Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Patikák: rend vagy önkizsákmányolás?

Szeged - Nagyító alatt a gyógyszertári munka. Az árváltozások újabb hulláma mellett egy új szakminisztériumi rendelettervezet a nyitvatartási időhöz és a vények számához igazítaná az egyes gyógyszertárakban dolgozók létszámát. Mit szólnak ehhez a patikusok? Megkérdeztük.
– Minimum egy-egy új gyógyszerészt biztosan fel kell venni majdnem minden patikában. A hozzánk tartozó gyógyszertárak között akad olyan, ahol – egy korábbi rendelet miatt – heti 60 órán át várjuk a pácienseket, míg a kisebb településeken csak munkanapon és csak 8-tól 16 óra 30 percig tartunk nyitva – jellemzi helyzetüket a Pingvin Patikákat működtető Feketesas Pharma Kft. igazgatója, Görög Judit.

Pár sor mindössze, mégis minden patikát érint az a jogszabálytervezet, amely a nyitvatartási időtartamhoz és a várható vényszámhoz köti a kötelezően alkalmazandó gyógyszerészek számát.

A vények számához és a nyitvatartási időhöz igazítaná a szakminisztérium a patikákban dolgozók létszámát. Fotó: Karnok Csaba
A vények számához és a nyitvatartási időhöz igazítaná a szakminisztérium a patikákban dolgozók létszámát.
Fotó: Karnok Csaba

– A gyógyszerellátás biztonságát és a betegre fordítható idő növelését szolgálja a 2013. szeptember 1-jétől életbe lépő változtatás. Ám teljesítéséhez forrást kell biztosítania a kormánynak a patikák számára – jelenti ki a kamara megyei vezetője. Kőhegyi Ferenc emlékeztet: most 140 milliárd forint forráskivonás sújtja a gyógyszerellátással foglalkozó szférát.

Ha egy patika hetente legfeljebb 40 órát tart nyitva, akkor ott 1 gyógyszerészt elég foglalkoztatni, ellenben heti 59 órás nyitva tartáshoz már 2 gyógyszerész és 2 szakasszisztens szükséges, 60 órától pedig 3-3.

– Kis forgalmú a mi Fehér Tulipánunk, így nem tudom kigazdálkodni egy másik szakgyógyszerész bérét – jelenti ki Kocsis Ernőné. A makói patikus elárulja: 8-tól este 7-ig tartanak nyitva, és már most is napi 11 órát dolgozik – saját magát kizsákmányolva. Ráadásul a 8 gyógyszertáras kisvárosban azt rebesgetik, hogy a kicsi patikákra is kiterjesztik az ügyeleti rendet.

Árváltozás: csak a gyártó és az OEP egyeztet

– A patikusokat most is kihagyták az egyeztetésből: az OEP csak a gyártókkal egyeztet, pedig közel 600 tb-támogatott gyógyszer térítési díja változik július 1-jétől. A listát megkaptuk, de akad olyan szer, amely a következő egy hétben nem fogy el, pedig bruttó ára 5000 forinttal lesz kevesebb. Ha raktáron marad, az a gyógyszertár vesztesége – magyarázza Kőhegyi Ferenc vásárhelyi patikus. A megyei gyógyszerészkamara elnöke szerint be kellene vezetni a garantált patikai árrést. Egyébként július 1-jétől közel 200 gyógyszer olcsóbb lesz, majdnem 350 készítmény viszont többe kerül – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Az újabb árváltozás a jelenleg támogatott mintegy 6000 gyógyszer 10 százalékát érinti, többek között gyulladáscsökkentőket, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentőket, antibiotikumokat és urológiai szereket.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. georgios 2011. június 29. 10:47
  „unknown: ezt, vagy valami hasonlót minden NORMÁLIS PATIKÁBAN elmondják. Az más kérdés, hogy a betegek nem fogadják el, és egyesek erőszakoskodnak, mert nekik kell.. és nincs idejük orvoshoz menni.
  Más patikák pedig "nem NORMÁLISAK" és ott másképpen kezelik az ügyet.
  piccola: Nálam a gép rákérdez záráskor és én nem adom tovább a nem támogatott vények forgalmát.”
 • 42. unknown 2011. június 29. 08:48
  „40. piccola 2011.06.28. 21:46

  Köszönöm válaszodat. Mindent összevéve Te is láthatod, hogy a patikusokat kellene jobban felkészíteni a helyzet megfelelő kezelésére, egy rövid, de egzakt tájékoztatás elmondására példaként valahogy így:
  Kedves vásárló, amely gyógyszert ön kér az abba a termékkörbe tartozik, amelyet az ön kezelő szakorvosa, illetve háziorvosa utasítására, az általa írt vényre adhatok csak ki. Ezt nem bírálhatom felül, hiszen ő ismeri az ön alapbetegségét. Kérem ezért mondja el nekem miben segíthetek, milyen egészségügyi panasza van, aminek okáért betért hozzánk. Szabadon kiváltható, az ön által kért gyógyszert hatásában helyettesítő gyógyszereket tudok ajánlani önnek: ezeket és ezeket...
  Szóval ha a patikába betérő megfelelő, kulturált tájékoztatást kap, akkor nem kerülne sor konfliktus helyzetre.”
 • 41. piccola 2011. június 28. 21:51
  „@georgios: az OEP-nél megvan minden beváltott vény adata, TAJ-számhoz kötötten! Elvileg tudják ellenőrizni. Sőt, sok készítmény csak bizonyos betegségkódokkal rendelhető meg a vényen és csak bizonyos képesítésű szakorvos vagy csak bizonyos centrum írhatja fel.”
 • 40. piccola 2011. június 28. 21:46
  „@unknown
  Szerintem kicsit félreérted, egy gyógyszer nem csak azért lehet vényes, mert támogatja a TB, hanem azért is, mert szakorvosi javallat nélkül "nem tanácsos" össze-vissza beszedegetni. Az a gyógyszerész, aki neked vény nélkül ad ki vényköteles gyógyszert, a szakmai szabályok ellen vét. (Ha belegondolsz, sok gyógyszer van, ami vényes, de nem vagy alig támogatott, pl. fogamzásgátlók is ilyenek, stb.)
  A gyógyszer ára (ez most elvi modell, a gyakorlatban kicsit máshogy működik) nálunk hatóságilag szabályozott. Ez azt jelenti, hogy a gyártó az OEP (egészségbiztosító) által elfogadott áron adhatja el a gyógyszert a nagykernek. A nagyker erre ráteheti a szintén jogszabályban szabályozott árrését, és eladja a kiskernek (=patika). A patika erre ráteszi a kiskereskedelmi árrést (szintén államilag van meghatározva a mértéke) és erre rájön még az 5% ÁFA, ez a fogyasztói ár. Az OEP (TB) ehhez ad támogatást, tehát ha pl. 90%-os a támogatás, akkor ennek a fogyasztói árnak a 10%-át fizeti ki a beteg a patikában, a TB pedig a patikának kifizeti a többi 90%-ot.
  A Betaloc esetén ez a következő: a 100 db-os kiszerelést a gyártó 679 Ft-ért adja el a nagykernek. A nagyker 730 Ft-ért adja tovább a gyógyszertárnak. Ott erre ráteszik a saját árrésüket és az ÁFÁ-t, így jön ki a 936 Ft-os fogyasztói ár. Ez a gyógyszer 80%-os támogatásban részesül, tehát a betegnek 187 Ft-ot kell fizetni a patikában, a többit(749 Ft) a TB fizeti.
  Ja még annyit, hogy minden patika "magán"patika. A közforgalmú gyógyszertárak mind magánkézben vannak!”
 • 39. unknown 2011. június 28. 20:01
  „Nem tudom olvassa-e valaki szerkesztő a DM-nél e hozzászólásomat? Isten bizony jó lenne, ha a kollégákkal megbeszélve e támogatott gyógyszer ügy akár egy új cikkben újból a nyitó oldalra kerülne. Hogy miért? Mert most jöttem rá arra, amiről soha senki nem tájékoztatta a magyar állampolgárt az alább általam felismert összefüggés rendszerben.
  Miről van szó?
  Arról van szó, hogy az állam által támogatott gyógyszerek listáján lévő termékek azok, amelyeket az állam bocsájt a gyógyulásra szorult állampolgárok rendelkezésére. Az orvosok, a patikusok, az állami szervek ott hibáznak de nagyon-nagyon, hogy nem tájékoztatnak senkit, a patikába betérő gyógyszert venni akaró polgárt arról, hogy kérését (akik e "hibába" esünk) ezért nem teljesíthetik, de szabadon vásárolható helyettesítő, azonos mennyiségű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert azt tudnak adni, mégpedig ezt és ezt, leginkább ezeket. Én is jártam úgy, meg alább olvasom, hogy mások is jártak úgy, hogy az embertől elfordul a vele szóba álló patika alkalmazott és csak elutasít, de nem mondja azonnal a tájékoztatást, hogy helyette ezt-azt tud adni. Ezzel a problémával szembesültem e fenti cikk és hozzászólások kapcsán. Senki nem tudatosította az állampolgárokban, hogy konkrétan mi célt szolgál a vényköteles gyógyszerek köre és mi az eljárás szabálya.”
 • 38. georgios 2011. június 28. 09:48
  „a vény kötelezettsége nem a TB utasítása, hanem az ANTSZ-é (vagy mi: szakmai ellenőrző testület). A nem támogatott vények adata be sem kerül a TB-hez, a patika nem továbbítja.
  Mellesleg sok országban a patikus is írhat vényt. A recept szakmai követelmény azért, hogy a betegség jól legyen diagnosztizálva és a terápia a felelőssel együtt le legyen paírozva. Nálunk már az is nagy előrelépés volt, hogy a betegség kódja a receptre került. Hogy a gyógyszer arra a betegségre hatással van-e egyáltalán, azt senki sem nézi. Esetleg a patikus vizsgálhatná, mert a receptek adatai jó részt ki sem mennek a kezei közül, más nem nézhet rá fizikailag sem...
  Ám ma egy patikusnak se hatalma, se kompetenciája a terápiára. Pedig....”
 • 37. unknown 2011. június 28. 09:35
  „Van egy logikai sejtésem, dereng valami. Tulajdonképpen e rendelkezéssel kizárólag az orvosokat tartják sakkban: amennyi vény, annyi kiváltott (támogatott) gyógyszer lehet forgalomban. Hogy orvos ne tudjon magánkészletet felhalmozni a TB támogatott gyógyszerekből. Most jut eszembe az évekkel ezelőtti mizéria az orvosok ilyen észlelt tevékenységéről és az állam ellenlépéseiről.

  De mi közöm nekem, patikába betérő betegnek ehhez???”
 • 36. unknown 2011. június 28. 08:58
  „35. georgios 2011.06.28. 08:54

  Én csak azon hüledezek, miért ragaszkodik a TB ahhoz, hogy engem minden körülmények között kötelezően támogasson, amikor vény nélkül szándékozok nem életveszélyes gyógyszert vásárolni???

  Tényleg én vagyok a hülye, vagy az illetékesek azok???”
 • 35. georgios 2011. június 28. 08:54
  „unknown 2011.06.28. 08:25
  rendelettel tiltották meg a receptes gyógyszerek recept nélküli kiadását. A 3. ilyen eset után bezárják a patikát. Elenőrzés lesz. Aki megteszi, sokat kockáztat. De lehet, men a saját tulajdonát.”
 • 34. georgios 2011. június 28. 08:46
  „még két dolog:
  1. A patikákat mindenki egy kalap alá veszi, általánosít, peddig több dolog is megkülönbözteti őket.
  mint mindenhol, itt is több méret és sikerességű létezik. valóban vannak nagyok, hihetetlenül prosperálók, mint minden szektorban. A nagyvárosi TESCO és a kisvárosi, vagy falusi kisboltokhoz hasonlóan itt sem mindegy, kiről beszélünk. Egy kis patika alig, vagy egyáltalán nem termeli ki a fennmaradási költségeit, míg a nagy dőszöl.
  a ´90-es években jó biznisz volt a patika. Aki akkor megszedte magát, most is jól él, de már másból. a 2000-es évek már nem hoz tisztes hasznot. Ha bankban lekötöd a pénzed, jobban jársz rövid, vagy kicsit-közép távon. Pár évvel ezelőtt feszt nyíltak patikák, mert úgy godolták jó befektetés. Jórészt a realitást nélkülöző üzleti tervek születtek és erre a bankok kölcsönt is adtak (mert jól hangzott, külföldön befutott üzlet és másnak nem tudtak, a gazdaság leállt). Osz nem jött be. Bukás. Mértéke 17 milliárd és enyhén nő. Nem millió, milliárd!
  Júli 1, 2012, 2013, 2014 jan 1 után ez a mérték még tovább nő majd, valszeg minimum a 30%-ával, de lehet, hogy a kamatai miatt a duplájára. Kódolva van a Széll Kálmán Tervben.
  Ugyan az lesz, mint a kórházaknál. Minőség romlik. Az a patika már nem az lesz, mint aminek most ismerjük.
  2. A generikumok (cserélhető olcsóbb gyógyszerek) azt jelenti, hogy az a gyógyszer 25 éves. 25 év a szavadalmi idő. te közlekednél-e egy 25 éves autóval? Mert mi ilyenekkel leszünk tele.”
 • 33. unknown 2011. június 28. 08:25
  „Azért forszírozom a kérdést, mert rendszeres gyógyszerszedő vagyok rendszeres háziorvos látogatással és amikor elfogy a felírt és kiváltott gyógyszerem - és kellene, de nincs lehetőségem felkeresni a háziorvost - akkor szoktam néha(!) betérni az első utamba eső patikába. Legtöbbször nem okoz problémát, hogy megvegyem teljes áron (amennyiért azt a patikus nekem adja) azt a kért, nem tiltó listán szereplő gyógyszert.”
 • 32. georgios 2011. június 28. 08:23
  „piccola: előbb utóbb az emberek rájönnek, hogy a betegség és a gyógyszerek is mocskosul drágák.
  De nehéz és fájdalmas a tanulási folyamat. Lesz itt még ordibálás, hogy ez meg az miért nem, meg miért ilyen drága, de 5-6 év múlva ennek a pénznek a 2-3 szorosát fogják az emberek a patikákban és az orvosnál hagyni. Ugyan úgy, mint minden más normális országban. Ahol ugyanis olcsó az élet, ott olcsó az emberélet is.
  Nem tudom olvatad-e, hogy a gyógyszercégek egyre kevesebbet költenek kutatásra. Nem csak itt, világszerte. 10 éve nincs új antibiotikum, nincs kutatás sem ebben az irányban. A bacik kezdik megszokni az eddigieket és röhögnek rajtuk. A német e-coli járvány is erről szóllt. Az olcsó, elavult európai gyógyszerek helyét átveszik a jobb drágább amerikai gyógyszerek.
  Ahogy egyre kevesebb lesz az orvos (nyugaton is), a helyüket fokozatosan átveszik a védőnők és a patikusok. Ezért kell a szakmber nyugatra. Csak mi maradunk itthon ellátás nélkül, a nyugat mindenkit megvesz előlünk. Ezért, ha valaki majd normális ellátást szeretne, igen csak a pénztárcájába kell nyúlnia 4-5 év múlva.
  Hajrá!”
 • 31. unknown 2011. június 28. 08:06
  „Kedves piccola, érteném a dolgot akkor, ha már a nagyker eleve olcsóbban, TB által támogatottan adná el a patikusnak az adott gyógyszert. Ekkor látnék benne racionalitást.”
 • 30. unknown 2011. június 28. 07:49
  „28. piccola 2011.06.27. 21:59

  "a nagykertől veszi a gyógyszert, de jogszabályokban meghatározott áron veszi és kötött árréssel adhatja csak tovább"

  Ezt akkor érteném meg, ha levezetnéd nekem itt kedves piccola pl. a Betaloc50 gyógyszeren, hogy a magánpatika mennyiért veszi meg (kapja) azt a nagykertől? Az rendben, hogy kötött árréssel adhatja csak tovább.”
 • 29. piccola 2011. június 27. 22:03
  „egyébként nyugodtan készüljön fel rá mindenki, hogy az elkövetkező években nem csak a kórházak lesznek majd kimentegetve meg konszolidálva tízmilliárdokból, hanem a baráti patikák is.”
 • 28. piccola 2011. június 27. 21:59
  „unknown, ez azért lehet, mert nem értesz a gyógyszertámogatási rendszerhez. vényköteles terméket NEM ADHAT KI a patika vény (=orvosi javaslat!) nélkül! és nincs olyan, hogy "kedvezményes csökkentett áron" vesz gyógyszert. a nagykertől veszi a gyógyszert, de jogszabályokban meghatározott áron veszi és kötött árréssel adhatja csak tovább! (amit később a tb a recept alapján megtérít neki.)”
 • 27. unknown 2011. június 27. 19:25
  „25. polgár gondolatához még annyit - meggondolásra, hogy ha a patika a gyár terjesztőjétől kapja az árút, akkor mit kockáztat egyáltalán, ha teljes hatósági áron adja el ezeket a termékeket? Mi köze volna (van) ehhez a TB-nek? Elfogadnám a felvetést akkor, ha minden patika a TB-től kapná eleve kedvezménnyes csökkentett áron a kiszállított árút. Ez esetben volna helytelen, hogy ezeket a termékeket teljes áron adnák el pult alól, vény nélkül. Én a jelen helyzetben csak egy bürokratikus akadályt látok.”
 • 26. unknown 2011. június 27. 19:12
  „25. polgár 2011.06.27. 18:59

  Azért zártam úgy hozzászólásomat, hogy "Itt kéne rendet teremteni."”
 • 25. polgár 2011. június 27. 18:59
  „4. unknown. Én csak azzal nem vagyok kibékülve - ha már patikázunk - hogy oly ártalmatlan, de időnként szükséges gyógyszert, mint pl. az Algopirint egyes patikákban csak vényre adják, anélkül az istennek sem, míg másik patikában szó nélkül kiszolgálnak (természetesen a kért egy dobozzal).

  Kedves unknown, hidd el azok a patikák, akik nem hajlandóak kiadni ezeket a gyógyszereket, nem azért csinálják, mert éppen rossz lábbal kelt föl a gyógyszerész és meg akar valakit szívatni aznap, hanem mert komolyan "megfázhatnak", ha föntebb kiderül az, hogy kiadták vény nélkül mondjuk az Algopyrint. Néhány gyógyszerész meg meri kockáztatni (akár többször is), nekik én személy szerint köszönöm, hogy felvállalják ezt a kockázatot, de ezt nem lehet elvárni. Múltkor például bent voltam egy patikában, és volt előttem egy tag, aki elkezdett ordibálni az egyik szakasszisztenssel, hogy miért nem adják neki oda, pedig korábban már kiadták recept nélkül. Korábban is tapasztaltam már hasonlót máshol, de ennyire durvát még nem. Sajnos sokszor ez a hála azért, mert a gyógyszerész néha hajlandó a beteg kedvéért megszegni 1-2 törvényt.”
 • 24. feri111 2011. június 27. 18:31
  „22. Jozsoci

  És amikor nem megy az üzlet, nem ezekről mond le, hanem elküld 1-2 embert nem?”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapa focistáról kapta a becenevét

Mucsi Zoltánnal elismerésekről, közösségről, filmről és színházról beszélgettünk. Megtudtuk: a közösségépítés első lépése, hogy ne ártson a társulatnak. Tovább olvasom