Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Patikaügyelet Szegeden: szidják az új rendszert

Szeged - Nem tudják, hova kell menni, és hogyan lehet odajutni, ezért szidják a múlt héten indult új patikai ügyeleti rendszert a betegek Szegeden – hallottuk szombat éjjel. Az ügyeletes kis patika tulajdonosa közben egy hétre beköltözött a gyógyszertárba, mert nincs pénze másik gyógyszerészt felvenni.
– A gyermekorvosi ügyeleten mondták, hogy ezen a héten ide kell jönni. Egyébként nem tudtam volna. Még szerencse, hogy anyukám ideadta a kocsit, így el tudtam szaladni a gyógyszerért – magyarázta a Csongrádi sugárút és nagykörút sarkán lévő Angelica Gyógyszertár kis ablaka előtt Juhász Katalin szombat éjjel fél 11-kor. Négyéves kislányának kellett láz- és hányáscsillapító. A csengőszóra fáradt tekintettel megjelent a patika vezetője, Halász Jánosné, aki pár perc alatt – megfelelő tanácsok kíséretében – kiadta a kúpokat.

– Ez egy kis gyógyszertár, én dolgozom itt egész nap, aztán éjjel is én ügyelek. Nincs pénzem másik gyógyszerészre. Tegnap már annyira fáradt voltam, hogy alig láttam. Délután jön egy négyórás, nyugdíjas kisegítő, akkor tudok hazamenni, és aludni 2-3 órát. Egy hétig gyakorlatilag itt lakom – mesélte elmúlt heti napirendjét a patikavezető.

Elárulta, azért fohászkodik nap mint nap, nehogy elfogyjon valamiből a készlete – ami egy kis patikában könnyen előfordulhat –, és ki tudja szolgálni a betegeket. A legtöbben egyébként láz- és fájdalomcsillapítóért, antibiotikumért csöngetnek be, de kerestek már hajnali fél 4-kor fülgyertyát, gyógyteát és gyakori vendégek az esemény utáni tablettáért érkezők is. Az üresjáratokban – ha van – Krúdyt vagy Hócipőt olvasgat. Ekkor újra megszólalt a csengő.

Láz- és fájdalomcsillapítóért, antibiotikumért csöngetnek a legtöbben – már ha tudják, hova kell menniük. Fotó: Schmidt Andrea
Láz- és fájdalomcsillapítóért, antibiotikumért csöngetnek a legtöbben – már ha tudják, hova kell menniük.
Fotó: Schmidt Andrea

– Fecskendőt szeretnék venni. Beteg embernek viszem, akinek hirtelen felment a vércukra – magyarázkodott a társával érkező fiatalember a kisablak túloldalán. A gyógyszerész szerint naponta jönnek a drogosok hasonló szöveggel, de őket is ki kell szolgálni.

Halászné azt mondja, az ügyeletre igyekvők 90 százaléka a plázából, a zárva talált korábbi ügyeletes gyógyszertár elől felháborodva hívta a héten. Miközben szidták az új rendszert, arról érdeklődtek, hogyan kell eljutni hozzájuk. – Még bennünket is alig találtak meg. Mi lesz, ha messzebb kell majd menniük? Összevissza szaladgálnak szerencsétlenek, mert nem tudják, hova menjenek gyógyszerért – mondta a patikus, akinek a forgalomra nincs panasza. Csütörtök és péntek éjjel 56-an voltak – többen, mint ahányan napközben betérnek a kis patikába.

Fellebbezés és frissítés

Egyelőre nincs döntés azokról a fellebbezésekről, amelyeket a 23 szegedi patikát heti váltásban ügyeletre kötelező ÁNTSZ-határozat ellen nyújtottak be. 10 kisebb patika közösen fellebbezett, de a nagyobb patikák külön is tiltakoztak az ÁNTSZ felettes szervénél, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál (OTH). Amíg az OTH nem dönt, a jelenlegi forgórendszer megmarad. Úgy tudjuk, az ÁNTSZ-nek mindenképp „frissítenie" kell a korábbi határozatát, a szegedi piacra ugyanis új szereplő lépett be: a Mars téren nyílt új patika. Emellett információink szerint a Szentháromság utcában is új gyógyszertár nyitására készülnek.

Olvasóink írták

 • 2. .suhym. 2009. június 25. 17:24
  „Az orvosi rendelőkben talán ki lehetne plakátolni, mikor, melyik patika az ügyeletes.
  Gondolom azért előre van beosztás, nem ad hoc döntenek erről.

  "...de kerestek már hajnali fél 4-kor fülgyertyát, gyógyteát és gyakori vendégek az esemény utáni tablettáért érkezők is. ..."

  Aki ilyeneket vesz hajnalban, az meg is érdemli, hogy körbejárja az összes patikát az ügyeletest keresve.”
 • 1. Yossarian 2009. június 22. 17:10
  „ez egy agyrém!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolapélda a szegedi Bánffi szóda

Szeged - A hétvégi nemzetközi versenyen közgazdász egyetemistáknak az volt a feladatuk, hogy… Tovább olvasom