Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Patkánylesen a panelban

Szeged - Beleharap a vasbetonba, levizeli a gyanús táplálékot, még a vécécsészébe is felmászik a patkány – mindezt Kiss Antaltól tudtuk meg. A város által megbízott egészségügyi gázmestert és csapatát Tápai utcai bevetésére kísértük el.
A következő indokkal véget vethetünk otthon a vécédeszka körüli csatározásoknak: „Drágám, ha nem hajtod le az ülőkét, szabad utat hagysz a patkányoknak!" A tippet Kiss Antaltól kaptuk. Az egészségügyi gázmestert és csapatát bevetés közben faggattuk. Helyszínünk egy Tápai utcai ötemeletes garázssora, ahol a bejelentő rejtélyes lyukakat fedezett fel a földben. Míg a szakemberek paraffinozott patkányirtót, a szakzsargonban pogácsát helyeznek el a csatornafedél alá, Kiss Antalt az eljárásról kérdezzük.

– A patkánynak nincs hányási reflexe, a rendkívül keserű irtószert is lenyeli. Ez egy második generációs véralvadásgátló készítmény, amiből a patkány egyszer eszik. Utána soha többet, semmiből – magyarázta a gázmester, akitől megtudtuk: leggyakrabban – havonta egyszer – a szegedi panelokban kell patkányirtást végezniük, máshol elég negyedévente. Ennek oka, hogy a patkányok az ember által sűrűn lakott területeken szeretnek élni, ahol sok táplálékot találnak. Míg a kertes házban az ételmaradékot „eltakaríttatják" a háziállatokkal, addig a panelban lakók legtöbbször lehúzzák a vécén. Közben persze eszükbe sem jut, hogy ezzel svédasztalos lakomát szolgáltatnak a rágcsálóknak, amelyek a legelképesztőbb helyekre is képesek felkapaszkodni: például a vécé bűzelzáróján átjutva felmásznak a vécécsészébe, onnan pedig már szabad út vezet a lakás többi részébe. A négyszögletes konyhai lefolyórácsot is érdemes mindig csukva tartani, de Kiss Antalt 40 éves szakmai múltja során hívták már azért is egy oviba, mert a patkány a pelenkamentő tányérját felemelve mászott ki.

Gázmesterek bevetés közben. Torma Ferenc és Katona Imre „pogácsát
Gázmesterek bevetés közben. Torma Ferenc és Katona Imre „pogácsát" helyez el
a csatornatető alá. Középen Kiss Antal. Fotó: Veréb Simon

A gázmesterek a kihelyezett pogácsákat havonta ellenőrzik. A csótány-, a poloska- és az egérirtást is ők végzik. A patkányokkal már nem kell olyan gyakran foglalkozniuk, mint tíz évvel ezelőtt, amikor még fényes nappal, a belváros utcáin is láttak sétálni néhányat. Mára az irtásnak köszönhetően csökkent a számuk – tudtuk meg Kiss Antaltól, aki elmondta: a patkány metszőfogai folyamatosan nőnek, ezért érez késztetést, hogy állandóan rágcsáljon. „Megkóstolja" a kábeleket, de még a vasbetonba is bele tud harapni – emiatt rendkívül kártékony.

Levizeli az ételt

A patkány érdeklődő, ám rendkívül gyanakvó. Ha a gázmester egyik nap kiteszi a mérget, lehet, hogy az még napokkal később is ott van. A rágcsálók között még előkóstoló is van: mindig csak az egyik eszik az „ételből", utána a többi már nem, és ha gyanúsnak bizonyul a rágcsálnivaló, akkor a patkány levizeli, és abból nem eszik többet.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. web 2010. július 13. 15:38
  „27. hozzászólás Titanilla 2010.07.12. 23:11
  Tulajdonképpen a ház költségére el lehet szállíttatni de mint mondtam(" miért én szóljak,!? nem szeretnék veszekedést") De, egyik lakó sem veszi a fáradtságot, hogy elolvassa a szervezeti és működési szabályzatot. Ezt a közös képviselőtől lehet elkérni, az alapító okirattal együtt. Elvileg minden lakónak kell, hogy legyen egy példány!
  30. hozzászólás papus3 2010.07.13. 12:29 ---------semmi sem tart örökké ,a törvény rájuk is vonatkozik. Ezért akár a kamrából is kizárhatják, ha praktizál, ugyanis etikátlan a viselkedése. A civil életben is példát kell nekik mutatni!!!”
 • 31. papus3 2010. július 13. 12:35
  „Ha már nincs a BELVÁROSBAN patkány, akkor talán oda lehetne költöztetni az anoním alkoholistákat, anonním drogosokat, .... iskolát- itt Felsővároson mint megtudhattuk van egyéb, ami szinesíti az életet.”
 • 30. papus3 2010. július 13. 12:29
  „27. Titanilla ! ahhoz mit szólnál, ha az új lakó , mert ő JOGGGÁSZSZSZ nyugodtan lecseréli a tároló zárját a kedves haverjával , mert ők motorkerékpárt tárolnak ott a továbbiakban-
  akitől meg eredetileg kulcsot kaptak azt meg kizárják, fenyegetik... -
  a s...fejeknek az eszükbe sem jut, hogy amit csinálnak az nem csak tűz, hanem életveszélyes is,- ja és az egyik, cseppet sem patkányarroganciájú egyed lakótere pont a bemotorozott tároló fölött van - ő a jogggászszsz..”
 • 29. pityesz76 2010. július 13. 11:32
  „Fremen
  a rajzolos cikkekhez még nem tettes be!!! :))))))))
  befejeznéd már???????????????????”
 • 28. Fremen 2010. július 12. 23:47
  „Még mindig nem kaptam arra választ, hogy a Lázár Szvetozár nevű "főrendőrről" szóló cikkekhez ugyan miért tilos hozzászólni?

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/lazar_szvetozar_20_eve_uldozi_a_rosszfiukat_/2164721/

  Úgy megírnánk, hogy mennyire becsüljük, hogy a legalább 160 kilójával, hogy lohol a kisportolt "rosszfiúk" nyomába.:)))”
 • 27. Titanilla 2010. július 12. 23:11
  „26. web nagyon egyetértek, nálunk olyan holmik is vannak, melyek tulajdonosa több éve elköltözött. A tűzoltóság ellenőrzése pedig igencsak jó lenne, régen volt is ilyen. Nálunk még benzint is tároltak a lomiban, garázsban. Tiszta ideg lettem amikor megláttam. De sajnos a közösképviselőt ez nem érdekli, a lakók meg nem igen mernek szólni. Bizony az embereknek kellene egy kicsit másként gondolkozni, mint sok másban itt is a fejekben kellene rendet tenni. De ugye demokrácia van, azt csinálok amit akarok, mindenki más dögöljön meg, csak megvalósithassam önmagam. Sajnos ez a személet.”
 • 26. web 2010. július 12. 22:18
  „Nem is csodálom,hogy a patkány minden panelban, megfordul, mert a panel lakó emberek 60% gyűjtögető életmódot folytat. A kacatjait az összeguberált motyóit, leviszi az úgynevezett közös tárolóba amit kisajátított magának, majd úgy megzúdítja lomokkal, hogy ember legyen a talpán aki ki tud-ná nyitni a tároló ajtaját. De nem nyitja mert lecseréli a zárat, nem engedi, hogy más is használhassa. Jó lenne ha időnként tartanának a tűzoltóságtól ellenőrzéseket és minden lomot kipakoltatni! Természetesen mindenütt az megy, hogy "én nem szólok neki, nem akarok veszekedést". Aki fölvállalja az viszont ....Akkor vajon kinek a feladata ez? Mondjuk tűz esetén azt sem tudnák, hogy mit mentsenek? a lomot vagy az embert!!!Na most lehet gondolkozni!”
 • 25. cinkapanna 2010. július 12. 20:24
  „No, a belváros szép épületei kívülről szépek az udvarba lépve lükverc jössz ki. A panel belül a lakóktól függ.”
 • 24. papsajt 2010. július 12. 18:08
  „Tápai utca után a Cserepes sort is meg kellene célozni, mert van, nem kevés”
 • 23. 620829 2010. július 12. 17:21
  „Éljen az eladhatatlan panel.....háziállatot sem kell vinni-jön az magától is!”
 • 22. SP 2010. július 12. 16:30
  „""Helyszínünk egy Tápai utcai ötemeletes garázssora, ahol a bejelentő rejtélyes lyukakat fedezett fel a földben.""
  Az UFO lyukak nem rejtélyesek!
  A vakondok járatain talált elfolyást a bőséges csapadék. :)
  Beton utak alatt, házak mellett akár 0,5-1 m2 üregek is keletkezhetnek ezek miatt.”
 • 21. jq 2010. július 12. 14:37
  „Kisebb terrier (foxi) is hatásos.”
 • 20. dolgozovoltam 2010. július 12. 14:21
  „Nem cicóztok XDXD”
 • 19. antikos 2010. július 12. 14:03
  „Mi macskával védekezünk:) Van olyan őszi nap, hogy a töltésről elinduló egér és egyéb rágcsálók szépen a kertünk egyik szegletében, - mint a vadászok amikor kiterítik a zsákmányt - vannak kirakva (6-8 db). Kicsit mérgelődök az eltakarításuk miatt, de a hős vadászaink pedig ott ülve mutatják milyen jól dolgoztak. Miután eltüntetem a tetemeket, elindulnak az új bevetésre. Egy biztos nálunk nincs egér sem patkány, pedig a természet lágy öle mellett lakunk, ahol aztán minden van:)”
 • 18. soligor 2010. július 12. 13:37
  „16, én is hallottam hogy hatásos.........”
 • 17. zoltankis 2010. július 12. 12:46
  „15. hozzászólás Titanilla 2010.07.12. 11:59 A kóbor állatok etetése csak a szaporulatot segíti elő.

  Ezzel egyetértek. Más kontextusban még inkább.”
 • 16. falusijóska 2010. július 12. 12:37
  „Mi olcsón irtottuk a patkányt. Nagyapám receptje egyszerű. Fél kiló kukoricadara, fél kiló gipsz összekeverve.
  Egy papírdobozba kitettük, mellé egy tálkába sok vizet. A patkányok belakmároztak, és ittak rá bőven.
  A gyomrukban megkötött. Többet nem jöttek.”
 • 15. Titanilla 2010. július 12. 11:59
  „Lehet ezen a dolgon viccelődni, de a helyzet ettől sokkal komolyabb. A lakótelepeken nagyon sokan etetik a kóbor állatokat, galambokat. Azt hiszik ez állatszeretet. Sajnos nem igy van, a kirakott ételekre tömörülnek a patkányok, és már a lakótelepen is sok a galamb. A kóbor állatok etetése csak a szasporulatot segiti elő. Lassan több kóbor állat lesz mint gyerek. Nem tudom miért nem lehet ezt megérteni. Persze ismerősi körben azt látom hogy ezek az emberek valami pótcselekvést keresnek, emberi kapcsolataik a nullával egyenlők.”
 • 14. tarjani 2010. július 12. 11:12
  „8. hozzászólás apatfalvifaszagyerek 2010.07.12. 09:29

  7 RAKJ LE PATKANYIRTOT
  VEDD MEG
  ES RAKD LE
  TUL BONYOLULT?
  SEGITSEK?
  Köszönöm, hogy felvilágosítottál.
  Apátfalván talán patkányirtó tanfolyamra jártál? Csak ne lennél ennyire művelt...Magunktól is rájöttünk a javaslatodra, csak nem írtam le. Gondoltam egyértelmű lesz számodra, hogy már megtettünk mindent, amit lehet, de mégis jönnek...”
 • 13. gavallér 2010. július 12. 10:31
  „A disznósz....szag nem zavar senkit ami a sándorfalvi út felöl támad?”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntöttek a Fidesz szegedi listájáról

Szeged - Ismét Magyar Anna lesz a Fidesz–KDNP megyei közgyűlési elnökjelöltje az őszi… Tovább olvasom