőséget is. Egyébként jó emberismerő, tehetséges, mert mindenkivel úgy tol ki, hogy megtalálja a gyenge pontját – magyarázza Pataki, aki korábban a Haramiákban Ferencet, a gonosz testvért játszotta. Azt a figurát romlottabbnak érezte, mert ki akarta túrni a testvérét és az apját csak a hatalomért.

Shakespeare klasszikusát, az 1603-ban írt Othellót legutóbb 1928-ban játszották Szegeden. A drámából komponált Verdi-operát viszont gyakrabban műsorra tűzi a szabadtéri és a teátrum.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 aláírás a sziksósi kanyarodósávért

Lakossági fórumot tartottak csütörtökön a dorozsmai művelődési házban, a lapunkban is bemutatott sziksósi kanyarodósáv megépítésének ötlete volt az egyik fő téma. Tovább olvasom